IRVING BERLIN

text J B
Nr 6 2010
Han blev 101 år och skrev text och musik till 1500 melodier. Många har blivit stora hits och kommer i ständiga nyinspelningar. Den mest kända är White Christmas.


Irving Berlin föddes som Israel Isidore Baline 1888 i Tyumen i östra Ryssland. Pappan Moses Baline var kantor i en judisk synagoga. Mamman Lena Lipkin Baline skötte hemmet, trädgård och nio barn. På grund av judeförföljelser flydde familjen till New York i USA. När Irving var åtta år dog hans pappa. Familjen var mycket fattig och bodde i en kall källare utan fönster. Alla barnen fick sluta skolan för att börja arbeta och betala för mat och hyra. Irving som bara gick två år i skolan började sälja dagstidningar på gatan. Han märkte att han fick en extra slant och sålde fler tidningar när han samtidigt sjöng några glada melodier. Men av alla syskon var det lilla Irving som bidrog minst till familjens försörjning. På grund av dåligt samvete flyttade han hemifrån redan som tonåring och började umgås med rännstensungar och fattiga ungdomsgäng från ghettot. Hans mamma oroade sig för Irving och hans brist på utbildning. Men Irving tröstade sin mamma och sa: Vänta bara, när jag blir stor ska jag bli miljonär.

När Irving var 18 år fick han äntligen ett fast arbete som sjungande servitör på ett café. Han fick extra mycket dricks när han sjöng fräcka parodier av kända melodier samtidigt som han serverade drinkar. Efter stängningsdags stannade han kvar och lärde sig spela piano på nätterna. Trots att han inte kunde läsa noter och bara spelade i en tonart lyckades han sälja några egna melodier till ett musikförlag. Redan 1911 fick han en hit med Alexanders Ragtime Band och till en revy skrev han Play A Simple Melody. Den gjorde succé och var hans första dubbelsång där två melodier och texter är invävda i varandra. Det tricket  har kopierats av många andra låtskrivare t ex Andrew Lloyd Webber. Björn och Benny använde sig av metoden i I Know Him So Well från musikalen Chess.  1912 gifte sig Irving Berlin med Dorothy Goetz. Efter bröllopsresan till Havanna på Kuba fick hans unga hustru tyfusfeber och avled sex månader senare i sviterna av sjukdomen. Irving var förkrossad av sorg och tröstade sig med att skriva sin första ballad When I Lost You.

Till Broadways nöjeskung Ziegfeld
komponerade Berlin bland andra A Pretty Girl Is Like A Melody. Den blev ledmotivet till musikalen Follies of 1919. Melodin blev så popular att Ziegfeld använde den som signaturmelodi I alla musikaler. Under första världskriget 1914 - 18 värvades Irving Berlin till amerikanska armén. Han hade fyllt 30 år och fick uppgiften att skriva patriotiska sånger. Soldaterna och det amerikanska folket blev väldigt förtjusta i For Your Country And My Country och speciellt den roliga låten Oh How I Hate To Get Up in The Morning. Irving skrev också God Bless America men den blev liggande i byrålådan i 20 år. Efter kriget återvände Irving till musikkontoret på Tin Pan Alley. 1921 startade han Music Box Theater. Som ägare, teaterchef, producent och kompositör övervakade han varje detalj i föreställningarna. Han valde ut scenkläder, scenografi, skådespelare och musiker. Från 1920 till 2001 hade han flera stora hits.
Här följer ett urval:
What`ll I Do från 1924 är en kärleksballad som blev en nr 1-hit för Paul Whiteman. Samma år fanns det fem andra inspelningar av låten som också gick högt upp på topplistan. 1948 spelade Nat King Cole och Frank Sinatra in sina versioner och hamnade på topp 20. Låten är också med på soundtracket till filmen The Great Gatsby med Mia Farrow och Robert Redford i huvudrollerna. Om du vill uppleva lite julkänsla kan du gå in på YouTube och se Alison Krauss video på What´ll I Do.

1925 träffade Irving Berlin societetsflickan Ellin Mackay
, dotter till mångmiljonären Clarence Mackay. Han var högsta chef på Postal Telegraph Cable Company. Eftersom Irving kom från den fattiga delen av New York, var invandrare och jude och Ellin var katolik från en förmögen överklass blev deras kärleksaffär mycket omskriven i skvallerpressen. Pappa Clarence förbjöd Irving att träffa Ellin. Han skickade sin dotter på långa utlandsresor med förhoppningen att hon skulle glömma ”teaterjuden” och istället hitta en socialt accepterad fästman. Men Irving gav inte upp. Fylld av längtan och kärlek skrev han Always. Melodin tog han ut genom att vemodigt följa skalan på de svarta tangenterna. Han bifogade text och musik i kärleksbreven till Ellin. De växlade ringar när hon kom tillbaka och pressen tog bilder som publicerades i New Yorks alla tidningar. Pappa Clarence blev ursinnig och vägrade träffa det nyförlovade paret och hotade att utesluta sin dotter från testamentet. Hon skulle inte få ärva en enda dollar om de inte genast bröt förlovningen. Irving svarade med att skriva över rättigheterna till Always på sin blivande hustru.

