tyrolen & helgonet

Nr 3/2017
textbearbetning JB
 
Tyrolen är namnet på  festplatsen i Blädinge utanför Alvesta. Tyrolen hade sin storhetstid under hela 60- och början på 70-talet men lades ner1976. Dansbanan fick sedan sakta förfalla. Men nu är alla byggnader renoverade i originalskick och Tyrolen har öppnat på nytt.
 
I samband med nypremiären lanserades boken ”Tyrolen, 60-talsparadiset i Småland” av Lena Birgersson och Anders Roos. Lena är journalist med lång erfarenhet från SVT Malmö, dagstidningar, radio och som frilansare. Hon har gjort dokumentärfilmer för SVT t.ex ”Love & Peace i Lingonskogen” Anders är utbildad fotograf med lång erfarenhet. Han driver sedan 2015 ett företag som fotograf och bokproducent. Roos är stor musikälskare och har bl.a. gjort boken ”Alla tiders Gyllene Tider”
 

 "Det är fantastiskt att en ny generation tar initiativ och bygger upp det här i originalskick"
-Smålandsposten

Här följer några valda delar från boken om Tyrolen:
”När byggmästare Lorentz Bergström, med snickarlådan i hand, lämnar Tyrolen sent på eftermiddagen, lördagen den 12 maj 1962, känner han sig ganska nöjd”
 Lorentz uppdragsgivare var lanthandlarsonen och nöjeskungen Olle Olofsson, då 35 år fyllda, energisk och ständigt på språng och taggad inför nya utmaningar. Första sommaren blir en succé. Tyrolen sopar helt enkelt banan med de andra festplatserna. Lördagskvällarna kallas för Tyrolenkvällar och är fullspikade för flera generationer av ungdomar från och med 1962.

 

I början av 60-talet råder radiomonopol och Sveriges radiokanal sänder mest seriös musik. Alla ungdomar lyssnade därför på Radio Luxembourg för att få höra pop och rocklåtar som aldrig spelades i svensk radio. Radio Syd och Radio Nord kringgick monopolet genom att sända radio från båtar på internationellt vatten utanför Sveriges kuster och riktade sändningarna in mot land. De spelade musik som alla tonåringar gillade och verksamheten finansierades av reklam i radio. En sensation på den tiden. Politiker och radiochefen fick panik och anställde Tage Danielsson som 1961 fick uppdraget att starta Melodiradion, med ny och lättlyssnad musik. Tio i topp, Svensktoppen, Kvällstoppen, Ring så spelar vi och Det ska vi fira blev jättepopulära radioprogram för hela familjen.

 

Artister som hade låtar på topplistan började dyka upp på Tyrolen. Scenen till dansbanan gjordes större och en ny utomhusdansbana byggdes, samtidigt skapades ljuspelargången med sina kulörta lyktor. Först kom populära svenska artister som Anna Lena Löfgren, Gunnar Wiklund, Thore Skogman, Anita Lindblom och Sven Ingvars. Kända popband som spelat på Tyrolen är bl.a. Hep Stars, Tages, och Shanes. Även utländska storheter från USA te.x. Bill Haley och Bobby Vee. Sånggruppen Delta Rhythm Boys var extra framgångsrika och gjorde stor succé med inspelningen av Flickorna i Småland. Skivan såldes i tiotusentals exemplar. Kända artister som Björn Skifs, Tommy Körberg och Lill-Babs drog alltid storpublik som gav klirr i kassan.

 

Men den största sensationen var Roger Moore. 1966 gjorde han den mest betalda tvådagars-turnén i svensk folkparkshistoria. Fortfarande lever skrönor om vad som egentligen hände. Kom Helgonet fram till Tyrolen eller inte? Ola Hemström är journalist på Sveriges Radio och har gjort P4 dokumentären ”Jakten på Roger Moore – en någorlunda sann historia” som du kan hitta via appen Sveriges Radio Play. 1966 var Roger Moore den tidens största TV-stjärna. Han spelade huvudrollen i TV-serien Helgonet, där han elegant rattade den vita sportbilen Volvo P1800, på jakt efter bovar, brudar och banditer.

 

Olle Olofsson hade slagit på den stora reklamtrumman och skröt att han gjort det omöjliga och högst sensationella genom att locka storstjärnan Roger Moore till Tyrolen mitt inne i Smålandsskogarna. Den kvällen kom det en jättepublik som väntade otåligt efter beskedet att Roger blivit försenad. 

Forstsätt dansa. Helgonet kommer snart, ropade Olle i mikrofonen från scen. Han hade fått tillståndet förlängt att hålla Tyrolen öppen till kl 02 efter midnatt. Men till slut insåg Olle att kampen mot klockan var förlorad. Helgonet kommer inte. Strax innan två ställer sig Olofsson på scenen och lovar de kvarvarande besökarna en del av pengarna åter. Olle är förkrossad. ”- Jag har alrig varit med om något värre under mina 18 år som nöjespappa, berättar han i tidningen efter midsommarhelgen.” Publiken var mycket upprörda och besvikna. De trodde att Olle Olofsson hade försökt lura folk till Tyrolen och att, den annars så populära, nöjeskungen var en riktig skojare. För att förhindra upplopp och förstörelse valde han att betala tillbaka halva inträdesbiljetten.

 

Vad hände med Roger Moore den famösa natten 1966? Jodå, Helgonet kom, men inte dit han skulle, och inte i tid. Han hade fastnat i dimman på Uråsa flygfält. Helikoptern som skulle flyga honom till Tyrolen fick inte tillstånd att lyfta i det dåliga vädret. Roger Moore fick ringa efter en taxi som i full fart körde fel i dimman. Efter den värsta natten i Olle Olofssons nöjesliv, precis när personalen städat färdigt och är på väg hem, stannar en taxi på den öde parkeringsplatsen och ut stiger Roger Moore. Den stora filmstjärnan visade vilken gentleman han var. Han höll sitt löfte.

 

Det finns många olika historier om vad som egentligen hände. Den bästa berättelsen är att Roger bad om ursäkt för sin sena ankomst och beklagade att det kommit engelskt väder till Sverige. Olle Olofsson lär ha bjudit hem Moore för att hälsa på hans fru och få en tidig frukost. Troligtvis tackade Roger nej med motiveringen att det var synd att väcka upp hustrun. Det finns inga bilder från tillfället och på den tiden fanns det inga mobiltelefoner. Taxichauffören som körde Helgonet till ett fint hotell i Växjö påstår att Roger bjöd Olle och hans fru att komma till England och filmstudion där Roger Moore spelade Helgonet. Men Olles fru, Rut Olofsson, ville hellre åka till USA och träffa Bill Haley igen och uppleva Amerikas bästa artister på hemmabana i Las Vegas. Efter den resan lär Rut och Olle konstaterat: Visst är de skickliga i USA, men när det gäller hjärta och närhet till publiken, då är Tyrolen i Blädinge världens bästa festplats.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0