ANARKISM - EN STÄNDIGT MISSUPPFATTAD IDEOLOGI

text & bild VERONICA LARSSON
Nr 4/2010


En kamp för individuell frihet och social jämlikhet.
Ett samhälle utan sociala, politiska eller ekonomiska hierarkier är möjligt.


Fördomar om Anarkismen är många. De flesta får upp bilden av laglösa, svartklädda gatustenkastare, vandaler, förvirrade tonåringar och punkare med svart nitjacka och ett ditsprayat anarkist-A.
Men få vet vad Anarkismen står för och bryr sig heller inte om att ta reda på mer än den bild media målar upp.

Anarkism är inte lika med laglöshet och kaos och stödjer inte terrorism och besinningslösa våldshandlingar. Ordet anarkism kommer från Grekiskan och dess ungefärliga betydelse är ”utan härskare”/”utan styre”. Men kaos och oordning är inte anarkistens agenda.
Denna politiska ideologi strävar efter att skapa ett samhälle utan sociala, politiska eller ekonomiska hierarkier för att istället ersätta dessa med ”anarkier”. Det är en tro på
direktdemokrati och självförvaltande. Kampen är för
individuell frihet och social jämlikhet.

Tillsammans med syndikalismen anses Anarkismen vara en del av den frihetliga socialismen. Anarkismen är helt emot den auktoritära kommunismen och kapitalismen; där bägge betraktas som system som förutsätter klassamhällen. Parlamentariskt arbete är, inte heller det, förmöget att skapa ett klasslöst samhälle, enligt anarkismen. Konflikter i synsätt inom rörelsen är dock oundvikliga då det finns flera riktningar som säger sig vara anarkistiska.

Ett av målen för den sociala revolutionen kan t.ex. vara självförvaltning genom federerade arbetarråd med delegater som är återkalleliga eller genom individer som representerar kooperativa organisationer.
Anarkismen är anti-kapitalistisk. Förenklat så är deras definition om kapitalismen: en samhällsform där några få tjänar pengar på många andras arbete. De menar att frihet utan jämlikhet endast innebär frihet för de som har makt och att jämlikhet utan frihet är omöjlig och detsamma som slaveri.
”Vi är övertygade att frihet utan socialism är privilegium och orättvisa och att socialism utan frihet är slaveri och brutalitet”  /Mikhail Bakunin

Anarkister tror att det är möjligt att människor kan samarbeta utan någon form av självutnämnd ledare som kräver delar av arbetarnas produktionsvinst. Med andra ord att det är individens rätt att äga värdet av det den producerar.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0