det onda huset del 2

Nr 4/2019
text FREDRIK SAMUELSSON
 

Nästa dag vaknar de till ljudet av väckarklockan. Ute är det väldigt fint väder. Jessica och Adam har fått fritt från sina jobb i två dagar så de ska hinna flytta allt. Efter att ha ätit frukost i lugn och ro fortsätter de lägga saker i flyttkartongerna. Adam åker och hyr ett släp..
 Han åker till huset och fyller släpet med det som ska slängas. Adam kör två rundor totalt till tippen. Sedan åker han till lägenheten och hämtar den gemensamma sängen och en del köksmöbler som de vill ha i nya huset. Jessica följer med och är till stor bärhjälp. Platt Tvn ställer de in först.
 Den gamla tv/skivspelare bänken tänker de ha kvar. Den ser häftig ut.

 

Adam och Jessica åker sedan hem och börjar städa sin lägenhet. Jessica hittar en massa äldre vinylskivor som ligger i förrådet. De kan de spela nu. Det går snabbt att städa och de är klara redan vid åtta på kvällen. De låser lägenheten och tar ut sina sista sopor och slänger de i soprummet.

 Sedan åker de tillbaka till sitt nya hus. I morgon ska Adam lämna nycklarna till Karlskronahem. De fortsätter packa upp sina saker. När klockan är runt halv tolv bestämmer sig Adam och Jessica att gå och lägga sig. När Jessica borstar tänderna i det stora badrummet hör hon något konstigt. Det hörs små lustiga ljud någonstans ifrån. Hon rycker på axlarna och fortsätter borsta.
 Sömnen blir bra. De vaknar utan någon väckarklocka. Det är mycket fint väder ute i dag också. Adam och Jessica fortsätter packa upp det som de inte hann i går. Adam sätter på en gammal vinylskiva med Beatles. Både Adam och Jessica gillar Beatles så de går omkring och småmyser till musiken.

 

Adam passerar vinden och kommer på att han inte varit uppe där än. Han hämtar nyckeln och låser upp. Det verkar vara mycket damm däruppe men annars ser det ut som en helt vanlig vind. Det står en gammal rullbandspelare på ett bord plus en massa papper som inte längre går att läsa. Adam sätter på bandspelaren och lyssnar lite. Det är en äldre man som pratar fort på bandet men man får ingen uppfattning om vad det handlar om. Adam stänger av bandspelaren och tar ner den till undervåningen.
 Jessica tittar frågande på Adam när han kommer ner med bandspelaren. Hon har redan ropat flera gånger om att maten var färdig men fick inget svar. Adam tittar på klockan och ser att det gått flera timmar. Så länge var han där inte. Han känner sig sliten. Innan han sätter sig vid köksbordet placerar han bandspelaren på den äldre tv/steromöbeln. Det är inte längre Beatles som snurrar på tallriken utan Lynyrd Skynyrd.
 De äter sin mat och går sedan ut en runda. De vill se omgivningen. De går ner till stranden. Det är rätt mycket folk där nere. På vägen hem stöter de på en gammal gumma. Hon tittar forskande på dem och småmuttrar och går sin väg. Adam och Jessica tittar på varandra och småler.
 På kvällen tittar de lite på TV. Klockan blir mycket och de går och lägger sig vid 22 tiden. Bägge ska jobba nästa dag. Jessica borstar tänderna innan hon går till sängs. Även denna kväll hör hon något märkligt i väggen eller någonstans. Hon ropar till Adam att han ska komma och lyssna. När Adam kommer har ljuden tystnat och han hör inget speciellt. De går och lägger sig.

 

Dagarna går och Adam och Jessica jobbar på som vanligt. När helgen kommer åker till Karlshamn och ser en bra konsert med Vaya Con Dios. De gillar den gruppen..Det är första gången de sett dem live.
 Allt är perfekt om det inte vore för badrummet och vinden. Jessica känna sig allt mer obekväm i badrummet. Det är precis som att man aldrig är ensam där inne: det hörs små, nästan omärkliga ljud i väggarna och hon känner sig ständigt iakttagen. Jessica känner sig obekväm när hon passerar vinden också på vägen till badrummet. Det är som en kraft drar henne mot vinden. Hon gillar det inte.
 En kväll ropar Jessica till Adam att han ska komma till det stora badrummet. Hon försöker förklara hur obekväm hon känner sig där. De börjar kolla badrummet lite mer ingående än tidigare.

