Lena Tran

Nr 3/2023
text ANDERS MALMBERG
 

Ny enhetschef för bl.a. Träffpunkten kräver självklart en ny intervju för Presspunktens läsare. Ny på posten (nästan fyra månader gammal) är en dam vid namnet Lena Tran. Lena ansvarar för åtta verksamhetsområden och dessa är förutom Träffpunkten; Presspunkten, Jobbcenter, Ringögruppen, Kontorsservice, Cafe Rutensparre, Rackartyg och Personalbutiken. Lena är trettio år fyllda och är född i Sverige men med båda föräldrarna ifrån Kina. Lena kommer ursprungligen ifrån Ängelholm och är uppväxt i Skälderviken. Hon bor nu i en lägenhet på Bergåsa. Hennes familj består förutom av föräldrarna av en särbo som bor och arbetar i Västerås och tre yngre syskon som alla bor i Stockholm. Dessutom har Lena en hund av rasen Chihuahua som är hela sexton år gammal.

 

På utbildningsfronten kan nämnas att Lena läst ett år i Kina på East China Normal University när hon var tjugofyra års ålder där hon lärde sig Mandarin (ett kinesiskt språk). Av hennes föräldrar har hon lärt sig de kinesiska språken Kantonesiska och Shanghaisiska men inte Mandarin så det var en stor utmaning med språkstudierna. Lena säger att hon pratar väldigt blandat kinesiska. Vid gymnasiet utbildade hon sig till frisör och med det arbetade hon i ett år. Då blev det så att hon ofta åkte ut till kunderna där hon klippte och tvättad håret på dessa. Lena har vidare läst till undersköterska samtidigt som hon arbetade inom äldreomsorgen, först på ett demensboende men sedan inom en arbetspool. Därefter har hon läst sociologi på universitet. Hon började på Växjö universitet och fortsatte på Stockholms universitet för att komma närmare hennes särbo. Efter universitets studierna så sökte hon jobb över hela Sverige. Då fick hon napp som utredare på Försäkringskassan i Östersund. Där blev hon kvar i ett år då hon bytte till arbetsförmedlare. Där var hon också i ett år. Då hamnar vi i nutid då hon får sitt nuvarande jobb som enhetschef i Karlskrona kommun.

 

Som förebild som chef får nog hennes far vara. Han driver en restaurang i Ängelholm. Det är saker som hur man bemöter folk och hur man skall arbeta som hon fått från sin far. Hennes mamma jobbar med människor inom äldreomsorgen. Ett område som Lena saknar att hon inte läst på universitet är arbetsrätt. Däremot har sociologistudierna gett mycket kunskaper om hur människor beter sig. Även studier i genusvetenskap har gett insikt om skillnader mellan kvinnligt och manligt ledarskap. Lena har dessutom läst Sveriges historia på universitet.
 Lena säger att hon som liten inte hade direkt några framtidsdrömmar vad hon skulle vilja arbeta med. Hon hade så himla skoj när hon var liten att hon knappt reflekterade vad hon skulle vilja arbeta med som vuxen. Rent spontant säger hon att hon ville sälja godis när hon var liten. Detta eftersom hon tyckte så mycket om just godis.

 

Lena berättar att hon arbetat mycket på golvet som undersköterska. Detta tycker hon att hon numera får stor nytta av i sitt arbete som chef. Det kan vara att hon arbetat i många olika typer av grupper och fått erfarenhet av detta. Hon tycker också att året som hon läste i Kina gav henne väldigt mycket och hjälper henne att leda sig själv. Hon har dessutom fått lära sig passa tider och att bemöta människor när hon hjälpe sin far med deras restaurang. Lena uppfattar att organisationen hon arbetar i varken är platt eller hierarkisk. Men det är svårt att säga eftersom hon bara arbetat som chef i tre månader.
 Hon tycker det är bra att det var just Karlskrona hon hamnade i eftersom hon inte tidigare varit i Karlskrona. Erfarenheten att flytta omkring i Sverige på olika arbeten har gett insikten att man inte får vara för kräsen för då får man helt enkelt inget arbete och blir arbetslös. Lena tycker också att hon blivit mer självständig tack vara dessa erfarenheter.
 Något Lena tycker är motiverande att arbeta som chef är att få se all trevlig personal och hur personalen utvecklas. Saker Lena tror hon kan tillföra är nytänkande och en blick framåt för många har arbetat i inkörda rutiner i många år. Det gäller att tänka utanför boxen säger Lena.

