hasse andersson

Nr 1/2019
text &foto FREDRIK SAMUELSSON
 

Den kända country och dansbandsartisten Hasse Andersson är född 1948. Hasse är född Malmö. Han har varit med i en grupp som heter Hasse Andersson & Kvinnaböske band. Hasse har varit med i melodifestivalen, både som artist och programledare.
 Hasse är gift med Monica Forsberg. Monica har skrivit många låtar till melodifestivalen. Hon har även medverkat själv i melodifestivalen. Den mest kända låt hon skrivit är Carolas Främling.
 När Hasse var 8 år sjöng han Cliff Richards låt Living doll i skolans aula. Det var första gången han stod på scen men absolut inte sista. Hasse blev så populär att han blev tillbedd att sjunga på fester och annat. När han var 15 år sjöng han på Kiviks marknad. Det var mycket populärt.
 Hasse fick senare jobb som plåtslagare men började sedan som särskolelärare och jobbade även inom vården.

 

År 1970 flyttade Hasse till Kvinnaböske och hjälpte till att starta gruppen Kvinnaböske band. 1979 gav de ut en singel på eget skivbolag. Singeln heter Eva-Lena och blev snabbt populär. 

 1980 kom det första albumet ut med Hasse och Kvinnaböske band. Skivan heter Du ska inte kasta sten och är ett mycket bra album. Det innehåller låtar såsom Septemberkväll, Stora vita hus och Tankar om natten. Dessa låtarna har snabbt blivit favoriter från det albumet. Skivan gavs ut på Sonet records som Hasse och gruppen hade kontrakt med ända fram till 1990.
 Hasses andra skiva som kom 1981 heter Annat var det förr och innehåller bland annat den stora hiten Skomakare-Anton men även balladen Berit. Det är en bra skiva med trevlig och skön musik.

 

1982 kom dock Hasses stora genombrott med skivan Änglahund. Den skivan räknas som den största säljaren fram till 2015 då Guld och gröna skogar kom. Hasse gjorde många framträdanden i folkparkerna när Änglahund blev känd. På senare år har han gjort en engelsk version samt en technoversion av låten.
 1983 kom nästa album. Det heter Höstens sista blomma och är också en bra skiva. Det sålde inte lika bra som de tidigare men hamnade som högst på plats 12 på topplistan det året.

 

Nästa album kom 1984 och heter Hasse Andersson med lånade låtar och vänner till hjälp. Skivan består av olika covers på kända låtar. Siw Malmkvist och Peps Persson är med och sjunger på skivan. Skivan blev inte särskilt bra mottagen när den kom men placerade sig på plats 36 på försäljningslistan.
 Kort efter skivan kom ut hamnade Hasse på sjukhus ett tag för han var utbränd av allt turnérande. På Hasses nästa album som kom 1986 och som heter ‘tie bilder beskriver Hasse det själv i sin låt Hej Hasse Hej. Han fick massor av brev från fansen som var oroliga för honom då han låg på sjukhuset och tiden efteråt.
 Senare samma år gavs det ut en julskiva med Hasse och Kvinnaböske band. Skivan heter Jul i Kvinnaböske. Det är en halvbra skiva men en del av sångerna är fina. Hasse har gjort två julskivor till på senare tid.
 Hasse Andersson gjorde sedan flera soloskivor. Den första kom 1987 och heter Mellan himmel och jord. Det är en helt okej skiva med trevliga låtar.
 Nästa skiva kom 1989 och heter En halvdansk. Låtarna på den skivan är skrivna av en dansk textförfattare. Hasse översatte dessa till svenska. Skivan är mindre bra och ingen av låtarna blev särskilt kända.

 

1991 startade Hasse skivbolaget Slowfox Grammofon. Det hade han fram till 2015 då han skrev kontrakt med Marian records (ägs av Universal records). Den första skivan på Slowfox kom 1991 och heter Från mitt fönster. Det var en av de sista skivorna som gavs ut på vinyl med Hasse. Därför räknas den som ovanlig på vinyl men vanlig på CD. Skivan innehåller väldigt lugna låtar och är ett helt okej album.
 1994 kom nästa album. Det heter Från mitt hjärta och är ett bra album. Monica Forsberg är med och sjunger på skivan i några låtar.
 Nästa album kom 1997. Skivan heter Den 14.e och Kvinnaböske band är med och spelar på skivan. Det är en bra skiva med trallvänlig musik.
 År 2000 kom skivan Boots & nya jeans. På den skivan finns en engelsk version av Änglahund. Låten heter Angelbuddy och är lika bra som orginalet.
 2004 kom nästa album. Det heter Nära dig och består av kristna sånger. Det är mycket fina låtar med imponerande körer. Kvinnaböske band är med och spelar på albumet.
 År 2006 kom albumet Här e jag. Det består av nyinspelningar av Hasses mest kända låtar hittils. Kvinnaböske band är med på denna skivan och spelar.
 Nästa skiva kom 2008 och Kvinnaböske band är med och spelar på skivan. Skivan heter Edward Östen osså jag och består av tolkningar av Edward Persson och Östen Warnerbring. Jag har inte lyssnat så mycket på den skivan men den låter ok.
 2010 hade Hasse en krogshow på Slagthuset i Malmö. Det hela spelades in på skiva och släpptes under namnet Hasses jukebox.
 2012 kom en julskiva som heter Låt aldrig ljusen slockna. Det är ett ok julalbum, jag har hört bättre.

 

Så kom då 2015. Detta året var Hasse med i Melodifestivalen och tävlade med låten Guld och gröna skogar. Låten blev snabbt en succé och hamnade på plats fyra i finalen. Efter finalen kom skivan med samma namn. Den har sålt guld och hamnade på plats 1 i sålda skivor.
 Efter succén med Guld och gröna skogar gjorde Hasse en lång turné. Jag såg honom när han besökte Karlskrona och konserten var mycket bra. Han fick verkligen igång publiken.
 2017 var Hasse programledare för Melodifestivalen tillsammans med Clara Henry och David Lindgren. Då gjordes bland annat en hårdrocksversion av Änglahund tillsammans med gruppen Mustach.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0