skrivkramp

Nr 1/2019
text MAGNUS ANTONSSON
 

Stefan Ekberg skriver på sidan smartare-liv.se lite olika tips för skrivkramp. Hans första tips är att veta vem det är man skriver till för att lättast förstå hur man ska formulera sig. Man bör se mottagaren som sin bästa vän som man vill lära något som man själv kan. Sedan bör man ta sig an en rimlig utmaning. Inte för svår då ens självförtroende kan sätta käppar i hjulen, då man redan från början kan ha intalat sig att uppgiften är för svår och att man kommer att misslyckas. Ibland kan man behöva skaffa sig kunskap om verktyg som man kommer behöver använda.

 

Det gäller att förbereda sig ordentligt med att samla information. Däremot så bör man inte bara fokusera på att samla in så mycket information som möjligt i början eftersom det kan bli svårt att hantera. Man bör därför ta sig an information under arbetets gång. Man bör även hitta sin egen ”uppvärmningsritual” innan man börjar arbeta för att komma igång. Det finns några exempel, så som att Beethoven hällde isvatten över huvudet, Balzac drack litervis med kaffe varje dag och Hemingway gick upp i gryningen för att vässa 20 pennor. Vissa behöver ha städat runt omkring sig för att kunna arbeta eller få igång sin kreativitet, medan andra kan behöva ha det tvärtom. Det är helt enkelt upp till var och en vad som krävs för att få igång ens kreativitet. Några andra exempel på personer med särskilda ritualer är Friedrich Schiller som hade ruttna äpplen i skrivbordslådan och hade fötterna i iskallt vatten, Fahrenheit 451 skrevs på ett bibliotek av Ray Bradbury, och Stephen King vill ha helt tyst runt omkring sig när han arbetar.

 

En viktig sak är att man litar på sin egen förmåga. Det finns många exempel då kända personer har haft motgångar med personer som sagt att de inte är bra eller inte kan men som struntade i vad andra sa och körde på ändå. Några exempel är Einstein som sparkades ur skolan eftersom hans attityd ansågs vara dåligt inflytande på de andra eleverna och att han misslyckades med inträdesprovet till universitetet. Folk sa till Beethovens föräldrar att han var för dum för att komponera musik. När Walt Disney jobbade på sitt första jobb på en tidning så fick han sparken för att han hade för dålig fantasi.

 

Man kan skriva en prestationsdagbok där man skriver upp olika problem man tampats med och löst under dagen. Sedan om man kört fast vid ett senare tillfälle och känner att man inte kommer någonstans så kan man kolla igenom dagboken och se alla hinder man faktiskt har tagit sig förbi. En annan viktig sak är att man bara startar igång, om så även med skräp eller skisser så att hjärnan kommer igång. Till slut hittar man den röda tråden och får inspiration.

 

Att sluta när man är på topp är också bra. Det känns då lättare att komma tillbaka till arbetet nästa gång eftersom det var roligt sist och inte jobbigt. Om man slutar arbetet när man har kört fast eller om det känns jobbigt så finns ju risken att det blir likadant nästa gång med. Ett annat exempel med Hemingway är att han alltid slutade jobba när han visste vad nästa sak i boken skulle handla om.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0