kolmårdens historia

Nr 5/2023
text FREDRIK SAMUELSSON
 

Kolmårdens djurpark är Sveriges och nordens största djurpark. Parkens yta är på 1.75 kvadratkilometer. Den som grundade parken heter Ulf Svensson. Han grundade mest parken för att orten Kolmården höll på att dö ut. Det fanns inte så många djurparker i Sverige på den tiden. Sedan år 2000 så ägs djurparken av företaget Parks & Resorts Scandinavia. De äger även Furuviksparken, Gröna Lunds tivoli och Skara sommarland.
 Ulf Svensson och en arkitekt från Borås, som hette Tage Hedlund, gjorde planer för hur djurparken skulle se ut redan 1962. Den 31 Augusti 1964 togs det första spadtaget och den 27 maj 1965 invigdes parken med pompa och ståt. Landshövdingen Per Eckerberg höll ett långt tal innan han invigde djurparken. Det var lång kö vid entren och 48 000 besökare beräknas ha besökt parken vid invigningen.

När parken invigdes var ytan på 1.25 kvadratmeter och det fanns 210 djur. Kolmårdens djurpark tillhörde Norrköpings kommun när djurparken invigdes. 1997 sålde Norrköping kommun parken till en mindre privat firma och de hade parken fram till år 2000 då Parks & Resorts Scandinavia tog över.
 Djurparken blev snabbt större när man började göra utbyggnader. 1967 invigdes en linbana som man kunde åka genom parken. Den lades ner 2010 då den blev ersatt med en linbana som går över en safaripark.

 

1968 invigdes en isbjörnsanläggning. Isbjörnarna var kvar tills i början av 2000 talet då de blev ersatta med snöleoparder. Anläggningen byggdes om i samband med att snöleoparderna fick sitt hem där.
 Den 4 juni 1969 invigdes kolmårdens delfinarium och från början hade de bara 7 delfiner. En av de första delfinerna blev väldigt känd. Han hette Flip och blev 40 år innan han dog. Flip gjorde många delfinhonor gravida under sin livstid. Han var den bästa avelsdelfinen någonsin även om han kunde vara aggressiv mot vissa delfiner.
 Delfinariet har byggts om i etapper och 1993 invigde Carl XVI Gustaf en ny del av delfinariet som heter delfinlagunen. Där kan man se delfinerna väldigt nära då de inte har föreställning.
 Samma år som delfinariet invigs så föder en tigerhona fem ungar vilket är mycket ovanligt.

 

År 1972 invigdes safariparken. Fram till 2010 så körde besökarna med egna bilar i safariparken. 2011 så invigdes en linbana som går över djuren. Det är för miljön för djuren och säkerheten för besökarna som linbanan invigdes. De första brunbjörnarna placeras i safariparken 1972. När de får ungar så hamnar de i ett eget hägn i djurparken.
 1973 öppnar aperiet och besökarna kunde se aporna både inomhus och utomhus. Bredvid aperiet öppnar en snabbmatsrestaurang under 1990 talet.
 1977 så föds en delfinunge för första gången på kolmården. Delfinungen får namnet Penny. Det är en stor händelse och många besöker delfinariet för att se den lilla delfinungen. Penny gör höga ljud under föreställningarna vilket besökarna tycker är kul men tränarna blir störda av det. Penny dör några år senare när hon kommer mellan två bråkande delfiner. Delfiner är fredliga djur men de kan också liksom oss bråka ibland. Pennys död fick inte så stor uppmärksamhet i media eftersom två nya delfinungar föddes veckorna innan Penny dog.

År 1982 byggs en räddningsstation för vilda skadade djur. 1984 byggs Vildmarkshotellet samt ett vandrarhem som låg nära parkeringen. Vildmarkshotellet byggdes om 1999 och vandrarhemmet revs 1995 i samband med att en stor camping öppnade i närheten.
 1989 fyllde delfinariet 20 år och gruppen Eldkvarn gjorde inofficiellt en singel som såldes på djurparken. Plura sjöng inte på singeln och gruppen kallade sig för Mr Delfin men flera medlemmar i Eldkvarn har hintat om att det var de som gjorde skivan även om det inte är helt officiellt.

