DYSLEXI

text CHRISTINA ERICSSON
illustration HANNES IVERSEN
Nr 3/2012

Hur visar man intelligens? Är det genom att kunna läsa och skriva prickfritt?


De som har svårt att läsa och skriva, är de dumma i huvudet, lata, omogna eller oansvariga? Du kanske blir förvånad när jag nu räknar upp några kända människor som har dyslexi. Alltså läs- och skrivsvårigheter. Bl a har kronprinsessan Victoria dyslexi och hennes pappa kungen. Flera kända är John Lennon, John F Kennedy och Tom Cruise. De är ju verkligen inte varken dumma i huvudet eller lata. Kronprinssessan Victoria säger i en intervju: Bokstäverna hoppade. Alla skrattade. Tidigt fick jag veta att det inte var mitt fel. Ändå hade jag svårt att acceptera det. Jag kände mig så dum

Hur märker man då att han/hon har dyslexi och finns hjälp att få? Personen blandar lätt ihop ord och lägger till bokstäver, bokstäverna b och d är särskilt svåra att se och när personen läser så blir det lätt att ord hoppas över eller läses fel. Men det finns hjälp som underlättar att läsa och skriva. Bl a kan man med internet ladda ner gratis ordbehandlingsprogrammet Open Office som både  rättar grammatiskt och stavningen. Något som kostar lite pengar i månaden ca 75 kr är TextAid: en internettjänst som läser upp allt på skärmen. Annars om man ska gå på en föreläsning, ett möte eller på en lektion finns Mp3-spelaren som spelar in och som man sen kan lyssna av hemma i lugn och ro. En så enkel sak som en Läslinjal kan hjälpa att hålla sig till raden man läser och en färgad plastficka är till hjälp då en del finner det svårt att läsa de svarta bokstäverna på vitt papper. Och böcker behöver numera inte endast läsas, dom finns som CD-skivor att lyssna på.

Något som kan hjälpa upp koncentrationen och samtidigt vara avslappnande är Q-gong som är bra att träna just för dyslektiker. Även stavgång är just bra pga att det tränar de olika hjärnhalvorna och att vila en halvtimme på dagen gör att man orkar koncentrera sig bättre.  Sen finns det  hälsokost preparat, bl a Efalex och Omega-3 som sägs stimulera hjärnan och koncentrationsförmågan.

Det finns olika sätt att få sitt intyg/diagnos på dyslexi. När man är barn är det skolspykiatrin som kontaktas först eller BUP, som vuxen kontaktar man vuxenspykiatrin eller om man vill studera på högre nivå så kan man få ett intyg av Högskoleverket. Dyslexi kommer från grekiskans Dys=svårt och Lexia=svårt med ord och bokstäver. Det fler killar än tjejer som har det och det är oftast ärftligt. Forskarna har under de senaste åren funnit en gen som påverkar dyslexin men dom tror att det finns 5-10 gener till som också påverkar. Något som är utmärkande för dessa är att dom ofta haft öroninflammation som barn. Ungefär 6% av befolkningen har dyslexi i en tydlig variant medan ytterligare 4% har lättare svårigheter.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0