personalbutiken

Nr 3/2019
text EMMELIE OLSSON
 
Ingelöv Andersson och Mattias Karlsson
 
Mattias Karlsson är en som jobbat hos oss på Presspunkten innan han började arbeta i Personalbutiken. Vi besökte honom och fick veta att han trivs bra och haft mycket att göra sedan han slutat hos oss. Vi kom och kollade hur han hade det.
 

Mattias Karlsson har jobbat i personalbutiken sen den 28 januari. Han fick det via Frida på Jobbcenter och tyckte det verkade intressant. Först hade han gjort ett besök på Silvervägen men det verkade inte lika intressant, efter det blev det ett besök på personalbutiken där han träffade Ingelöv Andersson som visade honom runt, och där trivdes han bra. Han jobbar 3 dagar i veckan och han arbetstider är kl 9-13 och 12.30 på onsdagar.
 En vanlig dag börjar lugnt med att prismärka varor en stund innan butiken har öppnat, sedan att sitta lite i kassan. Då måste man lägga ifrån sig mobilen. Det tycker Mattias är jobbigt eftersom han är mobilberoende. Det var lite svårt i början att lära sig hantera kassan för det va mycket att hålla reda på, men han vande sig rätt snabbt ändå. Så nu är det inga problem. Det är ca 10 personer som jobbar där säger han, men alla jobbar inte samtidigt. Från början hade han ett vikariat, men nu får han vara där hur mycket han vill. Han tycker att chefen är bra men att det är vissa regler man måste anpassa sig till. Att man ska hjälpa till. Vara trevliga, inte för högljudda och kunna passa tider. De har morgongympa som är efter fikat halv 10. Så gympan brukar börja ungefär kvart över 10. Då brukar de göra lite enkla övningar som att sträcka ut armar. Den roligaste arbetsuppgiften tycker han är prismärkning av varor.

 

Ingelöv Andersson har jobbat som arbetshandledare i butiken i 12 år berättar.
 – För att få handla i personalbutiken krävs det att man är anställd i Region Blekinge eller i Funktionsstödsförvaltningen. Vi säljer allt från arbetskläder och kontorsmaterial, till prydnadssaker och lite allt möjligt som plåster och kompresser, husgeråd och skor. Vi har öppet 5 dagar i veckan och öppnar kl 9 varje morgon. På tisdagarna har de kvällsöppet och stänger inte förrän kl 17. Det är för att fler anställda på vårdcentraler och andra mottagningar ska kunna ha chans att handla med tanke på deras arbetstider. Det är 10st som jobbar hos oss, en del av dem klarar av att sitta vid kassan. De som vill och kan får göra det men det är inget tvång. Det sitter alltid en personal som arbetshandledare vid sidan om, så man är aldrig ensam i kassan. Annars har de ett schema om vem som ska göra vad om dagarna. Som t.ex vem som fixar fikat, tar hand om disken m.m.
 Det är två personal som jobbar som arbetshandledare med Ingelöv inräknad. Ibland kommer det dit försäljare som visar upp t.ex kläder, kort eller leksaker. Lite allt möjligt, eftersom personalen själva bestämmer vad som ska säljas. De har ganska fria händer, men de måste ändå hålla sig till försäljare som Landstinget har godkänt. De har lite friskvård och är ute och promenerar en timme på tisdagar och fredagar. Det är alltid en kvar i kassan men alla andra ger ut på friskvårdstimme. De har inga som städar lokalerna åt dom, så det får de göra sedan efter promenaden, och prismärka varor, packa upp varor, räkna ut vad varorna ska kosta med att lägga till moms. Eftersom de sitter ner mycket så har de morgongympa varje dag och har två olika pass som de varierar mellan. Butiken har varit öppen i ca 25-30 år. Först hade de en mycket mindre lokal i Byggnad 13 innan de fick de nuvarande större lokalerna. Det är ett fint ställe med en uteplats.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0