DET ANDRA VÄRLDSKRIGET

text LEIF KÄLLBERG
foto MATTIAS ROUW flickr.com
Nr 2/2011



Men jag måste tycka att det fortfarande passar att belysa de globala konsekvenser som kriget åsamkade oss. Över 60 millioner människor miste livet i kriget, det största i historien. De krigförande bestod av flertalet av världens nationer under ‘de allierade och axelmakterna’. Det anses generellt ha startat i och med Tysklands inmarsch i Polen den 1 september år 1939 och Storbritanniens och Frankrikes samt Samväldets krigsförklaringar mot Tyskland kort därefter. Italien och Etiopien, det andra italiensk-abessinska kriget, var emellertid redan i krig liksom Kina och Japan i det sinojapanska kriget. I och med att Polen blev invaderat tog kriget en global vändning. Krigsskådeplatsen växte till att omfatta fler länder i samband med Tysklands intåg i Sovjetunionen i juni år 1941 och Japans storanfall på den amerikanska flottbasen Pearl Harbour i december år 1941. I krigets mångfald av döda människor, därav flera hundratusen personer som en direkt följd av de amerikanska atombombningarna av de två japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Slutet på kriget kom den åttonde maj 1945 då ryska tanks körde in i Berlin och den andra september samma år då Japan kapitulerade.

Hela krigsförloppet var komplicerat då Storbritannien till att börja med i stort sett ensamt fick försöka att mota Hitler. Det tyska flyget räckte emellertid trots förödande bombmattor inte till för att i samarbete med tysk trupp komma åt britterna. Tyskarna hade för många fronter att koncentrera sig på. Trots att de stod utanför Moskva hade de inte räknat med den stränga ryska vintern. Dom kunde inte få in mer folk och material till sin arme. Stalin var för övrigt överraskad över angreppet eftersom han hade ingått pakt med Hitler. Att Adolf Hitler trots allt nu stod som hämnare för de som hade ansett Tyskland vara skyldigt till det första världskriget var emellertid ett faktum. Efter det första världskriget dömdes Tyskland att betala miljardskadestånd och förbjöds att hålla sig med någon vapenmakt av klass. Dom förbjöds helt att hålla sig med stridsvagnar och militärflygplan och fick bara ha en arme på 100 000 man. Flottan blev också beskuren. Dessutom skulle Rhenlandet med tiden demilitariseras. Tyskland miste också alla sina kolonier. Adolf Hitler anklagade de tyska politikerna för att ha gått med på för stora eftergifter, propagerade och lyckades komma till makten.

Men mycket vill ha mer och det var svårt att backa och att lita på Josef Stalin som en trogen bundsförvant blev för svårt. Det var trots allt helt olika ideologier som Hitler och Stalin stod för. Den tyska staten stod för ära och en ordnad ekonomi och Hitler hade trots allt svarat för mer än käbblet i politiken och fått ordning på statsfinanserna. Han hade också mellan juni 1940 och juni 1941 satt stopp för Frankrike. Han möttes då av Storbritanniens handelsblockad som sträckte sig från Alexandria till Grönland. Hitler misslyckades att bomba till sig herraväldet över Storbritannien . Läget för de allierade såg trots allt mörkt ut från juni 1940 till och med juni år 1941. Det var Storbritannien som fick stå mot den tyska krigsmakten. Från baser på de brittiska öarna kunde brittiska bombflygplan
nå hela Tyskland.

Kriget gick skenbart in i ett stiltje innan den tyska ledningen bestämde sig för operation Barbarossa och hade därmed sensationellt nog sagt upp den så kallade Molotov-Ribbentroppakten. Den pakten garanterade Ryssland att slippa påhälsning av Hitlers trupper men Hitler ville inte vänta utan bestämde sig för att ta allt. Storbritannien tänkte han återkomma till, och gick som sagt mot Moskva men körde fast i den ryska vintern. Hitler ville inte att det skulle se ut som om han måste vänta med att göra något. Det skulle han själv ha uppfattat som en svaghet, så han angrep trots Stalins häpnad trots allt den då forna bundsförvanten Sovjetunionen. Till att börja med gick den tyska armen segrande fram, men fastnade som sagt utanför Moskva. Den ryska armen kallade på förstärkningar, och kölden slog hårt mot Adolf Hitlers trupper.
Enligt Molotov-Ribbentroppakten hade redan på sommaren 1939 Sovjet intagit och besegrat Polen, så Stalin kunde nöja sig med att hålla ställningarna.

Det visade sig inte vara så lätt att återkomma till Storbritannien för Tyskarna med anledning av de geografiska skälen och att britterna rustade. Dessutom låg Hitlers stora misstag i att binda fast armen utanför Moskva. Den nionde april år 1940 invaderade Tyskland Norge för att få tillgång till malmfyndigheterna som skulle göra den tyska armen självförsörjande på stål. Även den tyska armen hade soldater bundna till Polen och måste splittra sig för att kunna forsla norsk järnmalm över de svenska järnvägarna. Det visade sig att Adolf Hitler hade förköpt sig på alla fronter han måste hålla. Det faller sig konstigt att han inte stod för de normala värderingar som folk har. Dom kan sammanfattas med att det är omöjligt att erövra en hel värld med militära värderingar. På mycket lång sikt kanske vi kan nå ett världsfredstillstånd men det var en helt annan sak!

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0