kikki danielsson

nr 1 2018
text & bild Fredrik Samuelsson
 
 
 
 
 

Artisten Kikki Danielsson föddes 1952 i Osby. Hon adopterades senare av en familj som bodde i Skåne. Redan som liten var hon intresserad av musik och det allra första framträdandet Kikki gjorde var när hon var fem år under ett luciafirande. Hon brukade sjunga i den lokala kyrkkåren också.

År 1967 deltog hon i en talangtävling som sändes på tv. Hon spelade dragspel där. Senare gick hon med i en dansorkester som hette Nickies. Det var dock inte förrän 1973, då hon gick med i Wizex, som hon blev känd. Kikki var med och sjöng i Wizex fram till 1982.

 

År 1979 släpptes hennes första debutskiva. Det albumet heter rock n roll yodel och det blev väldigt känt. Kikki har sedan släppt flera bra album. Ibland de bästa albumen kan nämnas Just like a woman, Bra vibrationer, Papaya coconut och Canzone D Amore. Kikki spelar schlager och country på sina skivor. Hon har även gjort två julskivor.

År 1985 vann hon melodifestivalen med låten Bra vibrationer. Dock vann hon inte i eurovision.
Mellan år 1980 och 1982 var hon även med i gruppen Chips. De hade tre låtar med i melodifestivalen under tiden då gruppen fanns. De vann melodifestivalen år 1982 med låten dag efter dag.
På 90 talet var hon med i gruppen Roosarna. De hade flera låtar på svensktoppen.

 

Senare på 90 talet och 2000 talet har hon varit med i gruppen Kikki, Bettan & Lotta. De hade en låt i melodifestivalen år 2002 som hette Vem e de du vill ha. Låten hamnade på en tredje plats.

1991 sommarpratade hon och det är ett intressant program. Kikki har även skrivit en bok om sitt schlagerliv. Boken kom ut år 2011.

2012 var hon med i spelfilmen sean banan inuti seanafrika där hon spelar mot bland annat Sean Banan. Filmen blev ett totalfiasko och floppade på bio och räknas som en av sveriges sämsta filmer.

År 2015 gav Kikki ut ett nytt album efter en lång tids tystnad. Det är trevlig countrymusik på skivan och den är mycket bra.

År 2017 var Kikki aktuell i det årets upplaga av Så mycket bättre samt att hon gav ut en ny skiva. Skivan heter potrait of a painted lady. Det är en mycket bra skiva.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0