LEDARE

Nr 1/2020
text KENNETH SVENSSON
foto HAMPUS ERIKSSON
 
 
BÄTTRE FÖRR...?
 

Det är lätt och lömskt att drömma sig tillbaka till svunna tider. Ibland vill vi så gärna tro att inte bara grannens gräsmatta var grönare. Att Bullerbyn faktiskt alltid fanns där runt knuten.
 Tänka sig att det var först efter andra världskrigets slut som vi valde att avskaffa statarsystemet. Ett system som gjorde många lantarbetare till mer eller mindre livegna.
 Ett par år innan jag föddes var det helt ok, enligt lag, för en make att våldta sin fru. Sant.
 Hade mina föräldrar varit våldsbenägna så hade de inom lagens ramar kunnat misshandla mig till jag fyllde 12. Det var först våren 1979 som barnaga förbjöds. Och det var först på hösten samma år som homosexualitet ströks ur Socialstyrelsens sjukdomsregister. Sant.

 

Nä, allt var inte bättre förr. Det finns så klart mycket som kan bli så mycket bättre idag och imorgon. Men att försöka backa sig in i framtiden med ett romantiskt skimmer om fornstora dagar skrämmer mig.

 

Men bättre, dag för dag, är att vi går mot vår och värme.
I alla fall för mig. Snart blommar syrenen!

/Kenneth


MARIE FREDRIKSSON

Nr 1/2020
text & foto FREDRIK SAMUELSSON
 
 
 
 

Artisten Marie Fredriksson föddes Maj 1958 i Skåne och dog i december 2019. Hon sjöng och gjorde låtar. Under sin livstid gjorde hon åtta soloalbum plus att hon spelade tillsammans med Per Gessle i gruppen Roxette. Roxette gjorde sammanlagt 10 studioalbum samt några andra som var mixar av tidigare låtar.
 Marie föddes i Skåne men flyttade sedan till Halmstad. Marie gick på Frihems folkhögskola i Svalöv under tiden 1975-1977. I Halmstad bildade Marie plus några andra gruppen Strul. Marie träffade då Per Gessle eftersom Gyllene Tiders studio låg i samma replokal.

 

Maries första skiva kom 1984 och heter Het vind. Skivan innehöll låten Ännu doftar kärlek som blev en stor hit. Marie hade hjälp av Ulf Lundell och Lasse Lindbom under inspelningen av skivan. Hennes nästa skiva kom 1985 och heter Den sjunde vågen. Lasse Lindbom hjälpte till även under inspelningen av denna skivan. Bägge albumen är väldigt bra.
 1986 bildade Marie tillsammans med Per Gessle gruppen Roxette. De gav samma år ut första skivan. Den heter Pearl of passion och är ett mycket bra album.

 

Året efter släpptes en ny soloskiva med Marie. Maries soloskiva heter Efter stormen och blev väldigt populär. Marie fick priset Rockbjörnen i kategorin Årets svenska skiva. Skivan låg även på topp 1 över mest sålda skivor det året. Det är en mycket bra skiva.
 1988 släpptes en ny skiva med Roxette. Skivan heter Look sharp och blev en stor hit även internationellt. I Sverige låg skivan överst i toppen över sålda album det året. Fem av låtarna från albumet släpptes som singlar. Dessa var; The Look, Changes, Dressed For Success, Listen To Hour Heart och Dangerous. Albumet vann priset Rockbjörnen i kategorin Årets svenska skiva. Det är en mycket bra skiva.

 

1989 sjöng Marie in låten Sparvöga som var med som soundtrack i TV serien Sparvöga. Låten gavs ut på vinylsingel men finns på de två samlingsalbumen Äntligen och Tid för tystnad.
 Det dröjde sedan till 1991 innan en ny skiva kom. Det blev med Roxette och skivan heter Joyride. Skivan blev mycket populär och låg överst på topplistan över sålda skivor det året. Roxette fick även priset Rockbjörnen i kategorin Årets svenska skiva. Skivan är väldigt bra och hade flera låtar på topplistan.

