Israel - resminnen

text & foto JENNIE EK
Nr 5/2012
 
Det var några år sedan jag besökte Israel. Det var samma år som jag också konfirmerade mig och var uppdaterad vad gäller bibeln och dess historia, viket naturligtvis var väldigt passande för ändamålet.
 
Staten Israel upprättades den 14 maj 1948. Sedan dess bildande har statens rätt att existera och var dess gränser skall gå varit och är fortfarande omtvistat. Det har varit konflikter med de kringliggande arabländerna och med Palestinas arabiska befolkning. Israel är världens enda judiska land. Befolkningen består av en etnisk mosaik på cirka 7 miljoner människor. Alla med sin speciella historia, kultur och tradition. 80% är judar. Övriga 20% är i huvudsak muslimer.
 Resan började med flyg till Tel Aviv. Därefter buss till staden Natanya, där vi skulle bo och utgå ifrån. Det var en häftig känsla att äntligen vara här i det heliga landet.
 
Efter några timmars bussresa såg man konturerna av den gamla staden, Jerusalem, vilken har en histroria som går tillbaka till omkring 4000 f.Kr. Jerusalem är den heligaste staden inom judendomen och har även stor religiös betydelse inom kristendomen. Den räknas dessutom som den tredje heligaste staden inom islam. Från en utsiktsplats på Scopusberget fick man en underbar utsikt över den gamla staden med dess murar runtom. Vi såg Tempelområdet med de stora moskéerna, till exempel Klippmoskén med sin blänkande guldkupol som är en av muslimernas heligaste platser. Vi ser också Sions berg och de judiska kvarteren med dess synagoger och den kristna delen med sina kyrktorn. En intressant stad som är så viktig för tre världsreligioner.
 
En självklar hållplats var naturligtvis Klagomuren, vilken är Judendomens viktigaste plats. Denna mur är vad som återstår av judarnas gamla tempel, som revs och förstördes av romarna. Den 2000 år gamla muren som fanns runt templet under Jesu tid. Muren är indelad  i en kvinnlig- och en manlig del. För att få komma fram till själva muren var det ett måste att täcka axlar och knän. Väl framme vid muren så kunde man se att den var täckt med små små papperslappar, vilka var intryckta i murens håligheter. Små lappar med diverse böner och önskningar.

Vi vandrar sedan genom basarerna, på smärtornas väg, Via Dolorosa. Det var den väg som Jesus gick på väg mot Golgata och sin egen korsfästning. Vi kom till slut fram till Gravkyrkan och platsen där enligt traditionerna Jesus korsfästes. Vi vandrar även omkring i Gamla Stans myllrande gränder, där pilgrimer samsas om utrymmet med turister, försäljare och lekande barn.

Det blev också ett stopp i Bethlehem. Där besökte vi Födelsekyrkan och dess grotta, det omtalade stallet och krubban, den plats där Maria födde Jesus. Kyrkan är en av världens äldsta som fortfarande är i bruk.

Vi åker till den nyare delen av Jerusalem, för ett besök i Yad-Vashem, vilket är minnet från Nazitiden i Europa. Här finns den eviga elden som brinner för de sex miljoner människor som förintades i nazismens gaskammare, som aldrig fick komma till Israel. Vi stannar till vid Knesset, Israels parlamentsbyggnad och ser den sjuarmade ljusstaken, tillvekad i koppar med bilder av Israels folks långa kamp för friheten, fram till bildandet av Israel 1948.

Vi besökte även Nazareth, Jesus, Josef och Marias hemstad. Stadens kanske främsta landmärke är Maria Bebådelsekyrkan, där Maria påstås fått bebådelsen från ängeln Gabriel att hon ska föda Jesus. Staden brukar kallas för Israels Arabiska huvudstad. Invånarna är till stor del israeliska palestinier, vilket märks i gatulivet med alla marknader, det söta teet och vattenpiporna som puttrar. Vi åker vidare för att komma fram till en enkel arabisk by som kan vara platsen om det omtalade vinundret i Kana, där Jesus skulle ha förvandlat vatten till vin. Kommer så småningom till Genesarets sjö och tar en båtfärd till staden Tiberias och vidare till Capernaum, vilken var en betydelsefull stad under Biblisk tid. Vi stannar till vid Jordanfloden som rinner söderut mot Döda Havet.                                                                           

Vi åker igenom öken, kantat av beduinläger och små arabiska byar. Vid Döda Havets norra strand ligger Qumran, den plats där Dödahavsrullarna återfanns i mitten på 40-talet. Vi vandrar omkring i denna forntida stad och ser de grottor där rullarna låg gömda i tusentals år.
 Vi åker än en gång mot Jerusalem men denna gången åker vi genom Juda öken. Längs vägen ser vi beduiner och deras djur och tält, liksom det såg ut här under patriarktiden Åker vidare mot Döda havet, jordens lägst belägna plats med enorma saltavlagringar Det var dags att hoppa i badkläderna för ett dopp. P.g.a. av sjöns enormt höga salthalt flöt man som en kork. Var riktigt trögt att få ner fötterna i lodrätt ställning igen. Det var egendomlig känsla som jag aldrig glömmer.

Bussen rullar vidare söderut längs Döda Havets strand, mot Massada-klippan. Denna klippa har en stor symbolisk betydelse för Israel. Det var på toppen av denna klippa, i det som en gång var kung Herodes sommarhus, som en grupp judar, rättare sagt 960 stycken, gömde sig från romarnas förföljelse. När romarna kom för att inta klippan valde gruppen att hellre begå kollektiv självmord än att låta sig tillfångatas. Detta har kommit att spela en viktig roll som symbol för judarnas motståndskraft. Alla israeliska soldater svär trohet mot landet Israel på toppen av denna klippa. Vi tar inte samma väg som romarna gjorde, vi väljer istället den linbana som går till toppen.

Med på programmet stod också ett besök i Jericho, världens äldsta stad. Den ligger på Palestinska områden på Västbanken. Den har varit ockuperad av Israel sedan 1967. Men när vi kom bara fram till infarten. Där stod en patrull med k-pistar och satte stopp. Var tydligen för oroligt för ett besök.
Efter en intensiv vecka var det dags att flyga hemåt igen. Detta var ingen sol och bad semester precis, utan en kulturell och historisk resa, fullspäckad med platser och sevärdheter som man bara läst om. Det var en riktigt mäktig resupplevelse som jag aldrig kommer glömma.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0