Ett ovanligt möte del 1

Nr 3/2023
text FREDRIK SAMUELSSON
 
 

Jacob Berg är en medelålders man som jobbar som polis. Han jobbar med databrottslighet. Mest sådana som blir lurade genom tradera och liknande. Jacob trivs bra med sitt jobb och har trevliga kollegor. Jacob jobbar även ute i fältet så att säga men inte lika ofta.
   Hemma däremot trivs han inte bra. Det är stökigt och han har egentligen inte städat ordentligt på över ett år. Disken är alltid ett stort berg och på bordet i vardagsrummet trängs tomma petflaskor med använda tallrikar och annat.
   Jacob har inte bjudit in någon kompis på ett bra tag för han skäms över hur det ser ut. Han har försökt att ta uti med städningen men orkar inte efter en stund och ger upp.
    Han känner sig också lite ensam då han ännu inte hittat någon tjej han vill leva med. Ibland har han varit ute med sina kolleger och tagit en öl på något ställe men har aldrig träffat någon bra tjej där heller.
 

En vacker dag ber några kollegier Jacob att åka ut till en gruva som ska rivas. Det är massor av folk där som demonstrerar mot att gruvan skall rivas. Men enligt kommunen är den en säkerhetsrisk då barn kan skada sig där. Det ryktas om att det ska finnas något djur som lever i gruvan men det har inte bevisats och arbetare som letat har inte funnit något liv därnere.
 Det är fullt med folk där när Jacob anländer. Företaget som åtagit sig att riva har satt upp ett järnstängsel så att folk inte kommer in på området. En del av människorna trycker sig mot stängslet så att det knakar och gnäller. Någon skriker i en megafon och andra står med plakat och hojtar.
 Jacob tar fram ett extra polis avspärrningsband som han ska sätta på järnstängslet. Han arbetar sig fram genom folkmassan och får en massa buanden och glåpord efter sig. Jacob ber de som står mot stängslet att backa. För säkerhets skull tar han fram en pepparspray i fall det blir bråk.

 

Efter en stund backar de som står längst fram och Jacob kan sätta upp det extra avspärrningsbandet. Han sätter upp det och pratar högt med folket.
 – Det här är en arbetsplats. Ni måste backa lite till så de kan göra sitt jobb.
 Någon skriker äckelpolis men Jacob bryr sig inte om det. Någon kastar ett äpple och Jacob ryter ifrån mot personen att det inte är ok att göra så. Han funderar om han ska kalla på förstärkning men just då hörs en signal från området. De ska spränga nu. Jacob säger till folkmassan att de måste backa lite till, vilket de gör. En stund efter signalen hörs ett genomträngande dån. Samtidigt kommer ett stort dammoln därnere från gruvan och det flyger upp mot folket och Jacob.
 Jacob och de andra börjar hosta av dammet och några börjar ge sig av därifrån. En stund senare hörs en ny signal och ett nytt dån. Nytt damm kommer virvlande och blandar sig med det tidigare. Snart är stället tomt på folk och Jacob sätter sig i sin bil.

 

Det är varmt ute och han har bilfönstret nervevat. Lite damm sipprar in men han bryr sig inte om det. Han kollar sin mobil när han i ögonvrån ser något flyga från gruvan. Jacob har svårt att se hur djuret eller vad det är ser ut eftersom det är starkt motljus men han tycker vingarna påminner om en örns. Vad det än är försvinner det snabbt upp mot molnen och syns inte mer. Jacob försöker kika upp mot molnet men ser inget mer och han kör mot polisstationen.
 Väl tillbaka i sitt rum skriver Jacob en rapport om jobbinsatsen. Han tycker den gick bra även om han borde ha kollat Leg på den som kastat äpplet men annars är han nöjd med sin insats. Jacob nämner även djuret i sin rapport och skriver den som förmodat örnfågel.

 

Efter en lång arbetsdag kör Jacob hem till sin lägenhet. På radion spelar de 70- och 80-tals hits. Låten Words av F R David spelas och Jacob ler lite för sig själv då texten är så sann och att han inte vågade fråga chans på en snygg flicka i klassen. Han stör sig fortfarande lite på det där.
 “Words don´t come easy.” Jodå, även om det var längesedan känner han fortfarande likadant. Han nickar lite för sig själv där i framsätet.
 Vägen framför bilen är lite slingrig och Jacob måste dra hårt i ratten vid ett särskilt ställe. Han har precis passerat där och börjar koppla av då något stort passerar bilen och han hinner inte bromsa och kolliderar med vad det än är. Jacob hinner dock se azurblå vingar som flaxar.

 

Bilen stannar tvärt efter kollisionen och Jacob kollar ut genom framrutan. Han ser djuret som han kolliderat med. Det är en bit bort men Jacob ser ändå dess blåa vingar. Det påminner om det djur han såg flyga upp från gruvan tidigare på dagen.
Jacob går ut från bilen och djuret försvinner snabbt in på en äng som är i närheten. Det har blivit en stor bula på motorhuven efter kollisionen och Jacob står och funderar vad han ska göra nu.
 Han hör något svagt djurljud då han står på vägen men han ser inte vad det kommer ifrån. Jacob tänker att det förmodligen är djuret han körde på. Han vill göra rätt men är osäker om det är bra idé att försöka hitta det i mörkret. Jacob ser små blodsdroppar på marken där djuret var samt en stor blå vingpinne.
 Jacob sätter sig i bilen igen och startar motorn. Ett felmeddelande kommer upp på skärmen. Något med motorn är fel och Jacob vågar inte chansa på att han kommer hem som han ska så han slår av motorn och ringer räddningskåren som ska hjälpa honom.

