havet/tsunami

Nr 1/2019
text JOSEPH KÖNIG
 
Haven täcker 70 procent av jordens yta och består av omkring 1,368 miljarder kubikkilometer vatten. Och det är väldigt mycket av havet som inte är utforskat än. Och jag tror att det finns många nya arter som inte är upptäckta än. Om man kommer till vågor så finns det en som utgör faror som en tsunami och dom finns på olika platser som utanför Japans kust. 

Men den största tsunamin som jag vet är nog den 2004 den 26 december. Den orsakade förödelse längs Indonesiens, Thailands, Burmas, Indiens, Somalias och Sri Lankas kuster. Vågen dödade hundratusentals människor, varav många turister som befann sig på stränderna. De flesta av stränderna drabbades flera timmar efter att jordbävningen inträffat.Tsunamin var som värst i Indonesien där havsnivån höjdes 10 meter och orsakade total förödelse längs det låglänta kustområdet i Aceh-provinsen. Ett varningssystem för tsunamier håller på att byggas upp i området. Och antalet som dog hamnade på 227 898.
 I Antikens Grekland var Poseidon havsgud och i Rom Neptunus. Jag tror att det finns mer arter att upptäcka i världen. Har varit intresserad av havet och gillar olika stränder.

 

Stora Barriärrevet
Men det finns ett ställe som jag helst velat besöka och det är känt som världens åttonde underverk, är 340 000 kvadratkilometer stort och sträcker sig i 2000 kilometer längs Queenslands kust. Som ligger i den nordöstradelen av landet.
1 900 km norr om Australiens huvudstad Canberra.
Och jag är väldigt intresserad av koraller och olika fiskarter.
Underströmmar med varmt vatten har nått Stora Barriärrevet i Australien.
 Uppvärmningen gör att korallen bleks och nu tror forskare att korallerna på den norra fjärdedelen av revet kan komma att slås ut. Globalt är omkring 500 miljoner människor beroende av korallreven för sin mat och för skydd mot stormar och erosion vid kusterna.
 Reven inhyser livsmiljöer och är fortplantningsområden och barnkammare för många havslevande djur och viktiga fiskarter.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0