ungdomsmottagningen I Karlskrona

text & foto Sofie Sjö
Nr 3/2013
 
Inne på Karlskronas ungdomsmottagning möts man av en trivsam stämning redan i väntrummet. Jag möter Ann Åkerman som entusiastiskt delar med sig av hur det går till på Karlskronas mottagning.
 
Man kan se att de ansträngt sig för att ha det fint på mottagningen, och de har verkligen lyckats. Väntrummet är pyntat med några färgglada tavlor här och där, och längst in står två stora röda soffor. Man kan fördriva tiden genom att läsa något ur en tidning som man hittar på bordet, eller så kan man blicka upp mot den ena väggen där det faktiskt sitter en platt-tv. En riktig lyxmottagning, alltså.

Jag möter barnmorskan Ann Åkerman, 47 år gammal, som varit barnmorska sedan 1997.
”Att arbeta med människor känns som en självklarhet för mig, jag har arbetat på både förlossningsavdelning och BB. Men jag insåg snart att det var ungdomar jag verkligen vill arbeta med. Anledningen till detta är nog främst för att det är lättare att påverka ungdomar som har hamnat lite snett och försöka leda dem på rätt väg i livet igen. Jag vill verkligen bara hjälpa till och det har jag alltid haft ett intresse för. Det är verkligen hoppfullt att arbeta med unga.”

På ungdomsmottagningen arbetar både barnmorskor som Ann, kuratorer, gynekologer, distriktsläkare och drogterapeuter.
 De flesta som går till ungdomsmottagningen vill ibland bara ha en utomstående att prata med, eller få goda råd av en vuxen. Kanske bolla idéer om saker man funderat på eller prata om sin situation hemma. Vissa går dit för att besöka gynekologer, andra för att diskutera preventivmedel. Det finns också möjlighet till alkoholsamtal.

För ungdomar med problem i privatlivet finns det terapeuter och kuratorer. Dock finns det tillfällen då ungdomsmottagningen beslutar att vidarebefodra till exempelvis psykiatrin eller socialen, men det är ganska sällan och bara i extrema fall. Om ärendet gäller en person som inte är myndig kan familjen dras in, men det är bara om det anses vara nödvändigt av terapeuten. Man kan prata om precis allt på mottagningen, egentligen, och självklart har de anställda tystnadsplikt. Ungdomsmottagningen är öppen för alla mellan 13 till 26 år, både killar och tjejer. Men det finns utsatt tid för en ”killmottagning”. Detta beror dels på att killar inte har en skolsköterska att vända sig till på samma sätt som tjejer, och att det kanske inte är lika många killar som vågar vända sig någonstans.
”Det känns som att tjejer har enklare att prata om sina problem än vad killar har. Klart att killar kommer hit också, men de brukar oftast inte komma hit ensamma som tjejer oftast gör. Ibland verkar vissa av dem lite stressade och osäkra över hela situationen, men efter samtalen brukar de verka lättade och glada över att ha tagit tag i de dem nu har dragit sig för.”

Ann förklarar också att ungdomarnas problem ser annorlunda ut idag än vad de gjorde för något år sedan.
”Idag är det så mycket arbetslöshet och många ungdomar tvingas att bo kvar hemma. Jag tror att de känner att de inte kan bevisa sitt ansvar och känner sig osjälvständiga. Det hela tycks leda till en slags vilsenhet, och ungdomar tvingas göra så mycket val nu för tiden. Det är även mycket stress kring sociala medier och internet. Ständigt ska man vara samt hålla sig uppdaterad och veta precis allt som pågår omkring sig. Idag är det också enklare att få tag på droger på olika sätt än vad det var för något år sedan, vilket inte är bra alls.”

Det har funnits olika varianter av ungdomsmottagningar, men sedan 2005 har alla sett i princip likadana ut. Det finns faktiskt ingen lag på att ha ungdomsmottagningar i Sverige.

Till framtiden hoppas Ann att mottagningarna kommer att bli mer rättvisa och strukturerade. Ann uppmuntrar även alla som vill ha hjälp att inte tveka för att söka sig till ungdomsmottagningen.
”Jag vill att alla ska våga ta steget och kontakta oss om de vill ha hjälp. Bäst är ju att bara ringa och boka en tid,
rakt på sak.”



Kontakt: Karlskrona ungdomsmottagning, Stortorget 12-14
Telefon: 0455-73 57 77,
E-post: [email protected]

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0