Varg

Nr 4/2017
text & foto FREDRIK SAMUELSSON

 

Varg, även kallad gråvarg eller Ulv är ett hundliknande rovdjur som finns i större delen av världen. Vissa länder har olika typer av vargar. Man skiljer mellan nordliga vargar och sydliga vargar. Här i Sverige har vi nordlig varg. De kan väga upp till 50 kg som fullvuxna. 

 Vargen i Sverige anses hotad på grund av att människor jagar dem. Ibland kan det hända att en ensam varg går omkring och river får och andra djur. Här i Blekinge har vi inte haft så många kringströvande vargar.
 Vargen är ett flockdjur som lever tillsammans med oftast många individer. De har ett rangordnings system i varje flock. Det är alfahanen eller alfahonan som står högst i rangordningen. Den som står högst upp i rangordningen får äta först medan de som är låga i rang får vänta tills de andra ätit färdigt.
 Vargen använder ofta svansen och andra kroppsdelar för att visa vad den tycker och känner. En hotad varg har svansen mellan benen och kryper i hop medan en arg varg reser upp svansen och reser även ragg samt visar huggtänderna.
 Vargens ylande används i sociala sammanhang. Det är oftast när de ska samlas som alfahannen ylar till de andra i flocken. Ylandet kan också användas vid lokalisering av varandra under dålig sikt och ovana områden.

 

Gråvargen är väldigt lik en stor hund. Det finns hundar som liknar vargar väldigt mycket. Vargen har större tassar än vad hundar har. Vargens ögon lyser alltid gula. En del hundar, såsom Siberian Husky, kan ha olika färger på ögonen men aldrig gula.
 Parning sker tidigt på våren och valparna föds ofta efter cirka 65 dygn. Valparna är blinda när de föds men efter några veckor öppnar de sina ögon. Normalt är det 5 – 6 valpar i en kull men det kan vara fler eller mindre också.
 Vargattacker mot människor sker inte så ofta. 1821 var det en varg som senare kallades för Gysingevargen, som dödade folk i ett samhälle vid Gysingen. På senare tid var det en skötare på Kolmårdens djurpark som avled av en vargattack.

 

Förr i tiden fanns det rabiessmittade vargar som angrep folk. De som blev angripna dog sedan av sjukdomen. En del forskare tror att detta kan ha gett upphov till berättelser om varulvar, eftersom rabiessmittade människor ibland bet varandra och smittade därmed varandra.

 

Jag har klappat varg en gång på Kolmårdens djurpark. Man gick in tillsammans med några guider. De berättade om djuren och gav även vargarna mat när vi var där. Guiderna ylade tillsammans med vargarna också. Det var riktigt coolt. Vargarna var lugna och uppförde sig bra med oss besökare. Det var spännande att träffa dem på så nära håll.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0