bröllop - vad vill jag veta? vad passar oss?

Nr 3/2019
text PETRA SVENSSON
foto ROMLINS FOTO
 
Ska du gifta dig och ska planera hoppas jag att detta kan hjälpa dig.
Eller ge dig tips.
 
 
Det finns mycket att ta reda på och det finns mycket att läsa. Tidningar, böcker och på nätet. 

Allt behöver inte vara nytt. Man kan hitta mycket fint på loppis, second hand och på nätet.
 Före vigseln ska man göra något som heter hindersprövning. Det tar ca 2 veckor. Men om man inte är skriven i Sverige tar det 4-8 veckor. Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig. Är någon av er är under 18 år får ni inte gifta er. Om ni är i nära släktskap får ni inte gifta er med varandra eller någon av er redan är gift/registrerad partner.

 

Planera smart och stressa mindre. Det kan ta tre månader och uppåt för att planera sitt bröllop. Det beror på hur man vill ha ett bröllop och hur mycket pengar man spendera. Alla har ju olika smak och tycke.

 

Kyrkan/utomhus eller borgerlig vigsel eller utomlands? Boka kyrkan om man ska gifta sig där och vigselförrättare/präst.
 Vill ni ha något tema på bröllopet? Det kan vara jul, nyår, födelsedag, årstider, film, påsk, natur tex strand och skog, alla hjärtas dag, godis, ballonger, Halloween, prinsess/prinsstil och Rock eller någon annan musikstil. Eller om man väljer färgtema rött, rosa, blått, gult, vit, lavendel-mörkblått, svart/lila/silver, guld, rött/svart och champange.
 Vilka blommor och färg passar med vårt tema? Om någon har pollenallergi så kolla allergivänliga. Tänk på att boka bukett tre månader innan bröllopet.
 Bestman/brudtärna Vilka ska vara det? Vill ni ha blomsterflickor? Barn på bröllopet kan vara ett laddat ämne. Det är inte alla som vill ha det. Om det finns någon som ammar barn – de flesta föräldrar vill inte lämna nya födda barn till en barnvakt. Därför brukar nästan alla som bjuder in till ett barnfritt bröllop ändå tillåta bebisar. Fast nämn gärna det i inbjudan.

 

Sätt ihop en gästlista. Hur många ska man bjuda? Vilka vill man bjuda? Hur många kan man bjuda? Att skicka inbjudningskort i god tid innan. Vilka vill ni verkligen bjuda på ert bröllop. Hur många gäster vill ni ha? Och tänk på kostnaderna.
 Mat/serveringspersonal Placeringskorten Göra bordsplacering. Döp borden för det underlätta för serveringspersonal och för specialkost.
 Hur kommer ni till festen från tex kyrkan till festlokalen? Ska ni hyra, låna Limousine? Hur kommer gästerna till bröllopet och festen? De som kommer långväga, finns det sovplats? Boka transporter.
 Vill man att någon kompis, familj, anhörig tar bilder eller anlita en fotograf. Frisör/sminkör ska du till frissan eller ska någon vän/släkting fixa? Boka i tid.
 Toastmaster är en person som under middagen styr talen. Personen gör en lista över talarna och det som ska hända under festen. Ser till att gästerna får sin välkomstdrink. Läser även upp inkomna telegram.
 Träna bröllopsvalsen. Kolla om det finns mickar och ljudanläggning i festlokalen. Att bestämma vilken musik man vill ha när man går ner till in och utgångsmusik i kyrkan.
 Ställ fram ett bord där gästerna kan lägga bröllopspresenterna. Gör en fin låda där kuvert med ekonomiska bidrag kan läggas för att inte komma bort.
 Bruden brukat enligt tradition ha något nytt, något blått, något gammalt och något lånat. Välj skor med omsorg för du ska gå med dem i många timmar.

 

Det är bra att planera vad som händer efter bröllopet. Äktenskap är inte alltid lätt. Kommunicera, prata med varandra. Att respektera varandra. Att ge och ta. Gå aldrig och lägg er osams. Sluta aldrig ansträng dig att visa kärlek.  

 Förlora inte dig själv – du kan göra saker själv. Var ifrån varandra ibland. Överraska varandra i vardagen. Äktenskap är inte en dans på rosor. Välj dina strider och våga släppa taget det finns saker som inte är värt att bråka om. Försök inte vara perfekt. Skratta och ha roligt ihop. Lyssna på din partner och tänk på vilken ton du pratar. Dejta varandra.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0