INGLATORP - ETT FULLVÄRDIGT LSS-BOENDE

text MORGAN PETTERSSON foto KENNETH SVENSSON
Nr 1/2011


I Inglatorp söder om Rödeby öppnades under januari månad ett nytt fullvärdigt LSS-boende för psykiskt funktionshindrade. Ledorden i samband med byggandet har varit ”Brukaren i centrum”.


NCC:s arbetsledare Daniel Nilsson och Monica Aoun

Sedan tidigare har personalen som arbetar på det nyöppnade boendet i Inglatorp arbetat på det tidigare provisoriska LSS-boendet som låg på Lösen mark. Arbetsförhållandena här var dock inte de ultimata då förhållandena för boendet inte levde upp till att kunna bli ett fullvärdigt LSS-boende med de kriterier som där gäller.
I och med detta började man för några år sedan att planera för ett nytt framtida boende för deras brukare. Beslut om detta togs 2007. Arbetsgruppen med Monica Aoun som taleskvinna sökte därefter efter lämplig plats där boendet kunde byggas. En av platserna som var aktuella var Bubbetorp men av olika anledningar blev det inget av dessa planer. Slutligen blev det dock klart att boendet skulle hamna i Inglatorp, söder om Rödeby.

När Presspunkten under december månad var på besök ute på boendet i Inglatorp så var i stort sett bygget färdigställt och slutbesiktningen av boendet skulle till att ske den 22 december och man öppnar under januari 2011.
I samband med att boende byggts har man vid två tillfällen även haft två öppet hus där grannarna bjudits in vid ena tillfället och fått information samt fått komma till tals. Vid det första tillfället var brukare och anhöriga inbjudna.  I samband med tidigare platser där tanken var att placera boendet har åsikterna från grannar varit negativa till att få boendet som granne. Under de nu öppna husen framkom det dock att grannarna i Inglatorp inte var negativa till boendet i sig utan mer till själva byggandet som har medfört buller och ljud som stör deras vanliga lugna vardag.

I och med nya boendet har man under hela byggprocessen haft brukaren i centrum och genomgående tänkt utifrån vilka som ska komma att bo på boendet.  Boendet innefattar åtta lägenheter som vardera är 45 kvm med eget kök. Brukarna har själva fått välja färger på rummen samt golvsort. Personalen även valt att utesluta tapeter utan istället använda färg på väggarna då det blir lättare att ändra när någon ny brukare ska flytta in.
I och med boendet så har personalen även fått förbättrade utrymmen i form av personalrum, mötesrum samt tvättstuga och gästtoalett. I det fräscha all-/sällskapssrummet äter personal samt brukare i alla fall en måltid/dag tillsammans för att se så att allt är bra med brukarna. I en av lokalerna har brukarna även tillgång till skapande verksamhet genom en snickeri/verkstadslokal. Monica uttryckte slutligen att genom det nya boendet blir det något av en nystart

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0