Funka för livet

Nr 4/2015
text CHRISTINA ERICSSON
 

Allt och lite till visades på mässan ”Funka för livet” som hölls på ABB Arena Rosenholm. Det var häftigt men samtidigt skönt att få veta hur mycket verksamhet som finns och olika hjälpmedel för olika slags funktionshinder. Denna mässa har varit i Växjö tidigare och de har fått bra uppslutning både av utställare och besökare. Detta år ska den hållas i Halmstad också.

 

Utställare var Kommunen, Landstinget, olika organisationer och lokala- och rikstäckande företag. Kommunen pratade om arbete och fritid och presenterade sina dagliga verksamheter, sysselsättningar och träffpunkter bl a var vår eget Träffpunkten som presenterades av Susann och Inger. Landstinget visade sitt Hjälpmedelscenter bl a och presenterade Funktionshinderrörelsens Plattform i Blekinge, FPB. Dess mål är att uppmuntra, stödja och skapa förutsättningar för länets funktionshindersföreningar och att bedriva intressepolitisk samverkan med landstinget.

 

Där var Handikappidrottstorget som visade aktiviteter och idrottsredskap för rörelsehindrade och idrottsföreningar informerade om sina möjligheter. Man kan åka i en sitski i skidbacken, man kan åka hockeykälke, spela tennis och handboll. You name it! Olika sätt om hur bilar kan handikappanpassas visades också.

 

Dyslexiföreningen var där och de gav mig en läslinjal som underlättar i läsning, synskadades riksförbund var där och av de fick jag alfabetet i punktskrift. Kognitiva hjälpmedel visades. En app att ladda ner som heter Matglad visades också som på ett pedagogiskt sätt hjälper en att planera, handla och laga mat. Den har jag själv laddat ner och den är toppen där man på ett smidigt sätt kan välja ut recept och sen laga till.

 

Malin Ovesson som föreläste om tvångssyndrom/ocd
 
Jag lyssnade till en föreläsning av en tjej som heter Malin Ovesson, hon berättade om hur det är att leva med tvångssyndrom/ OCD. Hon var verkligen super på att prata om det så att man fick en bild av det. Hon berättade hur det började i barndomen då tankar om döden började dyka upp. Hon började tro att hon var orsaken till andras död. Det finns fortfarande kvar nu som vuxen när hon läser om smitare i tidningen, då kan hon tro att det är hon som varit smitaren. Malin berättar att enligt hennes tvångstankar går allt att göra lite till hela tiden och att kontrollera, såsom att stänga av spisen i flera timmar innan hon kan gå ut. Diska i skållhett vatten för att det ska bli riktigt rent. Men hon har fått god hjälp av den terapeut hon har sedan 2009. Nu behöver hon bara rycka i dörrhandtaget i 10 minuter för att kolla att den är låst. Hon berättade med humor och vi i publiken fick många goa skratt.

 

För de som behövde fanns en dövtolk så det var verkligen allt representerat inom olika funktionshinder. Alla kunde verkligen hitta för sina behov. Studieförbunden var också där och pratade om vikten av att få lära, skapa och utvecklas.

 

Totalt sett så var det en bra mässa för både yrkesgrupper att visa upp sig och anhöriga att ta del av utbudet tillsammans med funktionshindrade.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0