Trey lee

text & foto OLA WARRINGER
Nr 4/2014
 
 
Onsdagen den 6 augusti så erbjöds Karlskronaborna på något alldeles speciellt, en halvtimmes gratis solokonsert med cellisten Trey Lee. 
 

Trey Lee? Kanske ni undrar, han är en av världens mest erkända solocellisterna som finns. 

 Hans karriär började i Hong Kong då hans familj var en så kallad “musik familj”. Hans mor gick på Central Conservatory of Music i Beijing och studerade piano. Hans två systrar studerade på Juiliard School i New York där de studerade piano och violin.
 Trey själv, studerade mycket i USA i unga dagar men flyttade sedan till Europa för att utveckla sig musikaliskt. Just nu bor han i Berlin, Tyskland. Han tog examen ifrån Juiliard School Pre-College Division 91’, Harvard University Economics 95’ och Boston New England Conservatory 98’ där han tog sin masters examen i musik, samt växlande studier på Madrids Musikskola Reina Sofia och Musikochschule i Köln.

 

Han har vunnit flera priser och är den första asiaten att någonsin ta emot det prestigefyllda International Antonio Janigro Cello Competition, därefter har han vunnit flertal priser så som New Yorks Naumburg pris och Helsingfors Paulo Internetional Competitions. Han har sammarbetat med EMI och släppt ett antal album som solocellist, han har även jobbat tillsammans med dem flesta stora orkestrarna som finns världen över så som the Philharmonica Orchestra of London och Munich Chamber Orchestra. Lee var också med och grundade Musicus Society som är till för att hjäpa till att olika kulturer möts inom musiken i Hong Kong.

I Fredrikskyrkan bjöd Trey Lee på en otroligt vacker tolkning utav sviter av J.S Bach.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0