livets nät

text & målning MARLOU HINDRIKSEN
Nr 6/2012
 
Vi i västkulturen tänker på våra liv som på en rak linje. Den börjar vid födseln och slutar vid döden. Mitt emellan gör man sina val och lever sitt liv. Men varför inte betrakta sitt liv som ett nät, som en spindels nät?
 
Början är en cirkel och man kan börja på den var man än vill. Känns den valda platsen ändå inte rätt då kan man börja på nytt vid en annan punkt. Sedan är det inte bara en rak linje som leder till mitten. Man kan gå till vänster, till höger, vandra omkring lite grann. Vilket spännande liv det blir!
 Det här nätet kallas också för drömfångare. De flesta känner nog till det här föremålet som ursprungligen görs av Nordamerikas Indianer. Drömfångaren är gjord av en smal gren böjd till en cirkel med ett nät vävt i. I mitten av nätet finns en öppning med en vacker liten sten eller pärla intill. På fångaren hänger det några fjädrar, som symboliserar livets andetag. Man ska hänga den i sovrummet, ovanför kudden eller i fönstret, så att den kan fånga våra drömmar; de goda hittar vägen till hålet i mitten, lockade av stenen eller pärlan, medan våra onda drömmar fastnar i nätet och bränns bort av solens morgonstrålar.

Men drömfångaren symboliserar också våra liv, som är en cykel; vi föds, blir vuxna och till slut behöver vi tas hand om som spädbarn igen. Nätet fångar våra dåliga idéer och leder de goda sakerna till oss. Bara vi lyssnar på oss själva för nätet finns inom oss. Och då har vi kommit till det omedvetna, för nätet symboliserar även det.

Vi har börjat leta efter kärlek på nätet. Vi fyller i många upp- gifter om vem vi är, vad vi tycker om, vad vi tycker är viktigt i livet. Sedan väljer vi en möjlig partner på grund av de här skildringarna. Vi träffar henne eller honom, hon eller han är helt perfekt - enligt beskrivningen - men vi blir inte kära i henne eller honom. Varför inte? Vi försöker verkligen allt för att förälska oss i den andra, men det bara inte händer. Den ideala partnern förklarar för oss att vårt liv tillsammans kommer att bli perfekt. Vi har ju samma intressen, önskningar, vad är det som gör oss att tveka? Vi kan inte förklara det, så vi börjar ett förhållande. Jo, det kommer nog att bli ett gediget, stabilt förhållande. Vi gifter oss, får barn och blir kära… i en annan.

Det var inte den där perfekta personen som gjorde att pärlan i mitten av nätet började stråla. Och djupt inom oss visste vi det mycket väl, för när förälskelsen inträffar då strålar inte bara pärlan, men även hela vår kropp och själ. Och förälskelser handlar inte bara om personer. Den där gnistan kan även uppstå när man hittar det perfekta jobbet eller huset eller vad som helst. Bara vi litar på nätet inom oss, då leder det alla fina saker till oss. Det är då vi verkligen uppnår våra drömmar.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0