funktionsnedsättning i politikens ögon

text & foto HANS DAHLSTEDT
Nr 2/2014
 
Valåret ger möjligheten att ta upp många intressanta frågor. Frågor gällande funktionsnedsättningar hade gäckat mig ett tag, så jag bestämde mig för att försöka få en större inblick i det hela.
 
I år är ett viktigt år, det är valår. Året då alla människor har chansen att göra en skillnad. Vissa tycker kanske att det inte är något intressant med politiken, men för mig är det en mycket intressant värld. Det är en viss fråga som har jag suttit med ett tag nu. Hela artikelns syfte är för att ge alla människor som läser den en större inblick till de politiskt aktivas ställning gällande denna fråga.

 Denna frågan jag talar om är funktionsnedsättningar. Följ med på en resa genom partiers ställningar gällande frågan men dessa människors egna åsikter för frågan. Vi kommer även att titta närmare på statistik som visar en skrämmande ökning på människor som får diagnoser ställda att de har en/flera funktionsnedsättningar.

 

I sökandet efter svar har jag intervjuat ett antal med människor med olika ståndpunkter inom politiken. Vad som blev intressant när man lyssnade på de inspelade intervjuerna var de märkbart annorlunda svaren man fick, oavsett om de var i samma parti. Fast det är med lättnad att man kan säga hur eniga dessa människor är om att denna fråga är något som behöver mer uppmärksamhet.
   Vardagen i samhället idag är snabb och effektiv. Det är något som kan bli uppkomsten till stress och jag kan svära på att den som läser detta har antingen själva eller sett någon uppleva onyttig stress. Det är en stress som både kan ge och förvärra problem hos människor. Det är dock med en optimistisk syn på livet jag tror att denna stressen kan komma med något positivt. Mer och mer artiklar, undersökningar etc. har kommit upp med fakta på att antalet ställda diagnoser har ökat drastiskt de senaste åren. Försäkringspengar i enorma summor går ut till dessa människor vilket självklart väcker uppmärksamhet hos fler och fler. Detta är min anledning att jag ser det positiva i stressen. De enorma försäkringssummorna blir ett oundvikligt problem som måste tas hand om. Det blir alltså omöjligt att inte ta upp frågan om människor med funktionsnedsättningar.

 

Om vi går tillbaka till intervjuerna och frågorna som ställdes hör man även om den orättvisa behandlingen, fördomarna och stereotyper som präglas i samhället. I alla intervjuer fick man alltid ett svar när man ställde om de sett människor blivit utsatta på grund av deras funktionsnedsättning. Det var allt från vänner, främlingar till dem själva som blivit utsatta för någon form av orättvisa. Man ser att detta också en anledning att höja uppmärksamheten bland folket. För om fler blir intresserade får vi chansen att skapa en större förståelse och till slut kanske utrota denna orättvisa behandling.
 En annan sak som togs upp var om människor med funktionsnedsättning verkligen fick säga vad de själva tyckte om samhället etc. Det var tydligt att ingen av dem som blev intervjuade tyckte att det fanns någon stor plattform för dem att stå på och säga sitt.
 Kanske kan detta också ändras på om frågan börjar tas upp mer och människor blir intresserade av deras samhällssyn och vardag.

 

Vid frågan om den ökade psykiska ohälsan som nämndes förut, så ser det ut som alla även här följer samma ideèr om varför den ökar. Det talades om stressen vi nämnde förut. De osäkra anställningarna, kraven i skolan, pressen från att försöka vara som alla andra. En av de intervjuade tog dock upp ett förslag om att det även kan finnas människor som utnyttjar försäkringskassan för sin egen vinning. För dem handlar det kanske bara om att få lite extra pengar.
 Problem har säkerligen redan uppståt för att Försäkringskassan har blivit allt mer strängare och det blir svårare att skaffa ett tillstånd för försäkring. Ett försök att kontrollera pengarna som åker ut, men som istället gör att människor som har problem kanske inte får den ersättningen de behöver. Kanske om man tillsätter personal som åkte ut till människor och talade med dem personligen och fick se hur de levde kunde man lösa detta. Utredningar om personer görs även nu, men när det handlar om människors eventuella framtid måste det vara viktigt att lägga ner tiden att få lära känna dem. Papper och telefonsamtal säger bara så mycket.
 Man tycker att det är konstigt att många inte får den hjälp de behöver, då när frågan ställdes om hur funktionsnedsättningar påverkar människors vardag var alla överens om hur det försämrar deras livskvalitet. Kanske var det på grund av att alla som blev intervjuade hade erfarenheten om detta. En erfarenhet alla antagligen inte har. Kanske något som människor ska tänka på när de pratar med någon som ansöker
om hjälp.

 

Så med några sista ord vill jag att man ska ut och rösta nu i höst. Artikeln är inte skriven för att få dig på någons sida, utan att försöka hjälpa människor att förstå hur illa situationen är nu. Ut med dig och gör en skillnad. Om inte för dig gör det för någon annans skull. En röst kanske låter som lite men gör skillnad i längden och visar att du tagit ställning. Kanske det inte kommer att hända så mycket på denna fråga, men man får inte ge upp hoppet om att vändpunkten kommer snart.  
 Jag önskar att åtminstone en person går och röstar tack vare denna artikel. Alla som har läst denna artikeln, gått på en föreläsning, läst någon annans artikel eller vad som helst gällande denna fråga, hoppas jag förtstår allvaret med den och inte bara glömmer bort oss. Man får hoppas att vi träffas på valet nu i höst och alla andra val i framtiden. Gör det inte bara för dig utan alla andra också. Jag hoppas vi träffas i höst.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0