håkan hellström

Nr 3 2018
text och foto Fredrik Samuelsson
 
 

Artisten Håkan Hellström föddes 2 April 1974 i Göteborg. Håkan har gjort flera skivor som blivit populära.

Håkan Hellström var med och bildade gruppen Broder Daniel omkring 1989/1990. Han gjorde det tillsammans med Henrik Berggren. De gick bägge i Göteborgs högre samskola. Håkan spelade trummor i bandet fram tills 1995 då han hoppade av.

Håkan började i stället i ett annat band som hette honey is cool. Han spelade trummor i det bandet men sjöng också och spelade senare bas. Efter ett tag hoppade håkan av det bandet också.

Han började med en solokarriär. Håkan spelade den första spelningen 22 Maj 2000 på Restaurang Trädgår´n.

Hösten 2000 kom Håkans första singel. Den heter känn ingen sorg för mig göteborg och senare på hösten kom hans första album med samma namn. Det är ett mycket bra album med trallvänliga låtar och bra komp. Håkan har alltid lånat lite smålåtar och texter från andra artister. På första albumet lånar han en del från Morrissey, Eagles och Bruce Springsteen. Det gör inget eftersom det låter mycket bra. Håkan fick både Grammis och rockbjörnen samma år.

 

2001 fick Håkan pris för bästa göteborgare. Han var också med i Allsång på skansen första gången. Det blev en stor succé. Håkan har varit med på allsången sammanlagt sju gånger.

2002 kom två album med Håkan. I början av året släppte han en EP vid namn luften bor i mina steg. Håkan tolkar bland annat Ted Gärdestad, Olle Adolphson och Mats Paulson. Skivan placerade sig högst på topplistan. Senare samma år kom albumet det är så jag säger det. Även det albumet toppade topplistan. Det är ett bra album med intressanta samba inslag på en del av låtarna. Skivan hade ett kopieringsskydd vilket skapade problem för vissa CD-spelare men skivan kom senare ut i en annan upplaga med annat skydd som inte påverkade spelningen. Håkan fick även detta året både Grammis och rockbjörnen.

2005 kom två studioalbum. Det ena heter ett kolikbarns bekännelser och det andra heter nåt gammalt nåt nytt nåt lånat nåt blått. Bägge albumen är något udda men de innehåller ändå bra musik.

2006 fick Håkan en grammis och 2007 belönades han med Taubestipendium.


2008 kom en ny skiva med Håkan. Den heter för sent för edelweiss och är en mycket bra skiva. Den innehåller en del ballader och en del snabba låtar också. Några av låtarna hamnade på topplistan. Skivan låt högst upp på topplistan. Det kom en bok om Håkan Hellström detta året. Boken innehåller mest intervjuer med honom och recensioner av skivorna. Boken heter texter om ett popfenomen. Håkan fick både grammis och rockbjörnen samma år

2010 kom två skivor med Håkan. Dels ett samlingsalbum med alla singlarna. Senare på året kom albumet 2 steg från paradise. CD skivan kom i två olika versioner. Dels en enkel skiva och dels en dubbelCD med konsert från Way out west festivalen i Göteborg. Skivan såldes även på vinyl. Skivan hamnade högst på topplistan. Han fick en grammis för skivan.

Det gavs även ut en bok om Håkan hellström detta året. Boken heter ps lycka till i kväll och innehåller både bilder från när Håkan var ung men också nya foton. På den första upplagan av boken medföljde en bonus CD skiva.

 

Under sommaren 2011 var Håkan ute på en lång turne. Han besökte Karlskrona i Augusti. Konserten var på stumholmen och det var en riktigt bra konsert. Samma år gjordes en film som handlar om Håkans fans.
Filmen heter 2 steg från Håkan och den
blev väldigt populär.
2013 kom en ny skiva med Håkan. Skivan heter det kommer aldrig va över för mig. Det är ett mycket bra album och musiken fungerar mycket bra på stora arenor. Skivan gavs ut i på vinyl i två olika versioner. På den ena versionen ingick en singelskiva och den versionen sålde snabbt slut. Samma år gjordes en film där man har använt mycket av Håkans musik. Filmen heter känn ingen sorg. Den är delvis baserad på Håkans liv. På hösten vann Håkan rockbjörnen.

2014 gjorde Håkan en stor konsert på ullevi. Konserten blev den största i norden. Det kom sammanlagt 69 349 människor till konserten. Senare samma år gavs det ut en skiva från konserten. Den skivan heter Håkan boma ye. Håkan fick grammis det här året.

 

2016 kom hela två album med Håkan. De heter 1974 och du gamla du fria. 1974 är en EP skiva med fyra låtar. Den gavs ut både på CD och Vinyl. Alla låtarna på skivan är mycket bra. Det andra albumet du gamla du fria är lite mer experimentell men det mesta av musiken är bra. Samma år gjorde Håkan även flera konserter på Ullevi. Det gavs ut en bok med bilder från konserten.

 
 

Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0