De gifte sig i hemlighet och pappan bröt kontakten och talade inte med sin dotter på flera år. Men i börskraschen 1929 förlorade Clarence Mackey större delen av sin förmögenhet. Under depressionsåren på 30-talet fick pappan krypa till korset och låna pengar av sin svärson. Irving hade då blivit miljonär på sina melodier. Familjen började umgås igen som vänner och nu var Irving Berlin accepterad även i de förnäma kretsarna eftersom han skrev så många folkkära melodier. Always gick upp på första platsen två gånger. Först med Vincent Lopez och sedan med George Olsen. Under åren 1944 - 45 gick fyra olika inspelningar upp på topp tio. 1959 gjorde Sammy Turner en bluesversion av melodin och nådde andraplatsen på R&B-listan. 1980 fick countrydrottningen Patsy Cline efter sin död en stor framgång med låten i samband med en dokumentär om hennes liv. Idag spelas Always på nästan alla amerikanska bröllop.

Irving och Ellin var lyckligt gifta i 63 år. De fick fyra barn. Sonen Irving junior avled redan som spädbarn. Sedan föddes tre döttrar Mary, Elisabeth och Linda. Efter sin första dotters födelse 1926 skrev Irving Berlin låten Blue Skies speciellt till henne. I texten beskriver Irving sina känslor om äktenskapslycka och glädjen över att bli far och se sin dotter växa upp.. ”Blue days, all of them gone, nothing but blue skies, from now on.” Dotterns nedkomst gav uppkomst till hitlåtens ankomst och stor inkomst. 1927 gick låten upp som nummer ett med Ben Selvin. Samma år är Blue Skies första sången som Al Jolson sjunger i första ljudfilmen The Jazz Singer. 1946 går låten åter upp på tio-i-topp med Count Basie och Benny Goodman. Innan Frank Sinatra gjorde solokarriär var han sångare i Tommy Dorseys swingorkester. De gjorde en svängig version av Blue Skies som finns på YouTube. 1978 gjorde Willie Nelson en personlig version som gick upp till första platsen på countrylistan. Samma månad fyllde Irving Berlins första dotter Mary 52 år. 1929 gjorde valsmelodin Marie stor succé för Rudy Vallee. I sin radioshow sjöng han Say It Is´nt So så att tårarna rann. Rudy låg i skilsmässa men när hustrun hörde sången i radion började hon också gråta. Texten och musiken fick paret att fortsätta med äktenskapet.

Puttin´On The Ritz är en av Irving Berlins största klassiker. Han skrev den 1930 och Harry Richman tog den till nummer ett på listan. Clark Gable sjöng den på vita duken 1939. Men det är Fred Astaire som mest förknippas med Puttin´On The Ritz i en klassisk film från 1946. Se gärna det tidlösa klippet på YouTube. På 70-talet gjorde en ung Michael Jackson en hyllning till Fred Astaire i amerikansk TV. Jackson dansar och sjunger i vit frack och tophat. Det unika klippet finns på YouTube. Låten finns också med i filmen Det våras för Frankenstein och Techno artisten Taco gjorde en modern version som låg i topp på listorna i hela världen 1983.

Från 30-talet till mitten av 50-talet lockade Hollywood med feta kontrakt och Irving Berlin fick bra betalt för att skriva musik till flera filmer. Fred Astaire var Irvings favoritsångare trots att han inte hade någon stor röst. Men han sjöng rytmiskt och hade god känsla för Berlins texter och melodier. Astaire gjorde en lång rad av Irving Berlins största klassiker t ex  Cheek To Cheek, Top Hat, Let´s Face The Music And Dance och I´m Putting All My Eggs In One Basket. I filmen Easter Parade från 1948 sjöng och dansade Fred med Judy Garland.  I skuggan av andra världskriget 1939 - 45 presenterade han God Bless America som skrevs 20 år tidigare. Titeln var inspirerad av hans mor som alltid sa God Bless America efter varje måltid. Texten och musiken gick rätt in i själ och hjärta på det amerikanska folket. Den framförs fortfarande i offentliga sammanhang, lika ofta som nationalsången. Efter terrorattacken på World Trade Center i New York den 11 september 2001 spelade Celine Dion in en ny version som rusade direkt upp till förstaplatsen på topplistan.

Irving Berlin var inte rädd att skriva om känsliga ämnen. Redan 1933 skrev han Supper Time som beskriver förföljelser och mord på svarta i södra USA.1950 skrev Irving text och musik till Annie Get Your Gun som bland annat innehåller I´Ve Got The Sun In The Morning.  I duetten Anything You Can Do I Can Do Better tar han kvinnans parti i en mansdominerad värld. Klipp från filmen finns på YouTube. 1954 kom There´s No Business Like Show Business som många känner igen men den mest kända och spelade filmmelodin och Irving Berlins största hit är White Christmas.

Han skrev den i ett varmt och soligt Los Angeles
när han längtade hem till julen i New York. Bing Crosby sjöng White Christmas första gången i filmen Holiday Inn 1942. Singleskivan blev jättehit och sålde i 30 miljoner exemplar och låg som nummer ett på försäljninglistan tio veckor i rad. 1954 blev den ledmotiv i filmen med samma namn och Bing Crosby fick återigen sjunga och spela huvudrollen. White Christmas stora genomslag kan bero på att den är så enkel. Texten har bara åtta rader som spelar på de rätta känslosträngarna. Den kommer i ständiga nyinspelningar och ingår i så gott som varje julkonsert. White Christmas slår ständigt nya rekord och har enligt senaste beräkningar sålt i över 200 miljoner exemplar.

I en ålder av 101 år dog Irving Berlin 1989. Det var samma år som Berlinmuren föll. En händelse som ser ut som en tanke. Den ryskfödde och förföljde Isidore Baline blev den hyllade och framgångsrike Irving Berlin. För alltid en ikon inom den amerikanska populärmusiken.
RSS 2.0