PLAYSTATION 3

text & foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 6 2010



Dagens kraftfullaste konsol har funnits på maknaden sedan slutet på år 2006. Den har stöd för det nyaste medierna och har sålt ca 41.6 miljoner exemplar. Det är Sonys tredje stationära konsol.


Företaget Sony släppte en spelkonsol år 1994 vid namn Playstation. Konsolen blev jättepopulär och slog ut allt annat på konsolmarknaden med sin starka prestanda, 3D-grafik och lagringsmedia. Lagringsmedian var cd-skivor som spelen låg på. Ideén kom från ett samarbete som Sony skulle göra med Nintendo genom att tillverka en CD-läsare till Nintendos SuperNintendo vid namn Playstation.

Men projektet skrotades och Sony fortsatte på egen hand och skapade konsolen Sony Playstation. Eftersom Playstation blev en succé med ca 102 miljoner exemplar, tillverkade Sony en efterträdare till nästa generation konsoler vid namn Playstation 2. Denna konsol blev också en succé och blev den mest sålda konsolen i den generationen. Playtation 2 sålde ca 146 miljoner exemplar. Sen kom det en ny generation och det var dags för Sony att tillverka en ny konsol. Den konsolen blev Playstation 3.

Playstion 3 släpptes i November år 2006. Den är dagens starkaste spelkonsol. Dock är konsolen enbart starkast i bild/grafik och ljud. Den har stöd för trådlöst nätverk, en hårddisk samt USB portat för inkoppling av andra medier som tillexempel digitalkamera, externa hårddiskar, USB-stick, webcam, mikrofon osv.  Idag finns det en slimmad version som är 33% mindre och lättare än den första varianten och kallas numera för PS3, förkortning för Playstation 3.

Vad kan man göra med konsolen då? Jo det finns ett flertal funktioner PS3 har. Den självklara biten är att man kan spela. Det är ju en spelkonsol. Den levererar en fantastisk grafik som inte finns hos konkurrenterna. Sedan har den fullt stöd för HDTV i hela 1080p. För att få den att visa i det läget behöver man en HDMI kabel vilket PS3 har utgång för.

Ljudet följer med in i tvn via hdmi kabeln men råkar man ha en förstärkare med stöd för optisk ingång så har PS3 även utgång för det. För att spara sitt spel har PS3 en hårddisk. Hårddisken varierar mellan vilken modell man köper. Den första modellen hade en hårddisk på 20 Gigabyte (GB) och idag finns det upp till 320 GB. Hårddisken används till att lagra media på som till exempel sparfiler. De båda föregående konsolerna använde speciella minneskort för att spara sin speldata.

Eftersom andra spelkonsoler använde sig av elektroniska kassetter så kunde man spara sitt spel direkt i kassetten. Det går ju inte att spara på det viset med någon form av spel CD-skiva. Utöver sparfiler så kan man lägga in foton, filmer, musik etc.  Tycker man att hårddisken är för liten så kan man köpa en större och koppla in. Hårddisken är av samma typ som sitter i dagens bärbara datorer. Vill man utöka hårddiskkapacitet så är det bara att köpa en 2,5 tum´s hårddisk som man bara stoppar in i undre delen på framsidan.

Film är något som man kunde kolla
på redan i föregångaren Playstation 2. På den kunde man kolla på DVD filmer utan problem. Detta kan man göra på PS3 också men det finns ett ännu bättre medie i dag som har bättre kapacitet än DVD. PS3 är nämligen utrustad med en Blue-ray spelare vilket är det bästa formatet idag och är uppfunnet av Sony själva. Blue-ray skivor, även kallad Blue-ray Disc (BD) har en överlägsen kvalité på bild och ljud om man jämför med andra hemma film medier. Innehållsmässigt så har en DVD skiva i snitt 4,7 GB utrymme. Blueray har 25 GB utrymme.

Har skivan dubbla lager blir det hela 50 GB utrymme. Även spelen som är till PS3 ligger på Blue-ray skivor. PS3 stödjer också stereoptiskt 3D för TV apparater som använder det. Internet används såklart av PS3, trådlöst eller med kabel. Det används på flera olika sätt. Man kan koppla upp den till sitt nätverk hemma och titta på bilder och film samt lyssna på musik som man har på datorn. Huvudprogramvaran kan uppdateras via nätet för mer stabil använding av PS3. I vissa spel kan man spela med eller mot varandra, lägga upp highscore poäng och dylikt. En del spel använder sig av webcam och headset så att man kan se och prata med varandra över nätet precis som en dator.

Men det är bara inte i spelen som internet används i PS3. Sony har en elektronisk affär som heter Playstation Store. Här kan man köpa nerladdningsbara spel, paket och expansioner för spel man redan har och nya PS3 program. Detta gör man genom att betala med ett Visa eller Mastercard. Man kan även köpa spel till PSP via PS3. Det går att koppla upp sin PSP trådlöst så att man kan fjärrstyra sin PS3.

En relativt ny funktion som man använder med internet är Playstation Home. Här gör man sin avatar, väljer utseénde, kläder och sen beger man sig in i ett elektroniskt community. Här kan man träffa andra spelare, kolla på trailers till andra spel och köpa nya saker till sitt elektoniska hus och sin avatar. Playstation Home är som sagt relativt nytt så det kommer att utveklas mer och mer. De vänner man har skaffat sig kan man spara i en lista och skicka meddelande till och chatta med medans du spelar. Bilder kan man lägga in i PS3. Det finns ett program där du kan redigera dina bilder och använda dem som bakgrund i PS3:ans huvudmeny. Du kan även gå in på din Facebook och kolla på dina samt dina vänners bilder. Självklart så finns det en web browser så du kan surfa vanligt på nätet.

Handkontrollen till PS3 ser likadan ut som till de äldre konsolerna. Dock är den trådlös, har lutnings känslighet och ett inbyggt batteri som man laddar med en USB-kabel som man stoppar in i PS3. Kontrollen heter Dual Shock 3. Nyligen släpptes det yttligare handkontroller till PS3 som är helt rörelsekänslig, precis som Nintendo Wii. Konceptet med rörelsekänsliga kontroller till PS3 heter Playstation Move och är nylanserat.

PS3 är en rolig spelkonsol. Bra att den har stöd för det nyaste på maknaden som Blue-ray och HDTV. Spelen har jättebra och skarp grafik och den tillåter ljud för hemmabio och surround system om man vill ha det. dock är den inte utan nackdelar. De första modellerna av PS3 var bakåt komplitabla med Playstation 2. Men funktionen gjorde så att konsolen fick en prislapp på ca 6000 kr. Detta togs bort pågrund av det så nu på de senare modellerna kan man inte spela playsation 2 spel längre. Det kan hända någon gång att konsolen fryser när du surfar på en hemsida som innerhåller flashvideo som t.ex youtube.com.

Det har rappoterats mjukvarofel som redscreen (röd skärm) när man ska starta ett spel men det var dem första modellerna. Förhoppningsvis så släpps det bättre uppdateringar för programvaran som löser allt. Playstation 3 (PS3) har haft sina problem i starten av sin lansering. Den var dyr, krånglig och handkontrollen fick först inte har sin vibrator funktion pågrund av patent intrång. Dock har det löst sig någorlunda och handkontrollen viberar igen. Konsolen har sålt ca 41 miljoner exemplar vilket är betydligt mindre än de två första Playstation konsolerna. Men det finns bra spel till den och idag är den betydligt billigare även om den är dyrast på marknaden. Men vad ska man förvänta sig av ett sånt tekniskt vidunder till konsol som PS3?

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0