de 4 viktigaste fotbollslagen i brasilien

Nr 3/2019
text JOSEPH KÖNIG
 
I Brasilien finns det en mängd olika fotbollsklubbar men det är några av dem som är otroligt viktiga. Men sen finns det ett lag som är den största klubben i Brasilien, men jag återkommer med det laget. 
 

Rio Grande Do Sul:
I Rio Grande do Sul heter toppklubbarna Internacional och Grêmio. Inter från delstatens huvudstad Porto Alegre har varit bäst det senaste decenniet. Klubben vann Copa Libertadores 2006 och 2010 och har varit ligatvåa tre gånger sedan 2005. Grêmio från samma stad har bland annat fostrat Ronaldinho.
Rio De Janeiro: Även i Rio de Janeiro huserar fyra stora populära klubbar: Flamengo, Fluminense, Vasco och Botafogo. Liksom i São Paulo har staten och staden samma namn, men nämnda klubbar kommer från staden Rio. Flamengo är Brasiliens mest popuära klubb och den klubb i världen som har flest inhemska supportrar. Uppskattningsvis 44 miljoner brassar håller på Flamengo som efter många magra år vann ligan 2010 och har lockat till sig hemvändare från Europa som Adriano och Ronaldinho på sistone.

 

Fluminense är näst störst, även om det var Vasco som var bäst 2011 och gav Corinthians en match om guldet till sista omgången. Brasiliens största derby är det så kallade Fla-Flu mellan Flamengo och Fluminense på Maracanã.
Arenan är landets största och man fick bygga om den kraftigt för att 2014 vara finalarena i VM. Och så kommer vi till staden som jag är född i.

 

Sao Paulo:
I São Paulo är de största klubbarna Corinthians, São Paulo FC och Palmeiras som alla huserar i delstatshuvudstaden São Paulo (det gäller att skilja mellan delstaten och staden med samma namn).Santos är en annan toppklubb som kommer från hamnstaden en timme utanför São Paulo. Klubben som bland annat fostrat Pelé är regerande Copa Libertadoresmästare (Sydamerikas Champions League). Corinthians är regerande brasilianska mästare. São Paulo FC har Brasiliens kanske tyngsta meriter med tre VM-guld för klubblag sedan 1992 och tre ligatitlar på 2000-talet. Corinthians vann dragkampen om att få den arena som kommer att bli värd för invigningsmatchen i VM, Itaqueirão. São Paulos stadion Morumbi är Brasiliens näst största även om den börjar komma till åren.

 

Minas Gerais:
América Cruzeiro är ett lag som har dominerat toppfotbollen väldigt länge. De vann ligan 2003, men 2011 så var säsongen väldigt urusel, och de riktigt nära att åka ut men dom klarade sig kvar. Denna gångna säsongen så slutade dom visserligen sist så dom får börja om i den lägre divisionen. Men de hann spela ett stort derby mot rivalerna , Atlético på Mineirão i Belo Horizonte som är delstatens huvudstad.

 

Så där var de fyra viktigaste klubbarna i Brasilien.
Nu går vi till den klubb som är Brasilien största klubb -Flamengo: Är en av världens största fotbollsklubbar med över 40 miljoner supportrar. I Brasilien har klubben en särställning eftersom Flamengo är en av få klubbar som har supportrar i hela landet, inte bara i Rio där Klubben bildades som en roddklubb 15 november 1895. Mest känd för sitt fotbollslag Fotbollssektionen bildades 1911 och spelar sina hemmamatcher på Maracanã. Laget spelar i tvärrandiga röd-svarta tröjor och vita byxor. Flamengo har blivit brasilianska mästare sex gånger (senast 2009) och vunnit Rio-mästerskapet 32 gånger (senast 2011). 1981 vann man både Copa Libertadores och Interkontinentalcupen.

 

Ett viktigt ämne inom Brasiliansk fotboll:
Jogo Bonito – Sambafotboll
Brasiliansk fotboll har många fans världen över just på grund av sin spelstil. Den kännetecknas av offensivt spel med stor teknisk skicklighet. Här förekommer finter, klacksparar och snygga frisparkar, vilket gör att spelstilen kallas för Jogo Bonito – det vackra spelet. I Sverige är stilen även kallad sambafotboll. En svensk sambaspelare som kan nämnas är Zlatan Ibrahimovic. En annan känd sambaspelare kommer just från Brasilien och har prisats som världens främsta fotbollsspelare genom tiderna. Han heter Edson Arentes Do Nascimento men är mer känd under artistnamnet Pelé. Han deltog under fyra VM och var en fantastisk målskytt. År 1970 gjorde han sitt sista VM där han var med om att ledde laget till VM-guld. Denna turnering blev en riktig triumf för Brasilien som vann alla matcher. Landslaget i det VM:et kan sägas vara det bästa landslaget genom tiderna och innehöll spelare som Carlos Alberto, Roberto Rivelino och Tostão.

 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0