Ett ovanligt möte - del 2

Nr 4/2023
text FREDRIK SAMUELSSON
 

Jacob vaknar av en blöt nos som trycks mot hans ansikte lite lätt. Han tvärvaknar och är nära att skrika till men sen kommer han i håg vad som hände dagen innan. Djuret verkar ivrigt och Jacob går upp. Han misstänker att djuret behöver göra ifrån sig och han tar på sig lite kläder och går bort mot ytterdörren. Djuret följer med hela vägen och verkar hur glad och uppspelt som helst. De åker ner till nedre plan och går bort mot gräsplätten. Jodå, djuret gör sina behov och Jacob slänger det i den lilla soptunnan som musen från i går ligger.
 De åker upp igen och Jacob hör sin telefonsignal då han kommer upp. Men det är bara väckningslarmet som gått i gång. Jacob har det alltid på så han vet när han ska gå upp.
Jacob går ut i köket och sätter på kokplattan och lägger i två ägg. Han startar även kaffebryggaren. Djuret följer nyfiket vad som händer och verkar mycket intresserad av äggen i kastrullen. Jacob tar även fram två mackor som han lägger skinka på. Slutligen häller han upp ett glas med apelsinjuice. Djuret nosar på golvet och är allmänt nyfiken på vad som händer.
 Jacob äter sin frukost medan djuret sitter på golvet och kikar på honom. Ibland kuttrar djuret till men är mest tyst. Efter frukosten sätter Jacob sin kopp och lite annat i diskhon. Sedan byter han till sina poliskläder.

 

Han står och funderar en stund hur han ska göra med djuret och väljer att ta med det till polisstationen. Men först så vill kanske djuret äta. Jacob tar med sig djuret, dagens mat och några övriga saker han behöver till jobbet och åker ned till nedre plan och går bort mot gräsplätten. Djuret springer omkring lite på plätten men stannar sedan upp och lyssnar mot ett buskage i närheten. Djuret smyger mot buskaget långsamt men plötsligt får det fart och rusar rakt mot något. Något piper till högt och Jacob ser att djuret verkar ha fångat en råtta. Den är större än musen i går.
 Djuret suger blodet ur råttan och lämnar den liggande där på marken. Jacob tar på sig plasthandskar och tar upp råttan. Han slänger den i soptunnan.
 Jacob tar upp sin mobil från fickan och ringer en bekant som bor i närheten. Han förklarar att hans egen bil är på verkstad och undrar om den bekante kan köra honom till jobbet. Kompisen svarar att det är ok och så går Jacob och djuret bort dit kompisen ska hämta dem. De behöver inte vänta länge. Kompisen kör Jacob och djuret till polisstationen och släpper av dem där. Kompisen tittar under färden nyfiket på djuret men håller ändå bra koll på trafiken. Det är inte så mycket trafik och det blir inga förseningar.

 

Jacob går in på sitt rum efter att ha hälsat på några medarbetare. Några av tjejerna i receptionen blir nyfikna när de ser djuret men säger ingenting. Jacob presenterar djuret dock snabbt under första kafferasten. Djuret är på Jacobs kontor och ligger där på golvet och vaktar medan Jacob jobbar med att skriva på datorn och andra saker.
 Några gånger under dagen gör djuret något kurrande ljud men är annars mest tyst. Jacob äter inte ute i dag eftersom många restauranger har djurförbud och han vill inte lämna djuret ensam i sitt arbetsrum. När Jacob är i stort sett färdig med dagens uppgifter så söker han på internet om vad djuret han hittat kan vara för något. Det enda som stämmer någorlunda väl in på beskrivningen är ett mystiskt djur som setts mest i Puerto Rico och Mexico och som heter Chupacabra. De dricker blod mest från getter. Jacob sitter och funderar en stund. Var det inte så att någon rapporterar just det att något druckit blod från några getter på barnens gård?
 Jacob kollar på sin jobbdator och får upp anmälningen. Det var inte Jacob som tog emot anmälningen men den finns i registret. Det står att djurskötarna en fredagsmorgon upptäcker att några getter mår riktigt dåligt. Veterinär tillkallas och denna upptäcker då att just de getterna har väldigt lite blod i kroppen. Det upptäckts efter en stund märken på getternas rygg. Något verkar ha gjort några hål där och helt enkelt sugit blodet. Hålen påminner om hur det skulle se ut om vampyrer fanns. Djuren är i så dåligt skick att de avlivas senare under dagen.

