Lisas nedstämdhet

text LEIF KÄLLBERG
Nr 5/2012
 
Lisa kände sig nedstämd. Hon var inte deprimerad utan endast lite vissen. Kanske blir det bättre om jag stiger upp, tänkte hon. Det var söndag och helt naturligt inte någon fart och fläkt. Det var högmässa klockan elva i kvarterskyrkan. Lisa hade också anledning att känna sig lite utanför. Hon hade inte fått anställningen som föreståndare för kvartersgården. Kvartersgården var en ungdomsgård för ungdomar mellan 15-20 år. Där brukade man spela bordtennis eller ’köra dator’. Gregor hade fått föreståndareanställningen. Det var egentligen mest naturligt, eftersom han var mest kunnig i alla spel och datafunktionerna. Han kände också ungdomarna bäst och deras svagheter. När Lisa hade druckit sitt morgonkaffe ringde Alex, en ytlig bekantskap från ungdomsgården.
 
Han var bara nitton år och Lisa tjugofem, så Lisa tog honom inte helt på allvar. Alex föreslog att de skulle göra en utflykt i hans sportbil. Lisa blev chockerad över att Alex överhuvudtaget ägde en Porsche. Alex motiverade det med att han hade lovat sina föräldrar att vara en lydig gosse, om han fick bilen. Lisa tog inte Alex riktigt på allvar utan nojsade med, och lovade att följa med på en tur. De kom under bilturen så småningom fram till en pub i ett litet samhälle flera mil utanför Stockholm. Alex var skötsam och beställde endast in en juice, medan Lisa tyckte att hon kunde ta en whisky. De blev kvar på puben ett par timmar, och läste nyheterna på datorn, och granskade sedan morgontidningen. Alex var så ung att han inte hade något kreditkort utan betalade kontant. Han fick därför hålla sig med en hel del kontanter. Lisa var lite generad över notans storlek för tre whisky och tre juice. Hon hade också blivit ganska berusad, och bad Alex att hålla tyst om det på ungdomsgården. De åkte hem igen och dagen blev genant för Lisa, som kände sig billig, och inte ville fortsätta sin anställning på ungdomsgården.

Det  var  måndag och Lisa var trött och bakfull, när hon gick till ungdomsgården för att försöka vara trevlig mot gästerna.  Lisa råkade ut för en flicka som var sexton år som ville prata ut om sin kille och sig. Det kändes frustrerande, men hon lyssnade, och tog till slut mod till sig, och tyckte att flickan inte kunde  hänga upp sitt liv på en kille. Mitt på dagen besökte Lisa arbetsförmedlingen för att höra sig för om alternativa anställningar. Hon ville ha något med mer go i. Hon fick därför rådet att söka sig till affärsvärlden. Problemet var att det handlade om pengar och Lisa tycket därför att det saknades praktik. Hon hade en fritidsassistentutbildning, och det innebar att hon hade en samhällsvetenskaplig utbildning. Hon ville inte söka sig till affärsvärlden på så svaga grunder. Dessutom behövde hon en del pengar för att kunna få real praktik inom området. Lisa var emellertid för smart att säga upp anställningen på ungdomsgården. Hon bestämde sig för att läsa en högskolekurs i ekonomi som gick på deltid. Hon kunde få ihop ett schema emellan arbetspassen på ungdomsgården.

Det hade gått ett halvår och Lisa hade trots stora problem med koordinationen kommit väl igång med högskolekursen och affärerna. Hon lade alla sina besparingar på aktiespekulation, och hade  samlat på sig tusentals aktier i lågkursföretag, och en del poster i aktier med högt kursvärde. Det fanns inte någon tid att umgås med Alex, som också var för ytlig för Lisas liv. Trota allt hade Lisas killintresse inte helt försvunnit och hon hade träffat en passande kille på högskolekursen. Han var redan högutbildad socionom och Lisa som hade sin fritidsassistentutbildning i botten hade ju en liknande bakgrund. Det blev också en del fester med Lisas nya kille som hette Rolf och hade ett handikapp. Han satt i rullstol efter en bilolycka och fodrade en hel del uppassning.  Efter en storföreläsning hade också Lisa börjat att tröttna på kursen. Den kändes väldigt abstrakt jämfört med aktieaffärerna. I stort sett handlade företagsekonomi om kurvor och matematik, medan aktieaffärer rörde spekulation. Rolf måste också hela tiden åka taxi. Han hade färdtjänst och Lisa kände sig tvungen att följa med och assistera.

En vacker dag hörde Alex av sig med ett ’- Hej lilla gumman’…! Han var oemotståndlig och hade också blivit mer erfaren. Han var också intresserad av aktier och drömde om att skaffa sig ett välavlönat arbete, men gick mest och drog benen efter sig. Han lyckades lura med sig Lisa på en ny åktur i sportbilen. De gjorde som första gången de hade varit ute tillsammans. De till och med besökte samma restaurang och Lisa drack återigen tre glas whisky och tittade på folk. Efteråt bestämde de sig för att åka och dansa. Lisa var helt och hållet novis på dansgolvet, och förstod inte att killarna blev svartsjuka.  Hon träffade en riktigt trevlig ung man som var helt självsäker, och till slut smet med Lisas handväska. Alex som först blivit svartsjuk fick vatten på sin kvarn, och lyckades också i ett slagsmål få tillbaka handväskan. Lisa hade därmed blivit botad från sin nöjeslystnad för ett bra tag, och slutförde kursen i ekonomi med bra betyg. Hon behöll däremot sin anställning på ungdomsgården, men lyckades avancera internt till en administrativ tjänst inom kommunen.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0