 

Marie kom 1992 ut med ett nytt soloalbum. Det heter Den ständiga resan. Skivan låg överst på topplistan över sålda skivor det året. När skivan återutgavs 2003 så hade den fyra extraspår som annars är med på skivan Den flygande holländaren (som är en tribut skiva till Cornelius). Skivan är väldigt bra.
 1994 kom ett nytt album med Roxette ut. Det heter Crash boom bang och hade hela fem singellåtar som låg på topplistan. Dessa var: Sleeping in my car, Crash boom bang, Fireworks, Run to you och Vulnerable. Det är en mycket bra skiva. De mesta av Roxettes skivor har varit mycket bra.

 

1996 kom ett nytt soloalbum ut med Marie. Det heter I en tid som vår. Den mest kända låten från den skivan heter Tro. Det fanns ytterligare två andra låtar på skivan som blev singlar men de är inte lika berömda som låten Tro.
 1999 kom ett nytt album med Roxette ut. Det heter Have a nice day och ett mycket bra album. De låtarna som gavs ut på singel och som sålde bra från albumet är följande låtar: Wish I Could Fly, Anyone, Stars och Salvation.
 Två år senare (2001) kom nästa album med Roxette ut. Det heter Room Service och likt deras övriga skivor så är denna också mycket bra. Låtar som blev kända från den skivan är: The Centre Of The Heart, Real Sugar och Milk and Toast and Honey.

 

2002 drabbades Marie av hjärntumör. Hon var väldigt dålig och läkarna trodde hon hade bara ett år kvar att leva. Marie var dock stark och envis och fortsatte leva fram tills 2019.
 Marie skrev låtar under tiden och 2004 kom ett nytt studioalbum med Marie. Det heter The Change och handlar om hennes tankar kring sjukdomen och annat. Det är det enda studioalbum som Marie sjunger engelska på. Andra skivor är på svenska men inte detta. Skivan låg på topp 1 över försäljningslistan över sålda skivor det året.
 2004 gifte sig Marie med Michael Bolyos och levde med honom fram till sin död. Marie och Michael fick en dotter och en son tillsammans. Michael är också musiker och de har hjälpt varandra mycket med Maries soloalbum från skivan I en tid som vår och fram till sista skivan som heter Nu.
 2006 kom nästa studioalbum med Marie ut. Det heter Min bäste vän och består av mer eller mindre kända coverlåtar. Det är ett bra album men inte lika bra som hennes tidigare. Marie friskförklarades från sin sjukdom det här året.

 

2010 gjorde Marie och Per Geesle ett framträdande när de hyllade kronprinsessan Victoria och prins Daniel inför deras bröllop. Marie och Per sjöng låten The Look. Detta var dagen innan de gifte sig. Marie och Per var också med och spelade på det privata bröllopsfirandet som ägde rum den 19 Juni 2010.
 2011 kom Roxette ut med nytt album. Det var det sista albumet med Roxette där Marie var med och sjöng. Albumet heter Charm school och är ett mycket bra album. Det var väldigt populärt i Schweiz men även i Sverige såklart.
 Marie sista studioalbum kom 2013 och det heter Nu. Det är ett mycket bra album med bra musik.
 2018 släppte Marie en singel på sin 60 års dag. Låten heter Sing Me A Song och är jazzinfluerad.

 

I december 2019 så avled Marie på grund av sin hjärntumör. Hon är saknad av många men minnena av hennes musik lever kvar starkt. På second hand-affärer och exempelvis Tradera har priset för Maries skivor gått upp väldigt mycket.


DIKTER

Nr 1/2020
text MIKAEL FROSTENSON
foto HAMPUS ERIKSSON
 
 
 
 

Nu är det ett nytt år,
vi går in i framtiden. 
Vi vet vad vi lämnat bakom oss,
hur gör vi med vår erfarenhet 

Kan vi se in framtiden,
kanske vi kan påverka den. 
Vi kan jobba mot mål,
o till viss del veta vart vi går

 

 

Ännu en dag som doftar kärlek,
Ännu en dag i ljusets sken,
Ännu en dag av färger,
Ännu en dag i dur. 

Det gäller att fånga dessa dagar!

 

 

Funderar på en man som reser runt o träffar
intressanta personer utifrån mannens perspektiv. 

Blir vi klokare av människors berättelser. 

