djurparker och zoo

Nr 3 2018
text och foto Fredrik Samuelsson
 

Jag tycker om djur och ett sätt att se många djur är att besöka djurparker och zoo. Här i Sverige finns det ett antal djurparker som är värda att besöka. Jag har även besökt några djurparker i Danmark, Tyskland och Mallorca. Mallorca hade inte så bra djurpark men de i Danmark och Tyskland var bra.

 

Den närmaste djurparken för mig är Ölands djurpark. Nästan varje år arrangerar hyresgästföreningen i Kungsmarken en resa till Ölands Djurpark. Det kostar runt 250 kronor och gäller för både resa och inträde. Jag har ofta åkt med dem på resan.

Djurparken är relativt fin men vissa djur verkar inte må så bra. Det käns sorgligt att se vissa sterotypiska beteenden hos bland annat tigrarna. Ölands djurpark är inte bara djurpark utan det finns karuseller och även två vattenland som alla ingår i entren. Man ser ofta yngre barn som tidigt tröttnar att titta på djuren och åker karusell i stället eller badar.

 

Maten som serveras i parken är inte god. Det bästa är att man kan ha med sig egen picknick som kan ätas på vissa angivna platser i parken. Det är givetvis förbjudet att mata djuren men ändå ser man till och med vuxna människor som matar en del djur. Det finns även barn och vuxna som tyvärr inte bryr sig om att djuren blir stressade om man bankar på glasrutan när exempelvis lejonen är inomhus.
Hos tigrarna var det en vuxen som kastade in en ballong där som tigrarna snabbt hade sönder. Det värsta är att de kan kvävas om de försöker äter ballongen. Det finns kameraövervakning men det dröjde länge innan en skötare kom som lyckades få ut den trasiga ballongen ur hägnet.

 

Ibland kan det vara rätt smutsigt och allmänt slitet i parken. Detta gäller speciellt i den gamla baddelen. Bortsett från fritt fall är de andra vattenrutchkanorna i dåligt skick.
Allt som allt tycker jag inte Ölands djurpark är särskilt bra.
De bästa djurparkerna här i Sverige jag har varit på är Kolmårdens djurpark, Borås Zoo och Eskilstuna zoo. Kolmården har störst yta och är ensamma i norden med att ha delfiner. Delfinföreställningen brukar vara väldigt bra och rolig. Man kan få bada med delfinerna och även se när de tränas. Det kostar en del pengar men det sägs vara mycket trevligt och intressant.

 

Jag har klappat varg i Kolmården en gång. Det var också en sådan sak som man betalade för. Det kostade runt 500 kronor om jag inte minns fel.
När man besöker Kolmården får man vara beredd på att gå mycket. Det är ganska långt avstånd mellan en del djur. Arkitekten som skapat djurparken har även hjälpt till att skapa Borås djurpark. Borås djurpark är extremt lik Kolmården minus delfinerna. Borås har sälar i stället.
På både Kolmården och Borås zoo finns det även ett exotiskt terrarium med olika ormar och liknande. Dessa finns bredvid djurparken och har separat entre på bägge ställena. Både Borås och Kolmården har bland annat svart mamba i terrariet. Jag har besökt bägge och Kolmården har det största terrariet.
Det är alltid rent och snyggt i både kolmården och Borås Zoo.

På Kolmården finns det ett hotell som ligger utanför ingången. Hotellet heter vildmarkshotellet.
Om man bor där så kan man köpa VIP biljetter vilket gör att man kommer snabbare in till djurparken samt att man då kan boka sittplatser på delfinföreställningen.

 

Eskilstuna Zoo är en fin djurpark som är värd att åka till. Utöver djurpark finns även ett badland och ett nöjesland.
Förut hade de vit tiger i Eskilstuna. De var väldigt populära och har synts på en av gruppen Kents skivor.
Det är för det mesta rent och fint i parken. Maten som serveras är ok men inte mer än så.
Både Kolmården, Borås Zoo och Eskilstuna Zoo är värda ett besök om man gillar djurparker och djur.

 

I Danmark har jag varit på en djurpark som ligger utanför Köpenhamn. Djurparken ligger i Fredericksberg och det finns förbindelse dit med exempelvis buss.
Det är en stor djurpark och det finns många djur att titta på. Bland det häftigaste djuret dem har är tasmansk pungdjävul. Det djuret finns i Tasmanien och är inte vanlig i djurparker i europa.

Djurparken har inget terrarium men det finns ormar och andra mindre exotiska djur i parken. Bland annat finns ett mindre hus med massor av fjärilar. De är mycket fina och har man tur kan de landa på en.
Det är alltid rent och snyggt i parken.
Köpenhamns djurpark är absolut värt ett besök om man gillar djurparker och djur.

 

I Tyskland har jag besökt Berlin Zoo. Djurparken ligger mitt i Berlin och det är en hel del trafik utanför. Man märker inte av trafiken när man är inne i parken.
Djurparken är stor och man får vara beredd på att gå mycket om man vill se alla djuren. De flesta djuren är relativt nära varandra. Det finns tre olika ingångar till parken.

Berlin Zoo hade en isbjörn förut som blev väldigt känd i media. Isbjörnen hette knut och det fanns leksaker och muggar och annat med isbjörnen. Tyvärr dog knut år 2011 men det säljs fortfarande saker med anknytning till björnen.
Det finns ett tarrarium i parken. Det är separat entre till terarriet. De har många ormar och spindlar och sådant. Bland annat har de ormen svart mamba där.
Om man bor på ett hotell som ligger bredvid parken kan man köpa VIP biljett för att komma in snabbare. Det är ett mycket dyrt hotell men väldigt fint och lyxigt också.
Det är alltid rent och fint i parken.
Jag kan rekommondera Berlin Zoo till alla som gillar djurparker och Djur.

 

Mallorca har en djurpark som ligger lite utanför huvudstaden, Palma Nova. Djurparken heter Animals & Marineland park.
Det är en ganska liten djurpark. Det finns många vattendjur såsom; sälar, delfiner och valrossar. Vad det gäller landjur har de bland annat svartbjörn, vargar och isbjörn. Det finns även en del exotiska fåglar och mindre apor i parken.

De flesta av djuren verkar inte må så bra. Papegojorna verkade trivas bäst av djuren vi såg.
Det gavs väldigt lite information om djuren i parken.
Det är smutsigt och allmänt nergånget i parken. Vissa av burarna var trasiga och isbjörnarna hade väldigt liten pool att svalka sig i.
Jag kan inte rekommondera Animals & Marineland park.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0