BRUKARRÅDSMÖTE 2010-02-01

text HELENA JÖNSSON

Närvarande: Leif Bohman, Tomas Gotthardsson, Tina Möller, Kristina, Britt-Inger och Helena.

Tina Möller från Landstinget var inbjuden.
- Varför har läkare inom psykiatrin inte telefontider som andra läkare inom landstinget?
- Det finns alldeles för få läkare. Nästan hälften saknas på grund av dålig budjet i hela landet. Men de ska titta över läkarrollen.
- Varför kan man inte få byta läkare om kemin inte stämmer?
- Bristen på läkare i psykiatrin sätter de gränserna. Budjeten i år är sämre än tidigare.

Man satsar och förändrar vården i hela länet. Just Blekinge har satsat mer per invånare. Blekinge låg på andra plats 2007 näst efter Stockholm. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har utrett psykiatrin i Blekinge och gav oss beröm.

Frågan kring tvångsintagning togs upp. Det är polisen som sköter detta, psykiatrin får inte tvångsinta någon. Men hanteringen behöver förbättras. Efter intagandet önskar den intagna att få prata med personalen om vad som hänt och hur den känner kring det. Man behöver bearbeta det och förstå vad som hänt.

I och med dessa frågor kring hanteringen av intagandet föreslogs bjuda in polisen till ett brukarrådsmöte.

Videvägen flyttas till sjukhuset av ekonomiska skäl. Kommunen behöver spara in 18 miljoner, därför har man sagt att psykiatrin ska spara in på att använda sig av landstingsägda lokaler för att minska kostnaderna. Men personalen kommer att vara den samma. Ronneby flyttar in på avdelning 10 och 11. Så att tre avdelningar blir Blekinge Öst.
- Varför flyttades Ronneby ihop med Karlskrona Öst?
- Ronneby var inte patientvänligt nog, det var för långt till sjukhus och vård.

Brukare har fått erbjudande om att få en koordinator, ca 16 stycken har tackat ja hittills. Meningen är att så många som möjligt ska ha kompetensen. En koordinator ska fungera som att ge brukaren mer ansvar över sitt liv. Den befintliga personalen blir koordinatorer.  

Brukarrådet pratade om att bjuda in Arbetsförmedlingen och Polisen för att få information. Men till nästa möte 10-03-01 bjuds Ingrid Karlsson som är chef för biståndshandläggare.
Mötet avslutas och vi tackar Tina för medverkan.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0