Träffpunkten 25 år

text & foto ANDERS MALMBERG
 
 
På en tavla där brukare fått delge sina åsikter om Träffpunkten så kan man läsa bland annat att här träffar man folk, bryter isolering och träffar underbar personal. Många har fått nya vänner och man känner sig respekterad för den man är. Alternativet hade varit ensamhet, social isolering, oföretagsamhet, apati, ångest och depression Många skriver också att man kommer regelbundet till Träffpunkten. 
   Den som bakar kakor på Träffpunkten heter Anders och är 61 år gammal. Det är på måndagar och torsdagar som han bakar och varje gång tar det 4-5 timmar. Det har han hållit på med i ungefär 5 år. Varje gång är det olika recept men hans egen favorit är Toscana. Han menar på att han gör det för den sociala biten.
 
En relativ nykomling på Träffpunkten är Cissi som har haft sysselsättning i 3 månader. Det var för 6 år sedan när hon jobbade på secondhand-butiken Rackartyg som hon upptäckte Träffpunkten.  Hon arbetar mellan halv nio till halv två och hennes egentliga uppgifter är i köket men i verkligheten gör hon det mesta. Hon säger att det bästa med Träffpunkten är att man träffar så mycket folk.
 
 
En gammal profil på Träffpunkten är Per som varit med ända ifrån början. Han kan berätta exempelvis att i början var det mer boenden som kom på besök. Numera är han bara på Träffpunkten de timmar han är anställd för. Innan har han jobbat med fortifikation och som tekniker men han blev överbelastad. Per kan berätta att man ett tag hade akvarium i källaren på Träffpunkten för uppfödning av ciklider. 
 
 
En som var med nästan ifrån början var Jörgen Aronsson som kom som elev till Träffpunkten 1998 när det hela började. Redan ett år senare 1999 blev han anställd på Träffpunkten. Några år senare 2002 till 2015 var Jörgen chef för bland annat Träffpunkten. Han tycker att andemeningen med Träffpunkten är människorna som kommer dit. Han beskriver det som att hjärtat för verksamheten är caféet och biljardbordet.  På den tiden var det en vävstuga där det idag finns ett datorrum. Datorer fanns som man kunde boka för att surfa på Internet på den tiden. Det var under den här tiden som en psykiatrireform genomfördes och man skapade bland annat ett tiotal arbetsplatser för brukarna däribland på Träffpunkten. Jörgen berättar vidare att det fanns ett stort brukarinflytande i verksamheten. Det var en kvinna vid namn Elise Gustavsson som vid den här tiden (2002) startade tidningen Presspunkten. Då tryckte man själva tidningen i en kopieringsapparat men man senare gått över till att utnyttja ett tryckeri för den uppgiften.  En annan sak som skiljde sig ifrån dåtidens till dagens verksamhet är att tidigare arrangerades det fler utflykter såsom till Polen, Stockholm, Köpehamn och IKEA. Man hade och har en förening som kallas RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) som verkade för bättre levnads villkor för människor inom psykiatrin. För tio år sedan startade man även ett musikband. På så sätt har det blivit en orsak att träffas för att spela musik och inte bara för man har en vis diagnos. Idag är Jörgen enhetschef för simhallarna och föreningsservice  
 
 

Näste man för intervju denna jubileums dag var Leif Boman, 63 år gammal, som numera arbetar på barn- och ungdomspsykiatrin BUP utredningsenhet. Han var med och startade ett projekt som skulle leda till meningsfullare sysselsättning för psykiatripatienter 1996. Först hade man satt som mål att det skulle bli ett psykiatrihus men Leif tyckte inte om benämningen för det var så utpekande. Målet var ett hus som lätt kunde nås av bussförbindelser. Lösningen blev det hus som huserar Träffpunkten idag. Huset hade tidigare använts i utbildningssyfte för målare på gymnasienivå. Det fanns också önskemål ifrån psykiatrin att det skulle vara en uteplats. Detta ordnades då en lekplats fanns vid sidan av huset vilket kunde delas med psykiatriverksamheten. I och med psykiatrireformen som genomfördes 1995 så gav utredningar att personer med psykiatriska problem har sämst ekonomiskt och saknade jobb i högre grad än andra grupper. För att motverka detta började man rekrytera personal 1996 som skulle arbeta mot dessa problem. Leif fick därför en budget på 1 miljon kronor för detta ändamål. För att dryga ut denna summa pengar så samarbetade man med Arbetsmarknadsförmedlingen som var intresserade av att placera ut arbetslösa, man samarbetade med Försäkringskassan för de ville rehabilitera folk och Vuxenpsykiatrin för de ville förbättra daglig verksamhet för psykiatri patienter.

 Under den tid som Träffpunkten funnits har det givetvis kommit sparkrav på verksamheten men det aldrig varit tal om att man skulle lägga ner verksamheten som så. Snarare har Träffpunkten utvecklats och har funnit sin funktion och sitt behov med tiden.

 
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0