Sen-Sit & Bolltäcke

text & foto CHRISTINA ERICSSON
Nr 4/2012
 
Nu fortsätter serien om kognitiva hjälpmedel med bolltäcke och en sittsäck som heter SenSit. Dessa hjälpmedel skänker ro och är sinnesstimulerande, men på lite olika sätt.
 
Bolltäcket är ett täcke med löst liggande bollar som ger punktvisa tryck på kroppen och stimulerar både beröringssinnet och muskel-ledsinnet. Stimuleringen har en hämmande och organiserande effekt på impulser till centrala nervsystemet. Tyngden och trycket från bollarna ger också en direkt feedback på var kroppens egna gränser går vilket ökar kroppsuppfattningen. Bolltäcket hjälper kroppen att frisätta oxitocyn som är ett ”lugn och ro”-hormon som hjälper oss att komma till ro. Att använda bolltäcket har därför en rogivande, avslappnande och trygghetsskapande effekt som motverkar stress, oro, ångest och sömnsvårigheter.
 Bolltäcket kan med fördel användas vid insomning och/eller att sova med hela natten. Det kan också användas för vila/återhämtning dagtid. En del vill vira in sig i täcket, andra väljer att ligga ovanpå det. Vissa använder det i sittande positioner.
 Bolltäcket ingår nu mera i Blekinges hjälpmedelssortiment. För att få detta hjälpmedel vänder man sig till en arbetsterapeut eller sjukgymnast

SenSit (sittsäcken) ger punktvisa tryck från stolens flexibla plastbollar som stimulerar beröringssinnet och led- och muskelsinnet. De många sinnesintrycken sänder impulser till centrala nervsystemet, vilket har en lugnande inverkan, ger en bättre kroppsförnimmelse och ökar välbefinnandet.
 
Det var arbetsterapeut Åsa Ehnbom som kom med idén att
sprida information om kognitiva hjälpmedel i Presspunkten.

Barn och vuxna med koncentrationssvårigheter har nytta av att sitta i sittsäcken. Tyngden från sido- och nackvingarna hjälper till att skapa trygghet så att användaren kan koncentrera sig och slappna av i säcken under längre tid. Många använder den när de läser läxor, arbetar vid datorn eller gör något annat som kräver att de koncentrerar sig.

Sittsäcken har vi till låns här på Träffpunkten och en del har provsuttit i den. Det lades ut ett frågeformulär också som användarna fick svara på. Och det som kom fram var att det just var ångestdämpande för att det skapade en lugn-och rokänsla. Jag provade den också och jag kom verkligen till ro. Jag tror att personer som jag med koncentrationssvårigheter behöver just detta att få komma till/känna ro annars är man så splittrad. Upplevde också en trygghetskänsla i att sitta i säcken som dämpade ångesten.

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0