Mandelaeffekten

Nr 1/2017
text & foto OLA WARRINGER
 
 
Uttrycket kommer ifrån en kvinna som heter Fiona Broome som påstår sig komma ihåg att Nelson Mandela dog 1980. Det är en konspirations teori som uppstod på internet efter att flera folk rapporterat samma sak som Fiona, att de också har starka minnen utav att Mandela dog fängslad 1980. Det finns folk som påstår att de minns det såväl så de kan beskriva hela dagen. Och att det lämnat starkare intryck än många andra minnen. 

 Minnet är ju väldigt intressant i sig och vi fabulerar ihop mycket för att få ihop historier såväl medvetet som omedvetet. Men det finns många många exempel på ett “kollektivt felminne.”. Ett par andra exempel är C3PO i Star Wars filmerna, folk minns honom som helgul men han har ett silversmalben.
 Även den kända raden “Luke, I’m your father.” existerar inte i filmen utan om man kollar så säger han “No, I’m your father.”. Ett utav de mest kända exempel är en barnbok i Amerika som heter “The Berestain Bears” men de flesta minns det som Berenstein. Du kan själv leta på internet efter flera exempel som, du minns fel, om du nu lider utav denna effekten. Det finns även en tråd på reddit tilldelad bara detta ämnet. Där det finns många användare som skrivit ner sina “felminnen”.

 

Teorierna om varför är många, en utav dem och den som Fiona Broome förespråkar är att det finns alternativa/parallela universum och dem går ihop med varandra så det blir störningar, att det antingen finns det folk i andra universum som förändrar vårt minne eller är det “buggar” i en datorsimulerad värld. Man kan bli rätt konfunderad och fundersam över sitt minne och vad man minns som är fel eller rätt.
 Personligen tror jag att många “felminnen” beror på att vi får mer och mer information nu och kan dela med oss. Det har t.ex gjorts experiment där de delade ut korsord till 40 personer, varutav 20 var en vecka gammalt och de som hade fått ett gammalt kosord, som redan lösts utav tusen personer hade runt 25% bättre resultat. Så att vi är ett medvetande och har ett kollektivt minne tror jag, även att vi har kvar gamla minnen ifrån andra medvetande, eller beténde i vår DNA.
 Vi har ju t.ex våra instinkter så varför skulle man inte kunna hitta minnen och andra saker. Med tanke på att man i dagensläge har utvecklat kvantumdatorer som kan vara 1 och 0 samtidigt och vi kan i stort sett leva i virtuell värld redan nu, varför skulle det inte kunna ha gjorts före oss? Det finns även en chans att många fabricerar minnen ifrån ingenting, då personer kanske vill tillhöra något eller dylikt. Man kan ju gå omkring och framkalla minnen ifrån ingenting också för en sorts mental stimulans.
 Med tanke på att det är så abstrakt med vad folk minns och hur folk sprider vidare information så kan det vara värt att fundera på vad man egentligen minns.

 

Folk som påstår sig lida utav Mandela effekten har skrivit flera rapporter på reddit att dem även lider utav tinnitus, eller liknande tjutljud men även ont i axlar eller andra delar på kroppen. Det finns även teorier om att CERNs forskning angående kvantfysik har förändrat små saker i vår värld eller blandat ihop historien eller hur vi vibrerar. Så om du vill kan du söka efter “Mandela Effect” på Google eller liknande och titta om du nu “lider” utav det?


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0