mardrömmar

Nr 1/2019
text FREDRIK SAMUELSSON
 
I en säng i centrala Karlskrona ligger 7-åriga Mats och ska sova. Han är egentligen rätt trött men kan inte koppla av. Tidigare på dagen har han fått se en läskig film som egentligen är tillåten från 11 år. 

 Filmen handlade om en galen man som skapade ett monster. Monstret jagade människor men det var inga blodiga scener i filmen. De som visade filmen tyckte det var ok att Mats fick se filmen och just då kändes det bra även om han några gånger blundade när det blev för spännande.
 Mats föräldrar känner inte till att han har fått se filmen. Mats hade tänkt nämna det när han åt kvällsmat men han glömde det.

 

Nu ligger han och tänker på vad han sett. Efter ett tag börjar han koppla av och sömnen kommer.
 Mats är ute och går. Han hör ett ljud bakom sig. Det är monstret från filmen men det är större och ser ännu mer hemskt ut. Mats börjar springa. Han hör monstret bakom sig och försöker springa snabbare. Mats känner odjurets andedräkt och vet att snart kommer han bli tagen av det. Klorna river i hans nacke.
 Mats vaknar av sitt skrik. Han är genomsvettig och gråter nästan. Mamman kommer in och undrar vad som händer. Mats berättar om filmen och mardrömmen. Mamman tröstar och blir sur på de som visat filmen. Mats får sova hos föräldrarna i kväll.

 

I en annan säng i Karlskrona ligger 30 åriga Niklas. Han är orolig för morgondagen. Niklas ska hålla ett viktigt tal i morgon och han ogillar att hålla tal. Speciellt när det kommer många människor. Niklas har en lapp med det som ska sägas och han har tränat framför spegeln i sovrummet.
 Efter en stund somnar Niklas men han kan inte koppla av riktigt.
 Niklas står framför åhörarna. Salen är fullsatt till gränsen. Han kollar lite på lappen och börjar prata. Det tar inte lång stund innan han börjar staka sig. Han kan orden men det är som om de inte vill komma ut. Niklas harklar sig och dricker kallt vatten från en plastmugg. Folket sitter och väntar på att han ska fortsätta.
 Det blir svårare och svårare för honom att säga orden och tänka klart. Till slut mumlar han så tyst att ingen hör vad han säger. Sedan börjar han gråta.
 Niklas vaknar ur sin mardröm gråtande. Det tar tid för honom att lugna ner sig. Han tar en kopp kaffe och sitter vid köksbordet och funderar. Hoppas verkligen nästa dag inte blir som i drömmen. Till slut går han och lägger sig igen. Denna gången blir sömnen inte störd.

 

I en helt annan säng på Hasslö ligger 77 åriga Malin. Hon trivs bra där hon bor och grannarna är mycket trevliga. Egentligen finns inget som är dåligt. Jo, rättar hon sig. Hon har börjat bli så himla glömsk. I bland kan hon glömma folks namn och saker som ska göras. Malin känner sig dement. I morgon ska hon prata med en läkare om sin eventuella demens.
 Det tar ett tag innan Malin somnar eftersom hon är orolig för vad läkaren kommer säga. Hon hoppas att det blir en bra prognos. Till slut lyckas hon somna.
 Det är födelsedag och fullt med folk hos Malin. Hon firar sin 78 års dag. Hon hälsar på de som kommer men när hon går ut i köket har hon inte koll på hur många som är där. Malin går tillbaka till vardagsrummet för att räkna dem. De är 14 stycken. Men hon kommer inte ihåg namnen på alla. Hon smygkollar på en lista som hon har i köket men den verkar inte stämma.

 

När hon går ut från köket med fikat är det någon som frågar vad hennes man hette nu igen. Malin får panik när hon inte kommer ihåg. Det var för bara två år sedan han dog. De andra gästerna står också frågande när de märker att hon inte kommer ihåg. Malin ser desperat på folket omkring sig och kommer inte ens i håg vad hälften av dem heter.
 Malin vaknar genomsvettig mumlandes hennes mans namn. Hon hoppas verkligen att det aldrig blir så att hon glömmer folks namn så där. Efter en stund somnar hon igen.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0