Cykelstölden i new york city

Nr 3/2015
text MATTIAS KARLSSON
foto FACUNDO PRAMPARO flickr.com
 

Mats, 40 år och singel vaknar upp i sin blåa säng. Han gnuggar sig i ögon för att han är fortfarande trött. Vi befinner oss i Manhattan i New York City i närheten av Empire State Building. Mats jobbade som ett tidningsbud och gick upp klockan 04:00. Han började jobbet klockan 05:30. Tidningen han leverera heter New York Time. Han slutar jobbet klockan 11:00. Han brukar cyklar och leverera tidningarna. Cyklen är inte hans egna utan han använder den på jobbet. Den är vit och gulfärgad. Han klär på sig sina kläder och tågar in i köket. Köket ha blåa köksskåp och är ganska stort.
 Lägenheten han bor i är en fyra och han har 2 stycken katter som heter Therese och Arne. Arne är en stor katt med en orangeaktig färg och 10 år gammal. Therese är en liten katt och svart. Arne är en kelig katt och Therese är tvärtom hon vill inte blir klappad så ofta. Mats tar fram flingor, som han har i ett av de blåa skåpen, häller upp de i en djup tallrik, öppnar kylskåpet och tar fram en förpacking mjölk och häller mjölken på flingorna. Han häller sedan lite socker på flingorna. Han tar fram en sked. Han äter sedan flingorna med skeden.

 

När klockan är 05:00 går han ut ur dörren, låser den och gå sedan ner till cykelgaraget och bär ut sin cykel genom trappuppgången.Väl ute regnade det. Han gick in i trappuppgången igen och in i sitt lägenhetsnummer tog sedan på sig en regnkappar, som var mörk färgad. Han gick sedan återigen ut ur trappuppgången. Han såg dock inte röken av cyklen. Nedrans också nån har stullit cyklen tänkte han. 

 Han tog upp sin mobiltelefon och ringde polisen. Han polisanmälde händelsen. Han ringde sedan jobbet och sa vad som hade inträffat. Chefen, som heter Jörgen sa att han får betala cyklen om de inte hitta den eftersom han hade cyklen i sitt ansvar. Mats klickade på den röda luren på mobilen för att lägga på. Han svor väldigt högt av ilska. Han kunde inte jobba den dagen så han gick återigen upp i lägenheten. Han slängde igen dörren till sin lägenhet och svor återigen. Han går sedan in i ett rum där det står ett skivbord, en stol och en bärbar data. Rummet är litet. Han stänger på datorn, han läser sina mail. Han hade fått ett mail från sin tidigare flickvän som bor i Sverige. Hon heter Annika, 39 år och ha svart hår. Han går sedan in på sin Facebook.
 Han suckar till och logga sedan ur Facebook igen. Klockan är nu 11:30. Han gå in i köket och ta ut mat ur frysen. Han tar ut en enportion ur frysen med köttbullar och potatismos. Han lägger sedan in den i mikron och ställer den på 8 minuter. Han ta fram en cider, som var alkoholfri och häller upp lite i ett glas. När det har gått 8 minuter plingar mikrovågsugnern till. Maten var färdig. Han tog ut maten ur den vita mikrovågsugnern. Han sätter sig sedan på en stol intill bordet och lägger upp maten och glaset på bordet. Han börja sedan äta sin mat. Efter 30 minuter hade han ätit klart och druckit upp glaset med cidern. Han gick sedan till kaffebryggan och bryggde kaffe. Efter 2 minuter var kaffet färdigt. Under tiden som kaffet bryggdes diskade han tallriken och glaset. Han öppnade sedan skåpet med glas och kaffekoppar, tog en blå kopp och hällde kaffe i den sedan tog han lite mjölk som hade 3 procent i fetthalt.

 

Han kände att mobiltelefonen viberade och han hörde ringsingalen. Han svarade. Det var en kvinnlig röst som svarade i den andra luren. Hon sa att det var polisen och hon heter Mia. De ville ha en mer utförligare beskrivning av cyklen. Mats berättade att cyklen var vit och gul, stor, ha en packethållare och ett fack där han förvara tidningarna när han cykla och att den är ganska ny. Mia sa att de nämligen hade fått in uppgifter om en cykel som såg ut som hans beskrivning. Hon berättade dock inte uppgifterna för honom eftersom de var hemlighetsstämplade. Mia sa att han skulle upprepa beskrivningen för att hon hade glömt bort att antecknar ner det han hade sagt om cyklen. När hon hade gjort det la hon på telefonluren.
 Uppgifterna som polisen hade fått in var att ett par hade uppmärksamhet en äldre man cyklar runt med tidninscyklen, han såg ut att vara i 80-årsåldern, han hade grått hår och flint i mitten och bar solglasögon trots att det var skitväder ute. Tre poliskvinnor som heter Katarina, Linnea och Emma kliver in i en civilbil och åker ut på spaning runtom Manhattan. Anledningen till att de har en civilbil är att inte mannen ska se att de är poliser som sitter i bilen. Civilbilen är blåfärgad och ser ut som en vanlig bil förutom att den har en ganska hög antenn om man jämför med en vanlig bil. När Mats har lagt på luren ringer han sitt jobb och meddelar att han kanske dyker upp imorgon om han får tillbaka sin cykel till dess. Hans chef som svarade i luren lätt dock inte så glad. Chefen, som heter Jörgen sa: om du inte befinner dig här imorgon får du lämna jobbet!

 

När hon kommer till platsen där Word Trade Center stod, såg hon honom på cyklen. Hon åkte sakta efter honom. Den äldre mannen fortsatte att cykla han märkte inte att en bil följde efter honom. Efter 10 minuter pakerar mannen cyklen i ett cykelställ. Emma tar sig snabbt ur bilen och springer fram till honom. Hon tar tag i honom och tvinga honom in i bilen. Hon lägger cyklen längst bak i bilen. Emma åker sedan med honom till polisstationen. Han blev dömd till böter.
 Mats fick reda på att de hade fått tag på cyklen och gripit rånaren. Han begav sig till polisstationen för att hämta den. Han går fram till receptionen. I receptionen satt en man som hade svart hår. Mannen heter Albin och är 25 år gammal. Albin tog upp ett papper med alla hittegods de hade fått in. Mycket riktigt hade de fått in Mats cykel. Ablin gick till hittegods avdelningen och hämtade cyklen. Mats tackade och tog emot cykel. Nästa dag begav han sig till jobbet återtigen.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0