RESPEKTERA GÅTAN

textbearbetning JERRY, foto JOAKIM OTTOSSON
Nr 5/2010

Till dig som läser det här. Sätt dig ner i lugn och ro i närheten av en sjö eller i ett hus med havsutsikt. Stäng av mobilen, ta ett djupt andetag och koppla av och gör dig redo för några visdomsord.




Indianhövdingen med det intressanta namnet Medicine Story
är ålderman och historieberättare från Wampanoag-stammen. Han väver med sina ord samman en medryckande och insiktsfull berättelse om roller som binder oss och roller som kan befria oss.


Här följer en berättelse om den heliga cirkeln som ger dig en insikt om att leva i harmoni. Låt oss börja från vattnet. Det är där livet börjar. Människan är ett vattenfolk som aldrig befinner sig långt från livets källa. Wapanoag stammens legend berättar att deras förfäder bodde i berg i jorden. Dessförinnan hade de korsat haven på flykt undan exploderande vulkanöar och innan allt detta hade de bott i den stora oceanens vatten. Stammens folk står vattnets ande väldigt nära. På en kulle vid Cape Code bukten står ett gammalt stentorn. Det cylinderformade tornet är byggt av ojämna stenblock. Tornet är ett minnesmärke precis som många av de torn som reser sig i Europa och övriga världen. Det finns andliga skäl till att dessa byggnader är cirkelformade. De som lever nära jorden och följer naturens gång är mycket enkla och mycket verkliga människor. Drömmen, till exempel, är verklig för dessa människor. Uppenbarelser och visioner, som mer sofistikerade människor påstår bara syns för vår inre syn, är verkliga för indianerna. Turtle Islands urbefolkning omhuldar universums andliga och mystiska karaktär. Saker och ting är som de är av en orsak. Drömmar finns och ger oss tröst, varningar och vägledning.


Människan behöver inte veta hur jorden skapades och allt måste inte förklaras in i minsta detalj. Naturens gåta och mystik ska upplevas och inte beskrivas i vetenskapliga termer. Vi behöver inte veta om det finns liv på andra planeter. Människan måste först lära sig att leva i harmoni med livet och naturen här på jorden. Varför lyser solen, varför blåser vinden, varför är himlen blå? Vi behöver inte veta varför. Respektera gåtan. Mänsklighetens erfarenheter förs vidare från generation till generation i form av stammens kunskap, ceremonier, sånger och berättelser. På det viset utgör vi, tillsammans med våra förfäder och framtidens generationer en enda cirkel som sträcker sig genom all tid som varit och som kommer att vara. Allt är en enda cirkel. Vi känner oss besläktade med allt och alla. Djur, växter, stenar, regnbågar och stjärnor ska alla tilltalas som släktingar. Till och med alla de saker i stammens samlade kunskap och erfarenhet som verkar skrämmande, tillhör på något sätt historien och är alltså på något okänt vis knutet till cirkeln. Allt har en mening och behöver inte förklaras. Vi lär oss av katten och räven att nyfikenhet, mod, rädsla och erfarenhet är nödvändiga för att vi ska överleva. Djuren respekterar gåtan.


Vi lever i en värld som bygger på cirklar. Överallt i hela naturen ser vi cirklar. När vi samlar oss gör vi det ofta i en ring. Vi ser människans raser som en cirkel. Universums fysiska uppbyggnad från minsta partikel till själva kosmosväggar är cirkelformade. Alla dessa cirklar är en del av existensens stora cirkel.

Det är viktigt att bibehålla kopplingen mellan alla dessa små enheter och den stora. Ibland känner vi oss vilsekomna. Vi känner oss avskilda . Detta är en illusion, en sjukdom. Det är andens gift. Att var ensam, och vara avskild är bara en illusion. Vi förstärker tyvärr den illusionen genom att avskärma oss från andra, från jorden, från naturen och till och med från oss själva.


När vi mår dåligt i själen blir vi bedövade av mediciner som lindrar men som inte botar. Läkemedelindustrin har inget intresse av att göra dig frisk. Deras affärsidé bygger på att vi ska bli beroende av ständig medicinering. Prova istället den naturliga metoden. Den är gratis och ger inga biverkningar. Om du är nedstämd eller deprimerad ska du ta en lång promenad i skogen. Där väljer du ett träd (som egentligen väljer dig). Lägg handen på trädets bark i minst tio minuter.