 

Lohuset invigs år 1990. Besökarna kan se lodjuren på nära håll genom stora panormafönster och även läsa hur de lever. Lohuset är det första djurhägnet som besökarna kommer upp till då de kommer in i parken.
 1991 invigs vargklappning för allmänheten. I början betalade besökarna 200 kronor för att kunna vara nära och klappa flera vargar. Vargklappningen blev en stor succé även om det fanns folk som kritiserade parken. Vargklappningen avslutades 2012 efter en olycka i parken. Då fanns det två hägn där vargarna klappades och varje besökare betalade 1000 kronor för vargklappningen. 2019 slutade djurparken ha vargar.
 Samma år som vargklappningen invigdes dog en veckogammal delfinunge när den simmade rakt in i poolväggen i delfinariet. Det var under en föreställning som olyckan skedde och chockade besökare hjälptes ut från delfinariet av personal som jobbade på delfinariet. Efter olyckan byggdes bassängen om så att vinklarna vid sidorna av poolen inte längre var lika snäva. Man tog dessutom bort en lös träflotte som delfinerna gled upp på under showerna och byggde i stället en lång och bred ramp framför läktarna där delfinerna gled upp i stället.

 

1995 föddes noshörningen Nelson. Nelson hade tyvärr en allvarlig hjärnsjukdom och levde bara i elva dagar. Media rapporterade om noshörningens öde och många människor tyckte synd om honom.
 1998 så invigs Bamses värld. Från början så är det bara människor som är utklädda till några av karaktärerna i Bamses värld. Men senare så tillkommer gungor och annat så att barnen kan leka.
 1999 fyller delfinariet 30 år och Lili Öst gör en singel som säljs i djurparken. Delfinshowen börjar handla om hur vi hanterar vår miljö. 2002 börjar en ny typ av delfinshow som har en massa ljus och ljud samt nya konster som delfinerna lärt sig av tränarna
 2003 fyller delfinhanen Flip 40 år och får en stor silltårta. Senare samma år så dör Flip i sin tränares armar. Djurparken och allmänheten sörjer den berömda delfinhanen.
 En noshörningsunge föds den 1 januari 2004 och samma år anländer de första asiatiska elefanterna. Elefanterna är en gåva från det svenska kungaparet.
 År 2006 så föds djurparkens första gorillaunge. Gorillaungen får namnet Enzo och blir världskänd.

2007 invigs tigrarnas nya hägn och det får namnet tiger world. I hägnet finns en gammal rostig buss som betalande besökarna kan komma in i tillsammans med en guide. De kommer väldigt nära tigrarna och får se på mycket nära håll då de matas. Bussen används inte längre eftersom tigrarna ibland sprutade urin mot bussen och besökarna fick det på sig men bussen användes i många år.
 2008 får sälarna nytt hägn då marine world invigs. Besökarna kan se sälarna på nära håll då de simmar runt i sin stora pool. Ett nytt område med matservering byggs vid delfinariet och marine world. Året efter byggs en berg- och dalbana i området.

 

Det byggs en ny entré till djurparken och den är färdig 2010. En noshörning som får namnet Jala föds.
 2011 invigs en ny linbana och samma år gör Markoolio en snygg delfinshow som visas fram till 2013. Markoolio är inte med i föreställningen men syns på TV-skärmar i delfinariet och enbart Markoolios musik spelas under showerna.
 2013 har en helt ny delfinföreställning som heter Life premiär. Den handlar om hur vi människor förstör jorden genom att skövla skogar och hav. Fokuset ligger inte längre lika mycket på delfinerna och deras konster. Föreställningen visar till 2021 då den blir ersatt med en ny föreställning som heter Hope.



2015 fyller Kolmården 50 år och Bamses värld öppnar på nytt. Det nya Bamses värld innehåller en massa barnkaruseller och hus. Husen ser ut som de i Bamse filmen. Året efter invigs en berg- och dalbana som är i trä. Den är bredvid delfinariet och heter Wildfire.
 2022 görs ett beslut om att sluta med delfiner i Kolmården eftersom djurparken först och främst ska jobba med utrotningshotade arter och delfinerna tillhör inte dem. Delfinerna har ännu inte fått nya hem (2023) så showen Hope fortsätter visas under hela året.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0