Väntar o studerar himlens fåror i skymningen. 
Allt detta medan månens sken skall belysa dess
fårors mystiska natthimlen

Precis som de speglas på min pannas livsrynkor


PÅ PIEDESTAL

Nr 1/2020
 
Vi på Presspunkten vill gärna lyfta fram besökare på Träffpunkten. Så här kommer det sjätte personporträttet, Elin Pernelid
 
 
 
 
”Fler borde ge det en chans att komma hit!”
 
 

Hej! Jag är 27 år och nyutbildad lönekonsult. Jag har tidigare jobbat på förskola. Är en ambitiös person och väldigt målinriktad. Det är lite svårt att stoppa mig när jag verkligen vill någonting.
 Jag är uppvuxen i en liten ort, Spjälkö/Saxemara, strax utanför Ronneby. Mitt stora intresse är Harry Potter! Tycker om allting som är kreativt, så som att skriva, läsa, pyssla, måla, rita och sjunga. Jag tycker det är intressant med olika ämnen som historia, matematik, siffror och biologi.

 

Jag kom i kontakt med Träffpunkten i och med med att jag fick min diagnos autism 2016. I samband med det blev jag sjukskriven och då ville jag ha något att göra under dagen. Jag bodde på Aspö då och trivdes inte så bra. Då blev TP min räddning.
 För mig betyder TP mitt andra hem. Jag kan nog inte beskriva i ord vad TP betytt för mig dessa åren jag varit här. När jag är här så spelar jag mycket kort, utklassar personalen på ”Tosing”. Ibland ritar jag, någon gång har vi kollat på film. Ibland skriver jag i Presspunkten.

 

Om inte TP fanns... Jag skulle nog isolera mig väldigt
mycket. Nu när jag nyligen blev sjukskriven igen så har jag liksom bara detta att gå till. Så det betyder jätte mycket att komma hit och träffa folk.
Fler borde ge det en chans att komma hit!


URBAN EXPLORATION

Nr 1/2020
text & foto FREDRIK SAMUELSSON
 
 
 
 

Urban Exploration eller UE är när man utforskar exemelvis byggnader och hem som är övergivna. Det kan också vara underjordiska gångar som inte är så kända för allmänheten.
 De som gör Urban Exploration är nyfikna på det som inte är vardagligt. Det är en stor spänning att utforska en övergiven byggnad eftersom det inte är tillåtet och att man kan skada sig under utforskandet.

 

Vissa utforskare lägger ut videor från när de utforskat men är noga med att inte avslöja var det är för någonstans och de brukar ofta inte visa ansikten eller så maskeras de. Det finns folk som vill vandalisera sådana platser så därför hålls det hemligt. Ibland läcker det ändå ut var det är för nånstans. Det kan hända att uppladdaren tar bort videon om för mycket information om stället läcker ut.

 

På Youtube finns det många Urban Exploration videos både från Sverige och utlandet. Bland de som gör bästa videos som många gillar kan nämnas Lordexplorers, Strange Places, Avocations Decay Productions, N.E, Grottfragglarna och Explore Sweden. Tv programmet Outsiders hade ett avsnitt om Urban Exploration och de intervjuade en del folk.

 

Ofta är ställena de besöker inte särskilt säkra så de måste vara försiktiga när de utforskar platserna. Det kan vara dåliga golv, gifter, elledningar utan skydd och mycket annat. Många som gör Urban Exploration använder munskydd för att skydda sig från eventuella gifter och annat i luften. Det har hänt att de som besökt ställena har skadat sig och även avlidit. Det förekommer att de som gjort utforskandet råkat ut för uteliggare och sådant ibland.
 De som gör Urban Exploration riskerar att åka fast eftersom det räknas som olaga intrång. Om det rör sig om en militär anläggning så blir det hårdare straff eftersom det räknas som skyddsobjekt. Det kan förekomma vandalisering också men de som sysslar med sådant är väldigt få. De flesta utforskare vill lämna stället i så fint skick som möjligt.

 

I Sverige är det många som har utforskat Stockholms tunnelbanenät. Andra populära objekt är övergivna bostadshus och fabriker. En författare som sysslat med Urban Exploration heter Jan Jörnmark. Hans två böcker Övergivna platser har blivit väldigt populära och har sedan länge sålt slut på bokförlaget. Jan besökte bland annat Karlskronas gamla ishockey arena på Vämö innan den revs.

