Pelle petterson 80 år

textbearbetning JERRY B
Nr 4/2012
 
Pelle Petterson är en av Sveriges mest framgångsrika kappseglare. Han har vunnit VM-guld och OS-medaljer och deltagit i America´s Cup. Han är också skaparen bakom Maxi-segelbåtarna, motorbåten Nimbus och sportbilen Volvo P1800.
 
Pelle Petterson föddes den 31 juli 1932 i Stockholm men familjen flyttade ganska snart till Göteborg. Han började konstruera segelbåtar för att på så sätt finansiera sin egen segling. Båtar som Pelle ritat är exempelvis Maxi 68, Maxi 77 samt ett antal Monark segelbåtar såsom 540, 606, 806, och Giggen. Han har även designat motorbåtar, bland andra Alfa 24, Exotic 28, Nimbus och Crescent båtprogram. Totalt har fler än 85 000 båtar tillverkats efter Pettersons ritningar.

För oss som gillar sportbilar är Pelle Petterson mest känd för att han designade den klassiska Volvo P 1800 för vilket han 2004 blev utnämnd till hedersmedlem i Svenska Volvo P 1800-klubben. Samma år fick han också Kungliga Tekniska Högskolans stora pris för sin livslånga designgärning. 2010 tilldelades Pelle H.M. Konungens medalj av 12:e storleken ”för framstående insatser som seglare och formgivare”
 Pelle Petterson har också med framgång designat gräsklippare, motorsågar, telefonsvarare, takbox, kassaskåp, silverbestick, möbler, cigarrtändare, mopeder och motorcyklar.

Författaren och seglaren Bengt Jörnstedt har skrivit en utmärkt biografi med titeln Pelle P. : Seglare, designer och vinnare. Jörnstedt ger läsaren en nyanserad bild av den blygsamme personen bakom uppfinningarna och framgångarna. Han tecknar också med inlevelse den tid och anda som präglat Pelle Pettersons tillvaro. Vi får följa med under uppväxten utanför Göteborg med tävlingar i lådbil och segling, studier i 50-talets jazziga New York och design av bilar i Italien och Tyskland. Men framför allt får läsaren ta del av seglingens betydelse i Pelle Pettersons liv. Det är intressanta historier återberättade av både han själv och nära vänner. Boken går att beställa på Bokus.com.

Pelle berättar för Hans Hedberg i motortidningen Klassiska Bilar om uppväxten. – Jag följde gärna med pappa som arbetade med Volvo Personvagnar. På lediga stunder började Pelle och pappa Helmer att bygga lådbilar. Ibland hjälpte Volvos verkstadspersonal till. Den lilla bilen var strået vassare än konkurrenternas och Pelle 11 år blev svensk mästare i lådbilsracing 1943. – Den sommaren var fantastisk, berättar Pelle. Jag vann distriktsfinalen och fick åka till Stockholm där jag vann hela finalen. 10.000-tals i publiken och Sven Jerring intervjuade mig i radio. Det var en otrolig positiv anda, minns jag. Tänk vad folk gick man ur huse för att se på den tiden.

Pelle Petterson började sin seglingskarriär söder om Göteborg vid familjens sommarställe i Kullavik, där han idag bor. Tillsammans med sin hustru har Pelle tre vuxna barn som också är intresserade av design och segling. Det finns seglingskläder som bär namnet Pelle P. De exklusiva plaggen formges av dottern Cecilia. Klädbutiken ligger vid torget i Strömstads centrum.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0