lovisa dehlin

Nr 5/2023
text ANDERS MALMBERG
 

För detta nummer har vi intervjuat Lovisa Dehlin som för tillfället är enhetschef över ett gruppboende i Inglatorp och Ringövägen 38. Lovisa är 31 år och ursprungligen ifrån Karlskrona. Hon har en bror och tre kusiner som är som syskon till henne. Hon bor numera på Senoren tillsammans med en sambo som är verksam inom försvaret. Som liten ville hon bli skådespelerska men utbildade sig till arbetsterapeut i Jönköping. Under gymnasiet växte tankarna fram att hon ville jobba som en coach där hon skulle genom ledarskap möta människor och hjälpa dem framåt och ta nästa kliv.
   Idag har Lovisa varit verksam som enhetschef för hälso- och sjukvårds enheten under våren 2023 och är nu som sagt enhetschef för Sofiedal och Ringövägen 38 under hösten 2023. När detta uppdrag tar slut i November skall Lovisa vidare till att bli enhetschef för arbetsterapeuterna inom äldreförvaltningen. Hon uttrycker att hon är taggad till detta jobb.
 Lovisa började sin arbetsbana hos McDonalds i Vedeby. Därefter arbetade hon för Telenor, Sykes (var nästan som Telenor men i formen av outsourcing), arbetsterapeut hos vårdföretaget Attendo, arbetsterapeut hos Karlskrona kommun och nu enhetschef i Karlskrona kommun.

 

Dagarna som enhetschef ägnar hon åt problemlösning och schemaplanering. Det gäller att möta upp frågor som kommer upp. Hon motiverar sig att jobba som chef med känslan att allt kan hända, nya frågor och utmaningar varje dag, glädje, frustration och funderingar. Lovisa håller hårt på att arbeta sina 40 timmar i veckan för det är hållbart i längden. Lovisa är glad att hon kan släppa jobbet när hon går hem. Hon praktiserar exempelvis yoga, springer eller gymmar och läser mycket böcker för att koppla av ifrån arbetet. Hon tycker att hennes styrkor är att hon är modig, bra på att möta människor, ödmjuk och att hon tror på sig själv. Svagheter som Lovisa tror hon har är att hon ibland vill göra allt och att det inte alltid går.

 

Lovisa har inte haft någon speciell förebild hur hon skall vara som chef. Lovisa bollar med många människor om chefskapet och då speciellt kolleger. Hon har inte gjort värnplikten vilket hon ångrar idag. Hon har fått mycket kunskap ifrån utbildningen som arbetsterapeut och som coach i att möta människor för att få dem gå samma väg och gå framåt. Vad hon saknar är däremot lite mer arbetsrättsliga frågorna. Hon kan ta hjälp av HR (human resources) inom kommunen med personalfrågor.
 Lovisa studerade en termin i Australien under sin utbildning till arbetsterapeut i Jönköping. Från denna tid har hon många fina minnen och en glädje hon tar med sig. ”-Det var otroligt givande att studera utomlands och få nya perspektiv”.

 

Att kommunens organisation är hierarkisk håller hon med om men menar på att det inte behöver vara något negativt. Lovisa tycker hon får bra stöd av sina chefer samtidigt är det helt klart att det är tuffa tider för att kommunen skall håll sin budget i balans. På Attendo var det det i en väldigt liten grupp som Lovisa arbetade i. På Sykes och Telenor utvecklade hon kundnöjdheten och att de sålde så mycket de skulle. Lovisa var väldigt ung när hon arbetade på Telenor och Sykes och reflekterade då inte hur organisationen var uppbyggd.
 Det kommer med åren vad man kan förvänta sig av medarbetarna menar Lovisa. Man kanske är lite naiv i början. Lovisa tror att medarbetarna gör precis allt de kan och vill, önskar och orkar och om någon tappar sugen så är det Lovisas roll att ta reda på varför. Som enhetschef har hon inte att göra med politikerna, det är snäppet högre upp i chefshierakin. Hon känner att hon har mandat att förändra det hon behöver. Frustrerande kan vara att vi skulle behöva jobba med vissa frågor men att vi nu behöver arbetar just nu med något annat.

 

Lovisa älskar att arbeta i grupp men menar att man behöver ibland stänga in sig lite. Lovisa tycker generellt om att arbeta med människor. Som stresshantering tar Lovisa ett steg tillbaka och försöker se det lite utifrån. Hon tar då också hjälp av någon kollega för att bolla frågorna. Det är svårt att peka ut något som hon är speciellt stolt över, hon är dock väldigt glad för det arbete hon har haft möjlighet att göra över hela året och stolt över det. Uppgifter som Lovisa tyckt mest om är att möta personal (i chefsjobbet) och brukare (som terapeut). Sämst tycker hon om att dokumentera vilket också tar mycket av hennes tid.
 Lovisa har lite svårt att på rak hand säga vad som får henne att skratta men ett roligt klipp på Instagram kan göra det. Hon blir däremot väldigt sällan arg med undantag för om man glömmer bort att se människan vilket kan göra att Lovisa ilsknar till. Alla skall bli behandlade väl och om man inte blir det då blir Lovisa arg.



Fritidsintressen Lovisa har är att spela golf och att resa. Lovisa har rest en hel del trots sin unga ålder. Det har blivit New York några gånger, London, Miami, i Europa och Spanien (hon kom nyligen hem ifrån Mallorca). Hon vill uppleva både solkust och städer och försöker få in lite av varje varje år. Favoritbandet är irländska gruppen The Script vars musik är en blandning av pop och R&B. Hon har tidigare spelat fotboll i många klubbar såsom KAIF, Lyckeby, KFF, Nättraby, Husqvarna (när hon bodde i Jönköping). Hon erkänner att hon är tävlingsmänniska och då som lagspelare vilket hon också fått ifrån fotbollen.
 För att hantera livets mörka sidor tänker Lovisa att livet är som ett häcklöpningslopp. Det går stundtals uppåt men även oundvikligen neråt, man kan inte alltid ligga i topp. Men hon säger att man har bara ett liv och det skall hon göra till det bästa livet.

 

Hon ser väldigt positivt över hennes nya jobb som enhetschef för arbetsterapeuterna. Hon ser det som långsiktigt och hoppas att hon kommer arbeta som enhetschef i framtiden också. Det som gör Lovisa mest stolt över är hennes förmåga att tänka positivt. Lovisa är lycklig och glad av all den tid hon nu fått arbetat i Funktionsstödsförvaltningen och det känns tungt att lämna. Lovisa erkänner att hon ofta ha tänkt på att starta eget. Sist men inte minst vill Lovisa berätta att hon har en trevlig robotdammsugare och en trevlig robotgräsklippare där hemma.

 

Referenser
https://www.linkedin.com/in/lovisa-dehlin-56a380164/


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0