Tänk vad kul man kan ha...

text CHRISTINA ERICSSON
foto skrattaforlivet.se
Nr 3/2014
 

… och det är super för hälsan. Gå med i en skrattgrupp eller säg till chefen på jobbet att de får ta dit en skrattinstruktör. Nu forskas det i skrattets betydelse för bl a den egna hälsan och arbetsrelaterad ohälsa som blir av dålig kommunikation och konflikter. När du skrattar så händer det saker i kroppen som gör att ditt immunförsvar stärks och minskar stress och löser spänningar i kroppen. Det är också lika bra träning som jogging. På arbetsplatser stärker det samhörigheten och gör oss mer kreativa.

 

I gryningen på en parkeringsplats i Mumbai 
 
Allt började i Indien där en läkare som heter Dr. Kataria 1996 började använda skratt som medel att bli friskare. Han började prova på sina patienter och det föll väl ut. Då tänkte han att fler skulle få pröva, så han startade grupper där vem som helst fick vara med. I Indien ses denna terapi som en sorts yoga då man skrattar som övning. Man framkallar olika sorters skratt och på det sättet så tränas kroppen både psykiskt och fysiskt. Olika sorters skratt kan vara: hjärtligt skratt, tyst skratt, medelskratt, dansskratt, swinging-skratt, cocktailskratt och enmeterskskratt. Amerikanska forskare hävdar att 100 skratt kan jämföras med 30 intensiva minuter i gymmet.

 

I Indien samlas man på stränder, i parker och på bilparkeringar för att få vara med och skratta sig friskare. Här i Sverige finns grupper lite varstans att gå med i och det går även att anlita en instruktör som kommer till arbetsplatsen. I dessa tider där arbetsplatsen hela tiden omorganiseras och effektiviseras så upplever personalen ofta stress. På ett företag kan man med hjälp av ett sånt här föredrag hjälpa personalen att trivas med sitt jobb. Enligt forskare löser det spänningar och stress och på det sättet minskar risken för utbrändhet, det reducerar risken för konflikter och skapar samhörighet, plus att det blir en bättre laganda och på det sättet blir det bra på jobbet.

 

Tänk vad enkelt ett gott skratt ihop kan göra i stort. Både för hälsan och på arbetsplatsen. För vi tillbringar ju en stor del av vår tid på ett arbete och det påverkar ju i sin tur vår egen hälsa. Mår vi dåligt av jobbet så påverkar det oss. Enligt en stor klinisk undersökning i Indien där 516 personer deltog så hade de flesta fått ett bättre förhållande till sina arbetskamrater av att vara med i sådana här grupper och merparten upplevde också sig mindre stressade. Många hade fått en bättre sömn och de upplevde en betydande bättre livskvalité.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0