Jenny nyström

Nr 4/2023
text ANDERS MALMBERG
foto JONNY GARBERGER
 
 

Jenny Eugenia Nyström, född 13 juni 1854 i Kalmar, död 17 januari 1947 i Stockholm, var en svensk konstnär och illustratör. Hon är mest känd genom sina illustrationer av julkort. Pappan var kantor och folkskollärare. Vid nio års ålder, år 1863, flyttade familjen ifrån Kalmar till Göteborg. Det var en sorgens dag den 30 November 1863 då Jenny tog förväll av hennes vänner i Kalmar. I Göteborg gick Jenny först skola hos en fru Natt och Dag. Efter det blev hon student på Kjellbergska flickskolan. År 1869 började hon studera vid Göteborgska Musei Rit- och Målarskola. Där blev hon inspirerad av en av hennes lärare, Fredrik Wohlfart, att måla tomtemotiv. Då Jenny 1871 satt och kopierade på Göteborgs konstmuseum uppmärksammades hon av landshövding Albert Ehrensvärd den äldre. Han bjöd henne till Stockholm för att besöka konstutställningar och gå på Nationalmuseum. Albert introducerade också Jenny för professor Cristoffer Boklund på Konstakademin.

 

Den 28 augusti antogs Jenny som elev vid Konstakademin i Stockholm. Hon kom att studera i åtta år vid denna institution. Jenny hade dock svårt ekonomiskt och fick bidra själv till försörjningen. För försörjningen sålde hon prenumerationer av Ny Illustrerad Tidning och medverkade med illustrationer i tidningen. År 1881 kröntes hon med den högsta utmärkelsen då hon fick en Kunglig medalj för historiemålningen Gustav Vasa som barn inför kung Hans. Jenny mottog också ett stipendium som möjliggjorde att hon kunde studera i Paris. I Paris stannade hon mellan 1882 till 1886. Men innan hon åkte till Paris så träffade hon en Daniel Stoopendaal som hon förlovade sig med. Det var förmodligen med blandade känslor som hon flyttade till Paris med. I Paris skrev Jenny in sig vid Academie Colarossi, detta eftersom den franska konstakademin var stängd för kvinnor. År 1884, två år efter inskrivningen, deltog Jenny i Parissalongen med Självporträttet och Från min atelier i Paris. Jenny reste tillfälligt till Stockholm för att förlova sig med Daniel Stoolpendaal och för att mottaga ett stipendium.

År 1887 gifte sig Jenny med Daniel i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. De flyttade till en stor våning på Tegnergatan där Jenny också inredde en ateljé. Jenny och Daniel fick sitt första och enda barn, sonen Curt, år 1893. Curt började sin bana att studera medicin men hoppade av dessa för att lik sin mor studera konst. Sonen skulle även följa sin mors stil och illustrera kort.
Maken Daniel blev inte klar med sina studier utan det var Jenny som stod för familjens försörjning. Det var tuffa tider då det gällde för Jenny att sälja in sin konst hos olika förlag och till andra uppdragsgivare.
År 1911 skrev Jenny på ett kontrakt där hon skulle illustrera ett antal kort för Axel Eliassons förlag. Detta utvecklades till en succé och Jenny Nyström är än idag vida känd för sina kortmotiv.
 Ett kännetecken för Jennys motiv är att hon förde in moderniteten och humorn in i konsten. Det kunde vara att tomtar körde flygplan, bil, lastbil eller tåg på motiven. Jenny hade också motiv där exotiska attiraljer som elefanter eller giraffer finns med på vinterkort med tomtar. Hon får också sägas lyfta samhällsfrågor såsom skillnader mellan könen.

 

Jenny Nyström var produktiv in i det sista. Hon avled i sitt hem den 17 januari 1947 nittiotre år gammal och bortgången var stillsam. Faktumet att de än idag görs det nyproduktion av hennes helgkort visar hennes kvalitéer.
Om man ser tillbaka på Jenny Nyströms karriär kan man inte bortse det faktum att hon inte hade någon familj som kunde försörja henne utan var hänvisad att själv kommersialisera sin konst för att dra in pengar till hushållet. Det finns mycket lite material som berättar om Jennys liv. Kanske det faktum att hon helt enkelt inte hade tid att föra dagbok eller skriva ner reseberättelser eftersom hon hade så mycket att göra för att försörja sig och sin familj kan vara anledningen till detta.
Om man ser på Jenny Nyströms konst idag är det kanske svårt att se det banbrytande men det är ett faktum att hon skapade ett nytt yrke som inte fanns tidigare nämligen illustratörens.

 

Referenser
https://sv.wikipedia.org/wiki/Curt_NyströmStoopendaal
https://en.wikipedia.org/wiki/Jenny_Nyström
Jenny Nyström Illustratör och pionjär, Welander-Berggren, Elsebeth , 2018
Utställning om Jenny Nyström på Länsmuseum Kalmar,
https://kalmarlansmuseum.se/


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0