pink floyd

Nr 5/2017
text & foto FREDRIK SAMUELSSON
 

Rockbandet Pink Floyd skapades år 1965. De har mest spelat psykedelisk rockmusik. Medlemmarna i gruppen har varierat genom åren. De som varit med längst i gruppen är Syd Barret, David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters och Richard Wright.

 

Den första skivan kom ut 1967 och heter The piper at the gates of dawn. Skivan är mycket psykedelisk och experimentel. Tre singlar släpptes från albumet och två av dem blev populära. 

 Nästa skiva kom 1968. Den heter A Saucerful of secrets och är liksom den tidigare plattan tämligen experimentell. Syd Barret lämnade gruppen vid skivsläppet för att göra egen karriär.
 Året efter släppte Pink Floyd två album. Den ena var filmmusik till en film som handlar om hippiekulturen. Den skivan heter More. Den andra skivan de släppte heter Ummagumma. Det är ett dubbelalbum. Skiva ett är en liveinspelning medan skiva två består av studioinspelningar. Alla i gruppen fick göra en studioinspelning var. Vissa av låtarna är märkliga medan andra är mycket bra.

 

1970 kom återigen en ny skiva. Denna heter Atom heart mother. Sida ett består av ett långt stycke psykedelisk musik som spelas av en hel orkester. Sida två består av några ballader. Sen kommer en poplåt som påminner om Beach boys. Skivan avslutas med en riktigt lustig låt. Den består av en bandmedlem som fixar sin frukost och pratar om olika marmelader bland annat. Samtidigt spelar det lättare musik under tiden. Skivan avslutas med att man hör en droppande kran. På vinylutgåvan är droppandet ändlöst. Det slutar inte förrän man tar upp nålen. Många av medlemmarna gillar inte skivan.
 Nästa album kom 1971 och heter Meddle. Skivan är mer rockig än psykedelisk. Den mest kända låten från albumet heter Echoes och är hela 23 minuter lång. Det är en bra låt. På en annan låt på skivan hör man en hund som ylar i kapp med ett munspel.
 Gruppen gjorde även ytterligare två soundtracks till film under tiden.

 

År 1973 kom deras riktigt stora genombrott. Den skivan heter The Dark Side of the Moon. Skivan har rekord med att ha legat längst på Billboardlistan. Skivan har genomgående teman som exempelvis; mentala problem, pengar, att vara kändis och mycket mer.
Låtarna går in i varandra så det är ingen paus mellan dem. En av låtarna som heter Money släpptes som singel.
 En del hävdar att skivan även kan användas som soundtrack till filmen trollkarlen från Oz eftersom musiken och texten är bra synkroniserat med filmen på en del ställen. Pink Floyd har sagt att de inte hade filmen i åtanke.

 

Nästa skiva de gjorde var Wish you were here och den släpptes år 1975. Skivan handlar mycket om saknaden av Syd Barret. Under inspelningen kom Syd på besök men han kände knappt igen sina kompisar och det var jobbigt för de andra i gruppen.
Det är en mycket stark skiva som man lätt blir rörd av och den är en av favoriterna i min samling.
 Två år senare kom ett nytt album som heter Animals. Skivan leker med iden om att vi människor är som djur. Texterna är rätt mörka och man förstår inte hur de tänkte men skivan är helt okej ändå.
 1979 släpptes en ny skiva som blev mycket populär. Skivan heter The Wall och tillhör med The Dark Side of the Moon en av de bäst säljande albumen. Det släpptes tre singlar från albumet. Den singeln som blev mest känd heter Another Brick in the Wall part 2.

 

Roger Waters tyckte att det var jobbigt med störande publik och han kände själv hur han byggde som en mur mot publiken. Han pratade med de andra medlemmarna om saken och de höll med Roger. Det skapades en scenshow där gruppen under konserten bit för bit bygger upp en mur mellan sig och publiken. På grund av kostnaden för Muren spelades inte orginalkonserten så många gånger. Det har gjorts film av skivan också. Handlingen är ungefär samma som i konserten.
 Efter succén med The Wall dröjde det fyra år innan nästa skiva kom. Det albumet heter The Final Cut. Skivan handlar mycket om krig. Det är Roger Waters som gjort det mesta av skivan. Efter The Final Cut splittrades gruppen och var och en gjorde egna soloalbum. Det är Roger Waters som gjort bäst soloalbum.

 

År 1986 återförenades gruppen och de påbörjade en ny skiva. Roger Waters var inte längre med men de flesta av de andra var med i återföreningen. 1987 kom så det nya albumet som heter A Momentary Lapse of Reason. Skivan är mer pop än psykedelisk och musiken är mycket 80 tal med synthar i stället för mycket trummor och sådant.
 Nästa skiva kom ut 1994 och den hette The Division Bell. Albumet är mest popmusik. Året efter kom en konsertskiva ut som heter Pulse. Det intressanta med den skivan är att fodralet i första utgåvan hade led lampor som skulle blinka i takt med musiken när skivan spelades.
 Sen dröjde det till 2014 innan nästa album kom. Det heter The Endless River. Skivan består av mest instrumentala låtar.

 

De skivorna som jag tycker är bäst är The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here och The Wall.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0