 

Plötsligt hojtar Adam till och pekar på en punkt bredvid badkaret. Han pekar på en liten dörr i väggen, lätt att missa eftersom den är nere vid golvet och målad i samma färg som väggen. Färgen sjunker in i karmen. Husägaren har förmodligen vid något tillfälle målat över dörren.
 Jessica tänker att de konstiga ljud hon hört inne i badrummet hamnar i ett annat ljus nu när de hittat en dörr som husägaren av allt att döma velat gömma. Adam tar tag i det lilla handtaget och börjar rycka och slita i dörren av all sin kraft. Sedan tar han fram en liten fickkniv, som han låter löpa längs de övermålade springorna invid dörren. Inom några minuter hörs ett knak, och Adam lyckas dra upp dörren.
 Inuti avslöjar ett kryputrymme sig. Det är ganska stort, man skulle säkert krypa in rätt många där inne. Jessica tycker det är konstigt varför detta lilla rum har förslutits på detta sätt. Adam tycker det hela är jättespännande. Det luktar fuktigt och lite mögligt inuti. Jessica lägger in några filtar och äldre handdukar som aldrig används i utrymmet och stänger den lilla dörren.

 

De går ner i köket och tar varsin kopp the. Jessica fortsätter prata om sina upplevelser kring badrummet men Adam tycker inte att det är något speciellt. Han menar att äldre hus ofta har lite småläten och att det är ingeting att oroa sig för. Jessica undrar om det är råttor eller möss men det fanns inga lortar från något djur i utrymmet så det var det nog inte.
 De sitter i köket och småpratar lite. Plötsligt hörs ett lustigt ljud. De kjan inte riktigt lokalisera det men efter en stund verkar det som om det kommer från hallen mellan sovrummet och köket. De tittar undrande på varandra och kollar runt. Adam tittar upp mot vindsluckan och försöker höra om det kommer därifrån. Det verkar faktiskt så. Rätt som är försvinner ljudet tvärt. De står undrande och funderar en stund. Så går de mot vardsrummet och kikar på TV. Efter några timmar är de trötta och går och lägger sig.

 

Medan Jessica borstar sina tänder hörs ett ljud som får hennes nackhår att resa sig. Någonting prasslar mjukt. Det låter som att någon tryckt en hög textilier åt sidan. Jessica står blick stilla och lyssnar, ofrivilligt skräckslagen. Efter att ha jämfört ljudets riktning med tänkbara källor ett tag kommer hon fram till att ljudet kommer från kryputrymmet. Hon ryser och öppnar försiktigt dörren men ser inget särskilt där inne. En av filtarna verkar ha flyttat på sig lite men annars ingen ändring. Hon stänger dörren igen och går och lägger sig.
 När hon kommer in i sovrummet är det som den dåliga känslan helt försvinner. De släcker lampan och pratar lite lågmält. Jessica har nästan somnat när hon hör ett försiktigt knarrande. Hon försöker att inte bry sig först men hon blir irriterad över ljudet. Det låter som om ljudet kommer från badrummet. Jessica suckar högt och tänder lampan där inne. Hon hoppar högt av förskräckelse. Den lilla dörren är vidöppen. Jessica hade noga stängt den lilla dörren i väggen. Ändå är den vidöppen nu. Det kommer en underlig lukt
därifrån också.
 Hon slänger igen dörren och rusar till Adam. Hon försöker väcka honom men han vaknar inte riktigt. Jessica känner obehag kring det här nu. Något är alldeles galet med den där lilla dörren. Efter en liten stund tar hon sats och går ut i badrummet igen och stänger återigen den lilla dörren men sätter tvättkorgen framför den lilla dörren. Hon går sedan och lägger sig igen. Sömnen kommer snabbt.