 

Det dröjer en stund innan de kommer men Jacob sitter och tar det lugnt. Han har satt ut varningstriangel så inga andra bilister ska krocka med honom. Luften i bilen känns instängd och han öppnar dörren så det kommer in ny luft. När han sitter där hör Jacob några konstiga ljud som han inte kan identifiera.
 Bärgningsbilen från räddningskåren kommer och de drar upp Jacobs bil på ett släp. Bilen ska transporteras till ett företag som fixar skadade bilar. Det bestäms att Jacob får åka med föraren fram. Precis när Jacob ska hoppa upp i sätet ser han ett litet djur på vägen som påminner om det stora han körde på.
 Jacob får en ingivelse och tänker att han ska rädda det lilla djuret så han tar upp det försiktigt från marken och säger lugna ord till det. Det är ett mystiskt djur som mest liknar en hund fast med vingar. Den har väldigt stora och gulliga ögon som många djurungar har.
 Jacob tittar in i ungens ögon och känner något hända. Det klickar till någon stans inom honom men just nu är han mer fokuserad på att ta sig hem. Han hoppar upp i framsätet på räddningsbilen med det lilla djuret i famnen. Chauffören tittar nyfiket på djuret men säger inget. Bärgningsbilen kör till företaget först och lämnar av bilen. Jacob skriver på ett papper och ger sina kontouppgifter till damen på företaget. De har öppet dygnet runt så det är lätt att få hjälp.

 

Färden går vidare till Jacobs hem. Han tackar chauffören innan han går ut från bilen. Djuret är mest tyst men kvittrar och kuttrar ibland. Jacob har djuret i sin famn så det ska kännas tryggt. Han är försiktig så han inte skadar vingarna på djuret. Djuret har väldigt mjuk päls med små blå fjun på några ställen. Vingarna är också blå.
 Jacob går in i sin trappuppgång och tar hissen till femte våningen. Djuret nosar på hissknapparna och verkar allmänt nyfiken på den nya omgivningen. Jacob går ur hissen, låser upp sin dörr och öppnar sin lägenhetsdörr och släpper in både sig själv och djuret. Väl inne sätter han försiktigt ner djuret på golvet och tar av sin jacka.
 Ja, så här bor jag. Det är alldeles lagom för mig och jag hoppas det blir bra för dig med.

 

Jacob bor i en stor tvåa. Det är tillräckligt stort för honom då han lever ensam. Djuret börjar nästan direkt att undersöka omgivningen. Den sniffar i hörnen och kollar runt. Jacob tar bort en halvfull pizzakartong från köksbordet och slänger i soporna. Den har stått i ungefär tre dagar och är nog inte duglig att äta från. Han fortsätter plocka bort saker som ska slängas och snart är bordet någorlunda fritt att ha fräsch mat på.
 Jacob tar fram en sallad i kylen som han gjorde föregående dag. Det är kyckling blandat med tomater och annat gott. Jacob tar fram en liten bit kyckling och lockar på djuret. Det luktar lite på kycklingen men verkar inte intresserad. Inte heller skinka verkar intressant. Jacob rycker på axlarna och funderar på vad djuret äter för mat egentligen.

 

Apropå mat, djuret kanske behöver göra i från sig, tänker Jacob. Han tar med sig plasthandskar i fickan, lockar på djuret och går ur sin lägenhet och bort till hissen. Hissen går ner till gatuplan och de två går ut. Det är fortfarande lite varmt ute trots att det är kväll. Det finns en liten gräsplätt ute där djuren brukar göra sina behov och Jacob går dit med djuret.
 Det tittar upp på honom frågande och verkar undra varför de har gått hit. Djuret nosar på gräsplätten och går runt där en stund. Sedan går han bort mot en lekpark i närheten. Djuret verkar plötsligt lyssna efter något och går väldigt försiktigt fram. Rätt som det är, flyger han hastigt upp och landar på något som piper till.
 Det är en mus som djuret har landat på och djuret tar blixtsnabbt musen i munnen och verkar suga något från musen. Efter en stund är musen helt stilla och den börjar bli nästan platt på något sätt. Djuret spottar ut musen på marken och börjar gå därifrån.

 

Jacob står kvar en stund och tittar på musen. Det syns små bett där djuret bitit i musen och han förstår att djuret nyss sög musens blod. Jacob tar fram en plasthandske som han har i fickan och plockar upp musen och slänger den i en mindre soptunna som finns i närheten.
 – Jaså, du är alltså en typ av vampyr minsann, skrockar Jacob.
 Djuret är redan på gräsplätten och Jacob ser att det gör ifrån sig och han tar fram ytterligare en plasthandske och slänger avfallet i samma soptunna som musen ligger i. Sedan åker han och djuret hissen upp till lägenheten igen.
 Väl uppe lägger sig djuret tillrätta i soffan och verkar somna nästan omedelbart. Jacob sätter på TV,n men sneglar ofta på djuret och klappar försiktigt dess päls.
Han reser sig försiktigt upp för att inte störa djuret och börjar ta bort allt skräp som står på soffbordet.

 

Pantflaskorna läggs i en större plastkasse och snart är den full med pantflaskor. Jacob tänker ta med dem nästa gång han handlar. Snart är bordet rensat från allt skräp. Han stänger av TV,n och sitter där i tystnaden och lyssnar på djurets andetag. Jacob känner sig trött och bestämmer sig för att lägga sig. Han lyfter försiktigt upp djuret och tar med det till sitt sovrum.
 Där finns en liten korg som passar perfekt för djuret att sova i. Jacob borstar sina tänder och går och lägger sig. Han hör hur djuret andas där i mörkret och han känner sig glad på något sätt att han tog hand om det här djuret. I morgon är det fredag vilket innebär sista arbetsdagen för veckan. På lördagen ska Jacob hälsa på en släkting och han ser redan fram emot det.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0