Pengar gör lika mycket som piller?

Nr 2/2013
text CHRISTINA ERICSSON
 
Hörde på Radio Blekinge där Claes Wiridén, chef för handikappförvaltningen, berättade att Karlskrona är utvald i ett forskningsprojekt. Forskning från USA har visat att personer med psykisk funktionsnedsättning i allmänhet har sämre ekonomi. I förlängningen menar forskarna, att det ger ett sämre allmänt mående. Så lite mer i plånboken skulle göra livet lite lättare för dessa. Studien i USA har gett mycket goda resultat att pengar hjälper lika mycket som medicin. Så med detta vill de visa att medicineringen kan minskas genom att få en summa pengar som man får göra vad man vill med. För många blir tyvärr isolerade och mår sämre för att de inte har råd att unna sig någon aktivitet tillsammans med andra.
 
Projektet går till så att 100 personer får 500 kronor i månaden att spendera själva. Det pågår i nio månader. Under tiden blir de intervjuade om hur de upplever detta. I Ronneby finns en kotrollgrupp på 50 personer som inte får dessa pengar, men får svara på frågor om hur de upplever sin situation. Med denna studie vill forskningen visa att sociala insatser hjälper så att medicinering kan minskas och den onda cirkeln med mer medicinering kan brytas genom att man får råd att ta en fika på stan eller åka och hälsa på någon.

Studien är prövad av etisk nämnd, skatteverket och arbetsförmedlingen. De inblandade är väl införstådda med uppgifterna och att pengarna bara kommer i nio månader. Sen tar det ju tyvärr tid innan det blir en del av systemet. Så är det ju med all forskning. Studien är unik då den inte gjorts förr och lite kontroversiell på det sätt den utförs , säger Claes Wiridén. Om det visar sig att det fungerar så får man tänka om i kommun och landsting.

Att den kom just till Blekinge är tack vare att Kompetenscentrum i Ronneby gjort undersökningar om bl.a ekonomin hos psykiskt funktionshindrade.
 Forskningsledare är en man som heter Alain Topor, docent vid Stockholms universitet. Alain säger att: I den amerikanska förlagan uppvisade de inblandade en bättre: psykisk hälsa, funktionsnivå och självkänsla genom att ha råd med sociala aktiviteter.

Detta är spännande och vi återkommer med mer
information i nästa nummer.

Kommentarer
Postat av - Anonym

intressant artikel

2013-04-15 @ 20:09:48

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0