manikyr

Nr 5/2023
text FILIPPA KARLSSON
 
 
Skribenten och Mary Castro
 

Ett sätt att bli ompysslad. Liten finess att få känna sig en aning vackrare. Naglar har vi alla och ibland kan det vara skönt att få de fixade och fina. Mary (Castro) en tjej som är bra på det hon gör utan att behöva massa utblandningar och kurser. Ibland är ett stort intresse och en kärlek till sin hobby tillräckligt för att kunna utöva en konst med andras naglar. Det hon gör är konst och kräver tålamod, talang och intresse. Noggrannheten och att hålla koll på olika serum är en talang. Och vackert blir de!
 För bästa resultat behöver man klippa, fila och ibland även klippa till nagelbandets ojämnheter. Detta gör inte ont, det enda som klipps bort är död hud som kan få naglarna att se ovårdade ut. Det finns självklart svårigheter med naglar, ibland kan det till och med vara svårt att göra vad kunden önskar. Det finns tillfällen man kan göra fel och det i sig kan ha sina konsekvenser. Det finns ett exempel där det är lätt att göra misstag som manikyrist nämligen vid nageltrång. Nageltrång sitter i tånageln, det är när nageln vuxit fast i huden och behandlingen kan göra ont om inte den som utför behandlingen har lite erfarenhet och person känsla. Att kunna läsa av en annan person om det gör ont eller om den känner obehag är en väldigt bra kunskap även inom detta yrke.
Man är ju inte mer än människa och människor gör fel ibland, alla gör fel ibland. Det gäller bara att lära sig vad man gjort och vad man kan göra för skillnad sen försöka igen för att bli bättre på det man tycker om att göra.

 

Förlänga naglar är ett exempel, först måste det bestämmas vilken sorts förlängning, akryl, gel eller enkel dagsnagel du kan köpa färdiga med färg i en vanlig butik. Att få fast lösnageln på din nagel är inte det lättaste heller, beroende på hur just din nagel är formad. Innan det limmas några naglar ska dina naturliga filas, rengöras och förberedas med serum som förhindrar viss förslitning. Storlekar måste testas och formen måste passa, det ska ju se så naturligt ut som möjligt. När allt är utmätt och de ska limmas fast gäller det att ha tålamod och ibland tänka utanför boxen. Vissa tillfällen kan man behöva klippa den lösa nageln så att den passar. Ibland behöver man en större eller mindre för att få bästa passform. När nageln väl är på plats är det klippning och fila till önskad längd och form. Att välja färg kan vara svårt, ibland kan färgen spegla din personlighet eller bara sin favoritfärg. En del väljer att smycka lite extra med till exempel små strasstenar, välja fler än en färg eller så kan man välja glitterfärger. Mellan varje moment finns det hjälpmedel som underlättar för manikyristen, en uv-lampa som påskyndar nagellack att torka. Väntar gör vi redan så mycket, ett vackert resultat för den som blir ompysslad och en rolig och lärorik stund för manikyristen.
 Personligen tycker jag att är detta något enkelt du kan göra för dig själv för att piffa upp vardagen. Ett sätt att bry sig om sig själv och få en mysig pratstund! Ett bra tips för den som själv inte har tid att lägga på en detalj som kan göra mycket.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0