 

Nästa dag är Måndag. De åker till sina respektive jobb. Jessica har mycket att göra på jobbet. Hennes tankar är dock mest på utrymmet i badrummet och de konstiga ljuden. Hennes arbetskamrater tycker hon verkar mer distraherad än hon brukar vara. Adam har mycket att göra på sitt jobb också. När han kommer hem sjunker han i hop i soffan.
 På biblioteket har Jessica pratat med sin arbetskamrat Sophia om kryputrymmet. Sophia är väldigt bra på att förklara saker som verkar övernaturliga men som har naturliga orsaker. Sophia undrar om det finns någon bild på kryp-utrymmet. Om hon får se hur det ser ut, kan hon kanske förstå omständigheterna bättre och vara till mer hjälp. Jessica bir lättad över att hon åtminstone ville höra på vad hon hade att säga
 Väl hemma tar Jessica sin kamera och går till badrummet. Hon finner till sin lättnad att den lilla dörren fortfarande är stängd. Adam kommer till badrummet och undrar vad hon ska göra med kameran. Jessica förklarar lite för honom om vad hon ska göra. Han tycker det hela är absurt och går därifrån.

 

Jessica drar upp dörren och sticker in sin kamera. Det ser likadant ut därinne som i förgår. Hon tar tre bilder och stänger sedan utrymmet. Hon går till den bärbara datorn som är i sovrummet och kopplar in kameran och överför bilderna. De första två bilderna visar inget intressant alls. Men när den tredje bilden visas stelnar Jessica till av förskräckelse.
 I övre vänstra hörnet av bilden ser man klart och tydligt, ett demoniskt ansikte. Det har läpparna isär i en aggressiv min, och har stora huggtänder. Hon börjar skaka. Någonting ont är i vårt hem. Det ser ohyggligt ut.
 Tankarna börjar rusa. Någon har stängt in denna varelsen, vad det nu än är, i luckan och vi har kanske väckt den eller släppt ut den. Jessica börjar nästan gråta av skräck över det hon ser på bilden.

 

Jessica tar sig samman och går och hämtar Adam. På vägen mot sovrummet noterar de bägge att det ligger ett lätt lager damm på golvet. Det är precis nedanför vinden. De tittar funderande på varandra. Väl i sovrummet visar Jessica de två första bilderna och han tycker det hela är fjantigt, men så visar hon den tredje bilden och säger till honom att titta noga på den. Han ser också det demoniska ansiktet, men vet inte riktigt vad han ska tro om det hela.
 Det dunsar till från vinden och de tittar uppåt och vet inte vad de ska tro. Det verkar vara något både i badrummet och vinden. Det är bara för mycket och de ogillar det skarpt.

 

Adam går och hämtar en ficklampa och går till det stora badrummet. Han öppnar den lilla luckan och lyser med ficklampan. Det syns inget konstigt där. Efter en stund sätter han sig på knä och börjar ta sig in i utrymmet. Det verkar som om utrymmet på vänstra sidan längre in blir till en smal tunnel. Han kan inte åla sig in mellan där. Kanske går den runt huset på något sätt. När Adam tittar på den högra sidan ser han att där finns också som en tunnel längre in. Det är alltså möjligt att krypa från högra sidan till den vänstra men då måste man vara riktigt smal. Det verkar inte finnas något tak över utrymmet vilket gör Adam fundersam.

 

Adam släcker ficklampan och ålar sig ut från utrymmet. Han berättar för Jessica om tunneln och säger att inget stort kan vara där. Jessica funderar om demoner eller övernaturliga väsen kan få plats där, men Adam tror inte på sådant skrock, säger han. Han stänger luckan ordentligt och går ut från badrummet.
 Han vill kolla en sak som han funderar på. Adam hämtar vindsnyckeln och klättrar upp dit. Han har med sig en ficklampa. Det är småkyligt där uppe. Adam följer hela vägen fram mot badrummet och sovrummen. Då får han syn på det. Det finns ett hål i golvet och när han tittar ner i det ser han en del av utrymmet i badrummet.
 Adam ropar till Jessica att hon ska lysa med ficklampa i utrymmet. Hon gör så. Adam ser skenet från ovan och hälsar på henne. Då förstår också hon. Rent tekniskt sätt kan man ta sig ner till utrymmet från vinden och tillbaka upp igen. Adam kommer ner och de bestämmer sig för att ringa husförsäljaren och fråga om han vet nåt om utrymnmet. Jessica tänker visa bilden för Sophie också och höra hennes åsikter.

 

De går och lägger sig men det blir ingen lugn sömn. De tänker båda två på utrymmet och vinden och vad allt det innebär. De känner sig faktiskt lite rädda. Rädda i sitt eget hem som ska vara tryggt.
Fortsättning i nästa nr:


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0