 

Jacob tittar på orden på skärmen och bort mot djuret som ligger på golvet. Inte kan det vara den här lilla som har gjort detta, tänker han. Nej, det måste ha varit ett vuxet djur i så fall. Kanske det som han körde på när han körde hem.
 Det som är mest märkligt med det hela är såklart hur det kommer sig att ett djur som finns i Puerto Rico och Mexico plötsligt är här i Sverige och som dessutom har en eller flera ungar. Hur kom djuret hit i så fall? Blivit insmugglat på något sätt? Hur länge bodde det i gruvan?
 Det finns så många frågor men så få svar och Jacob blir frustrerad och drar till i sitt hår och gör ett litet ljud. Djuret tittar upp på honom med nyfikna ögon och lägger huvudet på sned som hundar gör ibland. Jacob ler lite mor djuret. Det är inte djurets fel att han är frustrerad.
 Jacob får ett SMS om att bilen är lagad och kan hämtas vid lämpligt tillfälle. Han bestämmer sig för att hämta bilen i dag. Resten av dagen går fort. Jacob går på buss 3 som går mot Hässlegården. Han hoppar av vid Gullberna för det är närmast där han ska hämta sin bil.

 

Hämtningen av bilen går perfekt och snart kör Jacob hemåt. Djuret sitter i sätet bredvid och är nyfiken på allt som rör sig där ute. Väl hemma så fixar Jacob lite kvällsmat. Eftersom det är fredag så tar han sig en god öl till maten. Senare på kvällen åker Jacob ner till nederplan och går bort till gräsplätten med djuret. Den lyckas återigen jaga mat. Denna gången är det två möss som får sätta livet till.
 Jacob går och lägger sig nästan vid midnatt. I morgon ska han hälsa på en kompis.

 

Jacob vaknar vid 8-tiden och känner sig helt utvilad. Djuret gör ett ljud ute i hallen och Jacob går bort dit. Djuret står redo vid dörren. De åker ner och djuret gör sina behov. När de kommit upp igen så fixar Jacob lite frukost. När frukosten är klar åker de ner och går ut vid gräsplätten. Djuret fångar en mus och en råtta och suger blodet ur dem.
 Jacob och djuret går bort till bilen. Jacob kör till sin kompis. Det tar ett tag för kompisen bor nästan vid Västra Stensjö som ligger nära Alljungen. Kompisen bor i ett stort hus med flera närliggande mindre hus där det finns olika djur. Det finns grisar, hästar, några kor, höns och slutligen några getter.
 Kompisen är ute och hänger tvätt när Jacob kommer dit. De hälsar glatt på varandra. Några av djuren är ute och betar. Hästarna gnäggar förnöjt. De har nyss blivit insläppta i sin hage där de betar. Getterna bräker och grisarna grymtar. Korna är fortfarande inomhus men de kommer släppas ut snart.
 Djuret som Jacob har med sig är väldigt nyfiken på alla djuren som hörs och som den känner lukten av. Kompisen är nyfiken på vad det är för djur som Jacob har med sig. De pratar lite om djuret. Kompisen undrar om Jacob vill ha lite kaffe. Det vill han gärna. Kompisen går in i huset och hämtar lite fika. Under tiden går Jacob runt med djuret och visar de olika djuren och pratar om dem.
 Hästarna och getterna verkar lite rädda för djuret men de övriga verkar inte bry sig så mycket om det. Snart kommer kompisen ut med fikat och de sätter sig i trädgården under ett träd som ger lite skugga.