 

CITY LIGHTS - THE RULING CLASS

Nr 1/2020
av HENRIK MAGNUSSON
 
 

NIKLAS STRÖMSTEDT

Nr 1/2020
text & foto FREDRIK SAMUELSSON
 
 

Artisten Niklas Strömstedt föddes 25 juli 1958 i Lund. Han är dock uppväxt i Stockholm. Niklas har skrivit massor av sånger och även sjungit många av dem.
 Niklas medverkade i en julkalender år 1967. Niklas intresse för musik började när han jobbade som DJ och var frilansmusiker. Niklas spelade bland annat klaviatur på några av Ulf Lundells skivor. Niklas hjälpte även Ulf på några av hans turnéer.

 

Niklas har gjort hela åtta soloalbum. Det första skivan kom 1981 och heter Skjut inte det är bara jag. Det är en helt okej skiva men den blev ingen stor succé. Per Gessle och Lasse Lindbom hjälpte Niklas med texter och annat på skivan. Jag gillar låtarna Skjut inte det är jag, Drömmer du i färg eller svart-vitt och Man varnade för halka.
 Skiva nummer två kom 1983 och heter Andra äventyr. Skivan är inte lika bra som den föregående och den sålde inte bra heller. Niklas hade ett kompband som kallade sig Skarpa skott på skivan. Det är den enda av Niklas skivor de varit med. Även på denna skivan hjälpte Lasse Lindbom och Per Gessle till en del.

 

År 1987 var Niklas med och gjorde en skiva tillsammans med Lasse Lindbom och Janne Bark. De kallade sig för Triad. En av låtarna från den skivan blev mycket populär. Låten heter Tänd ett ljus och den är en älskad jullåt av många. Det är en bra skiva med bra poplåtar samt några ballader.
 1989 släpptes Niklas tredje soloskiva. Den heter En gång i livet och skivan blev väldigt populär. Det är en väldigt bra skiva med trevliga sånger. På skivan sjunger Niklas duett med Anne-Lie Rydé i låten En kvinna och en man. Låten hamnade på singellistan över populära låtar. Ibland de andra låtarna på skivan som blev populära kan nämnas Sista morgonen och Förlorad igen. Jag tycker bäst om låtarna: En kvinna och en man, sista morgonen och Förlorad igen.

 

Niklas nästa album heter Om och kom år 1990. Det är en mycket bra skiva med mycket bra musik. Skivan placerade sig på topp 1 på skivlistan över sålda svenska skivor det året. De låtarna som blev populära från albumet är; Om, Flickor talar om kärleken, Runt runt runt och Vart du än går. Jag lyssnar mest på låtarna som blev hits. Niklas vann priset rockbjörnen för årets bästa manliga artist

 

1992 kom nästa skiva. Den heter Halvvägs till framtiden. Det är ett bra album men skivan har inte lika många låtar som blev hitlåtar. Skivan placerade sig som högst på femteplats över sålda skivor det året. Med på skivan är en långsam version av låten I morgon är en annan dag. Niklas skrev den låten till Christer Björkman till melodifestivalen samma år. Christers version av låten är snabbare än versionen på Niklas skiva. På Niklas skiva heter låten Näst sist. Den låten som blev mest populär från albumet är Oslagbara. De låtarna jag gillar mest är ; Oslagbara, I hennes rum och Vem tänker du på. Låten Vem tänker du på påminner mycket om Gilettes reklam låt Gilette the best the man can get.

 

1994 bildade Niklas tillsammans med Orup och Anders Glenmark gruppen GES. De gjorde låten När vi gräver guld i USA då Sverige var med i VM. 1995 kom albumet GES och den innehöll bland annat När vi gräver guld i USA men också hitlåten En jävel på kärlek. Det är ett mycket bra album och skivan hamnade på topp 1 över sålda skivor det året i Sverige. Favoritlåtarna från albumet är När vi gräver guld i USA, Stanna världen en stund och En jävel på kärlek. Gruppen fick en Grammis för När vi gräver guld i USA.

