Anastasia Hellqvist

Nr 1/2023
text ANDERS MALMBERG
foto KENT SJÖQUIST
 
 
 I detta nummer intervjuar vi gatumusikanten Anastasia Hellqvist. Hon är 24 år gammal och kommer ifrån Mörrum men bor numera i Karlskrona. Det har hon gjort i större delen av sitt liv förutom ett år som hon bodde i Piteå. I Piteå höll hon på med musik, jobbade på en hamburgerrestaurang. Det var spelningar på dop och liknande. Anastasia kan sägas ha två familjer, en i Karlskrona bestående av mamma och syskon och en i Stockholm bestående av pappa med flickvän och farfar. Anastasia har sjungit både solo och i kör. Körerna har varit kyrkokörer i Karlskrona (Fredrikskyrkan) och i Piteå. Hon har varit med ett i band när hon var tio, elva år tillsammans med tre kvinnor och de höll på i ett år. Det var en kortare period som hon kunde försörja sig på musiken och då genom spelningar i Karlskrona och omnejd.
 
Hennes formella utbildning inom musik är en gymnasium examen från estetisk linje på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona. Hon började sjunga redan i fyraårsåldern och spela gitarr vid nioårsåldern. Hon har en storebror som heter Adrian som sjunger väldigt bra och skriver låtar. Hon har också en storebror William men han har inte gått så in i musiken. Också pappa och farfar sjunger bra. Farfar gick in i musiken när han var yngre. Anastasia har förutom dessa två storebröder, två lillasystrar och en lillebror som syskon.

 Hon får inspiration till att skriva musik ifrån livshändelser, människor som hon känner och ifrån hennes katter. Hon tycker mest om Powerballader, pop och opera. Anastasia påpekar dock att om hon skall sjunga opera måste hon vara försiktig med rösten och inte vara så slapp. Om hon skall sjunga opera måste hon vara tränad och inte röka eller dricka alkohol, då det kan skada stämbanden. Hon föredrar att sjunga på engelska framför svenska då det är fler människor som förstår språket då. Framför allt är det sången som är Anastasias främsta instrument men därefter följer piano och gitarr.

 

Anastasia har sjungit på många platser i Sverige och övriga Europa. Bland annat har hon sjungit på ett hotell, en restaurang och ett café i Grekland, ett hotell i Danmark, på en bar i Amsterdam, barer i Wales, en restaurang i London, i Spanien och en restaurang i Italien. Anastasia vill gärna uppträda i Spanien igen eftersom det var så varmt och skönt där. Hon vill bli erkänd i hela världen och inte bara som i en dröm. Det varierar mellan årstiderna hur svårt det är att få spelningar men lättast är det runt julen och på sommaren.

 

Musiken Anastasia har spelat in har varit studios i Karlskrona, i Kalmar och i England. I England var det en manager som hon bodde hos i två veckor som kände en radiokanalchef. Denna radiokanal spelade upp Anastasias musik och lyssnarna tyckte om denna och efterfrågade efter mera låtar. Detta var ett av Anastasias bästa minne i karriären. Anastasia är närvarande på medier såsom Spotify, Youtube och Tiktok. En cover på låten Rave i mitt garage som har en miljon visningar finns på Tiktok. Där sjunger och rappar Anastasia. Dessutom har Anastasia nio låtar på Spotify. Den största publiken Anastasia har sjungit inför var på Långö där det var cirka 400 personer. Största hitten hitintills är We meet som har en drygt 300.000 strömningar på Spotify.

 

Det har hänt att hon har haft scenskräck men det är inte ofta. Det är när hon har haft en dålig dag. Anastasia tycker hon är en tävlingsmänniska och ser sig då som singelspelare.
En förebild är Peter Jöback som hon tycker verkar vara sympatisk och har en klar och vacker röst. Hon tycker också julfilmen Jag kommer hem igen till jul är rekommenderbar och som handlar om just Peter Jöbacks liv. Anastasia tycker komedi serien How I met your mother är rolig och som får henne att skratta. Saker som gör Anastasia arg är elaka kvinnor och våldtäktsmän.

 

Att slå igenom både i Sverige och utomlands är Anastasias dröm. Anastasia har en katt som heter Skorvan som hon hoppas att den får det bra. Hon har dessutom en katt som heter Charley men som har rymt och hon hoppas att han kommer tillbaka igen. Dessutom hoppas Anastasia att hon kommer att tjäna mycket pengar. Sist men inte minst vill hon vara en bra medmänniska.
 Jag tycker jag är smart, självsäker och passionerad svarar hon om vad som är hennes styrkor. På frågan om hennes svagheter är att hon är känslig för kritik ifrån elaka människor. Det kan också vara negativt om hon får mycket motgångar och att hon bryter ihop för det. När det ser mörkt ut så jag tänker på visa låtar, på sin sångröst och på sina katter Skorvan och Charlie. Det Anastasia är mest stolt över i sitt liv är att hon är så driven i musiken och att hon behandlar
djur väl.

 

Anastasia säger att hon för övrigt tycker om att cykla, promenera, serier och prata i telefon. Hon tycker också om mat och hon planerar ofta flera dagar innan vad och var hon skall äta de kommande dagarna. Anastasia tycker att man skall följa sina drömmar i livet. Till sist berättar Anastasia att hon har en medfödd skada i höger sida som gör att hon har dålig balans. Exempelvis lärde hon sig inte att cykla förrän hon var 20 år gammal. Hon har p.g.a. denna skada bl.a. sämre koncentrationsförmåga.

 

Referenser
https://www.tiktok.com/@anastasiahellqvist
https://www.facebook.com/hellqvist2
https://www.youtube.com/watch?v=gAYUtLZRr9o


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0