 

Hierarkin som finns inom den kommunala verksamheten är följande att längst ner finns en enhetschef, (Lenas nuvarande position) följt av avdelningschef samt högst upp av en förvaltningschef. Över dessa chefspositioner finns en nämnd bestående av valda politiker.
 Lena tycker hon visst får ett stöd av hennes medarbetare men att det är mycket arbete hon utför som ensam. Lena gillar när det är högt tempo vilket det inte var som arbetsförmedlare och det var därför hon bytte arbete. Lena säger att hon aldrig arbetar mer 40 timmar i veckan. Men samtidigt far det runt en massa tankar på jobbet även utanför arbetstiden.
 Lena har inte märkt att det skulle vara speciellt svårt att få respekt som den unga kvinna hon är. Hon berättar att hon inte varit med om några större förändringar i verksamheten hitintills. Som man jobbar får man respekten, tror hon. Det kommer med tiden och det är en utmaning att få respekt.

 

Hon tycker att styrkor som hon har är tålamod, envishet och att hon är blir glad över nya saker och utmaningar. De saker som hon tror är hennes svagheter är att hon engagerar sig mycket i detaljer och är för noggrann ibland. Lena menar att hon inte lärt känna personalen ännu så hon kan inte precisera vad som skulle vara frustrerande med hennes jobb. Hon erkänner att hon inte alltid har makten att bestämma allt som hon skulle vilja. Vad gäller stress tror hon att hon har stor hjälp av utbildningen i sociologi då hon läst arbetspsykologi. Lena berättar att hon gör spontana saker för att kunna hantera stress som att lyssna på musik eller att bara köra och köpa en dricka på McDonalds.
 Största prestationen i hennes yrkesliv var när hon fick förtroendet att driva hela pappas restaurang i en hel månad. – Det var jävligt coolt, säger Lena, men det var också mycket ansvar med denna uppgift. Hon tycker om att lösa problem, det tycker jag berättar Lena. Att komma med förslag. Hon tycker inte om det administrativa och allt pappersarbete. Det bästa med att arbeta med människor är att alla är så himla olika och unika i vårt sätt att vara. Det sämsta med att arbeta med människor är oärlighet tycker Lena.

 

Fritidsintressen som hon gärna ägnar sig åt är exempelvis att gå i naturen eller att paddla kanot. Hon har ännu inte paddlat i Karlskrona skärgård men när hon bodde i Växjö åkte de till Kalmar och paddlade där. Musiksmaker som tilltalar Lena är klassisk musik och popmusik. På frågan om inte kinesisk musik är något för henne så menar hon på att eftersom hon är uppvuxen i väst så är det denna musik som hon föredrar. Asiatisk musik handlar så mycket om kärlek vilket kan bli för mycket. Lena läser inte speciellt mycket böcker däremot lyssnar hon på ljudböcker. Hon har inte heller idrottat men däremot spelat piano i fyra år när hon var tonåring.
 På frågan om Lena är en tävlingsmänniska och i så fall singelspelare eller lagspelare så säger hon direkt att det är lagspelare som hon ser sig som. Att tänka i vi termer är hennes grej d.v.s. lagspelare och inte hävda sig själv hela tiden.
 När det går emot så försöker Lena tänka att det inte är så svart som det verkar. Saker som Lena tycker är roliga är exempelvis fjantiga saker och hon är en person som gillar humor. Att slänga in roliga ord eller vända på saker och ting och kunna skratta när man inte tar allting så seriöst. Saker som gör Lena arg är orättvisor i samhället.

 

Lena skulle vilja resa till Kina eller Australienmen det finns hinder som att det är dyrt och det behövs många semesterdagar. Om fem år hoppas Lena att hon har en familj med sin nuvarande särbo och att de fått barn. Hon tänker sig att särbon måste flytta ifrån Västerås till Karlskrona.

– Visst är det kul att plugga säger Lena spontant. Hon skulle vilja fortsätta plugga inom en tioårsperiod, då kanske det skulle det vara solcellsteknologi eftersom det är framtiden tror Lena.
 Saker som Lena är nöjd med är bland annat att hon tycker att hennes syskon är så skötsamma och samarbetsvilliga som de är. Hon tycker också att hennes föräldrar har kämpat hårt för att de har det så bra som de har det idag. Lena säger till slut att hon gillar att laga mat vilket hon förmodligen fått ifrån sin pappa. På menyn skall det då bli en blandning av kinesiskt och svenskt kök.

 

Referenser
https://www.linkedin.com/in/lena-tran-5ba62520a/
https://www.akavia.se/rad-och-stod/soka-jobb/anstallningsintervju/
30-vanligaste-intervjufragorna/


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0