PARANORMALA FENOMEN

text JOHANNA LEWÉN
Nr 2/2012


Änglar, spöken, demoner, hemsökelser och så mycket mer faller till stor del under kategorin paranormal. I denna artikel ska vi fördjupa oss om just detta ämne.

Demoner
Det är oklart om exakt hur gammal tron på demoners existens är, men den bästa gissningen skulle vara under Persiens tid och det Assyriska imperium. Nästan alla kulturer genom världshistorien har haft någon form av tro på demoner.
I den moderna världen så tror merparten på den stereotypiska bilden av demoner; små horn, fladdermus liknande vingar, spetsiga svansar och eldgafflar. Detta är den syn som funnits i urminnes tider och som inte verkar ta vika. Ursprunget av namnet demon har bevisligen visat härstamma från Indo – Europeiska källor och betyder helt enkelt ”överjordisk kropp”.

Enligt många litterära källor så beskrivs demoner som en gång ”fallna änglar”. Dessa, om man väljer att tro på somliga religioner, ses som orena andar och kan orsaka demonisk besatthet. Detta kan då drivas ut genom exorcism. Medan andra religioner menar att man kan övervinna demonen och lära sig kontrollera den.
För varje religion och kultur har demoner för det mesta olika namn och utseenden. Men i de flesta fall beskrivs de med djuriska drag. I Mesopotamien fördes den onda anden under namnet shedu och beskrevs vara en bevingad tjur. Det antika Arabien kallades de onda andarna för jinn, som kunde vara både goda och onda. I Judendomen förklaras ibland dessa som tjänare till kung Asmodai med namnet Samael ”dödsängeln”, fast det vanligaste namnet idag är Satan. Kristendomen har flertalet olika begrepp för demoner, som alla kan relateras till idén att en ande kan invadera en plats eller person. I Markus evangelium är Jesus den som beskyddar och hjälper personen eller platsen i fråga att bli befriade från sina plågoandar.

I det Nya Testamentet leder Ärkeängeln Mikael Guds armé till en seger då han är den som störtar Satan. Under det fjärde århundradet var Mikael en helande ängel som genom tiderna blev beskyddare och ledare av Guds armé mot ondskan.

Uppenbarelseboken
”Och det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen. Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävulen och Satan han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom.”

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0