 

Niklas nästa soloskiva kom 1997 och heter Långt liv i lycka. Skivan hamnade på topp 1 över sålda svenska album det året. Det är en mycket bra skiva med bra låtar. De låtarna som blev populära och även de jag lyssnar på mest är Inga änglar gråter och Sånt är livet. Många av texterna på skivan är personliga och handlar om Niklas skilsmässa med Efva Attling som han då varit gift med ett tag.
 Hans nästa soloalbum kom 2001 och heter Du blir du jag blir jag. Det är en bra skiva och tre av låtarna på skivan blev populära. De låtarna heter; Med nyförälskad hand, Vakta min ensamhet och Röd som blod. Jag gillar de tre låtarna bäst.

 

Det dröjde ända till 2008 innan nästa album kom. Det heter Två vägar. Niklas var med och tävlade i melodifestivalen med låten För många ord om kärlek. Låten blev dock utslagen och var bara med i första deltävlingen som för övrigt ägde rum i Karlskrona. Den låten är med på Två vägar. Skivan är ok men inte den bästa av de som gjorts. Två av låtarna på skivan blev hits. Det är låtarna; För många ord om kärlek och Vi vet.
 Niklas har inte gjort fler soloalbum men han har bland annat varit med på Diggiloo-turnén ett år. Han har även varit körledare i programmet Körslaget. Niklas var med i Så mycket bättre år 2015 och skapade rubriker då han sjöng en negativ sång om bland annat SD.


WOJTEK - BJÖRNEN SOM BLEV ARTILLERIST

Nr 1/2020
text DAVID ANDERSSON
 
 
 
 

Wojtek levde 1942-1963. Våren 1942 flyttade den nyligen formade Anders armen från Sovjetunionen till Iran. Vid en järnvägstation vid Hamadan den 8 april stötte Polska soldater på en ung pojke med en björnunge, vars mamma hade blivit skjuten av jägare. En grupp civila som färdades med soldaterna blev genast tagna av björnen och adopterade honom.
 De gav honom namnet Wojtek vilket betyder glad krigare. Man matade honom med diverse frukter, marmelad, honung och sirap. Han hade lite problem med att svälja så man gav honom kondenserad mjölk ur en gammal vodkaflaska. Men mjölken ersattes senare med öl. Han fattade därför tycke för att dricka vodka direkt ur flaskan och att röka och att
äta cigarreter.

 

Han blev snabbt en sevärdhet då ryktet om han snabbt spreds. Han sov med de andra soldaterna och tyckte om att brottas, han lärde sig att göra salut på kommando och att marschera på bakbenen med de andra soldaterna. Med 22 Artillery Supply Company färdades han genom Irak, Syrien, Palestina och Egypten. I Egypten skulle hans enhet gå med i den Britiska 8:de armen.
 Men efter som de inte tillät några husdjur eller maskotar så blev Wojtek rekryterad till den Polska armen och fick graden menig. Vid slaget om Monte Cassino så blev han än mer känd då han kopierade männens beteende. Han började hämta ammunitionsboxar från lastbilarna till kanonerna. Detta var lådor som annars skulle tagit fyra man var att bära. För sin bedrift vid Monte Casino så blev han befordrad till korpral och hans enhet ändrade sitt emblem till en bild på Wojtek
som bar på granater.

 

Efter krigets slut så upplöstes hans enhet och han skickades till Edinburgh Zoo där han fick regelbundna besök. Han dog 1963 vid 21 års ålder. I hans minne så har man gjort många statyer av honom. Det görs en referens till honom i spelen
The Witcher och som ett kort i kortspelet Gwent.


....ONATURLIGA HÄNDELSER - MIN VARDAG

Nr 1/2020
av LASSE BLOMQUIST
 
 

BÖCKERNA - OM HARRY POTTER

Nr 1/2020
text PETRA SVENSSON
 
 
 
 

Författarinnan av Harry Potterböckerna heter J:K Roling. Joanne Kathleen Rowling. Hon är född den 31 Juli 1965. J:K Roling har också skrivit böckerna Fantastiska vidunder och Den tomma stolen.
 När hon började skriva böckerna om Harry Potter hade hon inte mycket pengar för henne och hennes barn. Hon kom att tjänat mycket på böckerna, mer än hon anat.

 

Hon blev avfärdad av 12st bokförlag. Hon pendlade mellan sitt jobb och hem. Då åkte hon tåg. Det var så idén kom, just att de åker tåg till skolan. Hon satt på två olika caféer och skrev böckerna om Harry Potter. Böckerna har blivit översatt
till 73 språk.
 Första boken heter Harry Potter och de vises sten. Boken kom ut 26 juni 1999 och sen är det sex böcker till. Lena Fries-Gedin har översatt Harry Potterna böcker från engelska till svenska.