 

Fikat är gott och de njuter bägge två. Djuret verkar ha lite tråkigt men Jacob vågar inte släppa på det så det kan springa fritt. Kompisen tar in muggarna och brödfatet när fikat är slut. Det kan komma en massa getingar annars och varken Jacob eller kompisen gillar getingar. Sedan sätter han sig bredvid Jacob igen.
­– Vad är det för slags djur som du har där?
– Det verkar vara en Chupacabra
– En vad?
– Chupacabra. De finns normalt i Mexico och suger blod från getter.
– Var hittade du Chupacabran?
– Dess förälder blev påkörd av mig av en olyckshändelse och den försvann bort i natten. Jag tog hand om ungen och tog hem den till mig. Det verkar som om djuren har bott i gruvan som revs häromdagen.
– Hur kom dem från Mexico och hit?
– Jag har inte en aning.
– Du sade att de suger blod från getter?
– Enligt alla legender så gör de det men jag vet inte säkert om det stämmer.
– Då var det kanske dess förälder som sög blodet på getterna vid barnens gård.
– Gissningsvis var det så.
– Kan ungen suga blod från getter?
– Jag vet inte.
– Vi kanske kan kolla för jag har en sjuk get som
måste avlivas.
– Ja varför inte. Bara det är okej för dig så är det okej för mig.

 

Jacob och kompisen reser sig och går bort till getterna. När de är framme så går kompisen upp mot en mindre byggnad och hämtar den sjuka geten. Det tar inte lång stund förrän han kommer ut med den. Geten verkar inte frisk alls. Lös avföring rinner ut från dess bak med jämna mellanrum.
– Jag gav den mat för någon timme sedan och som du kan se får den inte behålla något utan börjar skita ut maten så fort den kommit ut i tarmarna.
– Stackars den.
– Ja jag tycker synd om den. Låt oss stoppa dess lidande.
Kompisen lyfter geten över stängslet och Jacob tar emot den och släpper ner den på marken. Kompisen klättrar över stängslet och ser när Jacob drar i kopplet på det lilla djuret han har med sig.
 Djuret närmar sig geten och strax därefter sätter den sina sylvassa tänder i geten och börjar girigt dricka dess blod. Jacob och kompisen tittar på när geten töms på blod.
– Det där måste vara en Chupacabra. Kolla vad den dricker.
– Ja. Den verkar hungrig eller så älskar den blodet från geten.

 

När geten efter en stund är tömd på blod så hämtar kompisen en stor spade som står vid sidan om stängslet och lyfter upp geten på spaden.
– Jag kommer begrava geten ute på fältet där ute. Jag måste bara transportera den dit först. Men jag begraver den senare när du har åkt.
 Kompisen pekar på ett fält som är bakom en mur som finns bakom Jacob och kompisen. Han släpper ner geten precis vid muren. De börjar gå tillbaka till huset igen. När Jacob och kompisen är framme sätter de sig vid bordet igen.
– Hur länge tänker du ta hand om ungen? Dess förälder lär leta efter den.
– Jag har inte tänkt så långt.
– Du kan ju köra till platsen där den vuxna blev påkörd och släppa ungen där.
– Ska jag bara lämna den där tycker du?
– Min gissning är att den nog klarar sig själv rätt bra.

 

Jacob tänker efter och inser att kompisen har rätt. Den har själv letat upp mössen och råttorna som den sugit blodet från.
– Jag hinner inte släppa den i dag men i morgon kan jag
göra det.
– Blir perfekt ju.
 Jacob och kompisen fortsätter prata med varandra men inte om Chupacabran. När klockan närmar sig 13 frågar kompisen om Jacob är sugen på lite mat. Han känner efter och det är han. Kompisen tar fram sin grill och grillar lite kött.
 De äter kött och potatissallad och det är riktigt gott. När de ätit klart sitter de och fortsätter prata med varandra. När klockan är 18 så åker Jacob hem till sig. Han tänker släppa Chupacabran i morgon. Jacob går och lägger sig runt 22 och somnar snart.

 

fortsättning i nästa nr..


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0