Blunda och lyssna till ditt inre. Ett träd har ett mycket mer avancerat DNA än en människa och producerar syre så att vi kan leva. Du bör vara seriös och djupt koncentrerad när trädet förmedlar sin visdom. Trädet ger dig tröst, varningar och vägledning. Du kan få en liknade känsla om du håller i sten som du hittat vid strandkanten. När handen värmer stenen uppstår ett magiskt samband. Du både ger och får energi. Om du inte lyckas få kontakt vid första försöken kan det bero på att du blir störd av närheten till motorvägar, bilar och långtradare, affärer, fabriker, inhägnader, elstängsel, blinkande ljus, vrålande motorer, tutor, visslor, människor som skriker och hundar som skäller. Ditt möte med trädet och stenen ska ske i avskildhet i stillhet där du kan höra vindens läte, vågornas brus vid stranden, vattenfallen, fåglarna, och småkrypen som prasslar i lövverken. Du uppfylls av tacksamhet och ödmjukhet över att var en del av den ursprungliga cirkelns rikedom och skönhet.


Det fanns en gång en tid då vi inte kände oss så avskilda. Då levde vi i samklang med ursprunget och vi kunde kommunicera med flera olika andar. Harmonin varade så länge som människan levde på ett heligt vis. Men när ett litet antal grupper började avvika från de uråldriga föreskrifterna gjorde separationens illusion entré. Denna illusion är som en demon, ty när människor tror på den blir den verklig. När vi känner oss avskilda från jorden får vi inte ens dåligt samvete när vi försöker äga, erövra, utplundra eller skövla vår värld. När vi känner oss avskilda från varandra skapar vi avundsjuka, svartsjuka, penninghunger, illvilja, brott och krig. När vi känner oss avskilda skapar vi kampen mellan det onda och det goda. Det onda är inget annat än avskildhet och avskildheten är en illusion. Visst är det märkligt att denna illusion har gjort oss så sjuka, ja så pass sjuka, att vi är på väg att förstöra planeten vi bor på, vårt eget hem och vår egen historia. Genom att vi uteslutande tror på ondskan har den blivit verklig.


Den här avskildheten börjar långt ner i åldrarna, och vi har institutionaliserat den för att var säkra på att den börjar redan i spädbarnåldern. I de flesta samhällen och länder skiljs barnen när de föds från sina mödrar av främlingar. Spädbarnen placeras i spjälsängar i separata rum, de matas med nappflaska enligt ett schema som är skapat för att passa någon annans och inte barnets behov och medan åtminstone en av föräldrarna arbetar skickas barnet iväg till dagis och skolan. Ett barn föds med 1000 fria och naturliga tankar. Efter ett år i skolan har de bara tio kvar. Farföräldrar, mostrar, morbröder och kusiner bor någon annanstans. Grannarna tillhör andra sociala klubbar och ett annat trossamfund. De som bor i nästa kvarter, eller rentav i samma trappuppgång, känner vi inte alls. Gatorna är stenbelagda, lekplatsen är konstgjord, maten kommer från ett köpcentrum. Möblerna tillverkas av några som du inte vet vilka de är. All underhållning produceras av människor som befinner sig långt från oss och som vi inte känner ett dugg. Naturfolk lever i mindra stammar där alla känner alla. Barnen uppfostras gemensamt. Äldre kvinnor lär unga män att tillfredställa den blivande hustrun. Boplatsen bygger de tillsammans.


I den moderna industrivärlden är huset vi bor i byggt av anonyma främlingar. Vi har ytters lite familjekänsla, ännu mindre känsla för människor i vår närmiljö, och praktiskt taget ingen som helst koppling till jorden och hennes naturliga processer. Hela den här slit-och-släng kulturen lär oss att tro på illusionen om att vi är avskilda från ursprunget är sann. Den livslögnen förstärks genom manipulerad undervisning, filosofi, historia, politik och ekonomi. Du kanske tror och är helt övertygad om att de som lever i den rika delen av världen absolut inte vill lämna sin lyxtillvaro och återvända till ursprunget. Men det ena utesluter inte det andra. Vi lever i en modern era med mycken avancerad teknologi. Det är med hjälp av rika och begåvade människors överflöd och den tekniska utvecklingen som vi kan sprida dessa cirklar och tankar över hela världen. Vi kan inte återskapa det förflutna, men frågan infinner sig ändock. Hur kan vi använda naturfolkens nedärvda, universella och tidlösa kunnande för att möta dagens problem med miljöförstöring, välfärdssjukdomar, svält och stress.


Allt kan vi inte förbättra på en gång. Det kommer att ta tid. Men ge inte upp med ursäkten att du inte kan förändra världen. För just du har förmågan att förändra din omvärld. Börja med att förändra dig själv och din omgivning. Livet är en gudagåva som givit dig möjligheten att göra vissa bestämda val. Förvalta den gåvan genom att leva i samklang med naturen. Om du tvivlar och känner dig osäker bör du söka svaren redan idag. Ta en lång skogspromenad. Det kanske tar en stund men snart upptäcker du att det finns ett träd som väntar på dig.

 

Källa  Medicin Story, Återvänd till ursprunget

 


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0