 

Man kan besöka Harry Potter-museum i London och Kings Cross Station plattform 9 ¾ är den magiska startpunkten för tåget till Hogwarts. Där har de en permanent skylt uppsatt.
Man kan besöka de caféer där J:K satt och skrev. Ett exempel är The Elephant House. Man kan också se hennes handavtryck på City Chambers, 253 High St, Edinburgh EH1 1YJ, Storbritannien
 Det finns mycket Potter-saker man kan köpa så som lego, adventskalender med smycken, dockor, passhållare, godis, pyssel, målarbok, kokbok och mycket mera. Det finns ett spel för mobiler som heter Wizards Unite.

 

Några viktiga dagar för Harry Potter-fans.
Det är många som firar.
Harry Potters födelsedag 31 juli 1980.
Hermiones födelsedag 19 September.
Rons födelsedag 1 mars.
24 juli: Leta efter ditt antagningsbrev till Hogwarts
1september: Skolstart.

 

Daniel Radcliffe spelar Harry Potter i filmerna.
Rupert Grint spelars av Ronald “Ron” Bilius Weasle.
Hermione Granger spelas av Emma Watson.


Youtubers som gillar Harry Potter och pratar om Harry Potter på sina kanaler är tex Tessa Netting, The Potter Collector
och Flousish and Bloss.

 

Det jag kommer ihåg, när Harry Potter böckerna kom, så pratades det om att de är onda och farliga pga magi, häxkonster och svartkost. Men jag tycker man får skilja på verklighet
och fantasier.


MISSNÖJETS VINTER

Nr 1/2020
av HENRIK MAGNUSSON
 
 

FILM MED JONATHAN - FROST 2

Nr 1/2020
text JONATHAN RÖRBECKER
 
 
 
 

Uppföljaren till Disney’s succe film Frost (Frozen) från 2013 är här och nu är frågan, är den bättre än originalet? Svaret är: (enligt mig) JA!

 

Frost 2 fortsätter sex år efter händelserna i ettan, Elsa är fortfarande drottning i Arendal och regerar tillsammans med sin syster Anna. Men plötsligt börjar Elsa höra mystiska läten som kallar på henne. Är det svaret på varför hon föddes med magiska krafter?

 

Hittills har Frost 2 tjänat ihop hela 1,420 miljarder dollar, vilket är nästan 15 miljoner dollar mer än första Frost, vilken har gjort Frost 2 till den största animerade filmen någonsin.

 

Det som gör Frost 2 så bra enligt mig är hur filmen lägger mer fokus på karaktärerna och deras personligheter, samt att
filmen har en “mörkare” och mer seriös ton än originalet.
Dessutom är animationen bättre, vilket kanske inte så konstigt med tanke på att det har gått sex år sedan originalet
kom ut, så tekniken har ju förbättrats. 

 

Kort sagt så är filmen en värdig uppföljare och helt klart sevärd!


BAKA SURDEGSBRÖD

Nr 1/2020
text MIKAEL FROSTENSON
 
 
 

Surdegsbröd är ett gammalt sätt att baka bröd på, där man låter de naturliga jästsvamparna i mjölet jäsa brödet. Först sätter man en surdegsgrund som tar 4-5 dagar att bli färdig. Sedan använder man denna surdegsgrund för att få bröden att jäsa. Denna surdegsgrund kan man förvara i kylskåp. Varje vecka tar man ut den och blandar en tredjedel av surdegsgrunden med nytt mjöl. Så kan man hålla på och få grunden att leva så länge man vill. 

 

När man skall baka tar man ut surdegsgrunden från kylen och blandar en dl utav den med mjöl och på så vis skapar en fördeg som man sätter dagen innan man skall baka bröd. Denna får stå och jäsa över natten. Sedan är det bakdag och då sätter man en bröddeg som man blandar samman med fördegen och låter detta jäsa i 3-4 tim. Sedan är det bara att grädda bröden. Vill man veta exakt hur man gör så finns det bra recept
på nätet.
(https://tidningenhembakat.se/recept/starta-en-surdeg/)