ormar

Nr 3 2018
text Elin Pernelid
 
 

Ormar är ett kräldjur och finns i nästan alla länder. Dessa växelvarma reptiler finns i många storlekar och arter. Den minsta ormen är så liten som 15 centimeter medan den längsta ormen kan bli upp emot 10 meter. Det finns 3000 kända arter. En orm behöver inte öppna sin mun för sträcka ut tungan, vilket gör att man kan tro att den har en liten mun, men många ormar kan öppna sin mun så mycket att de kan svälja ett helt vildsvin.

De flesta ormar lever på land, men ett 60-tal arter är vattenlevande. Deras gift ska vara farligare än de flesta landlevandes gift. Även om arterna skiljer sig mycket utseendesmässigt så är de biologiska skillnaderna väldigt lika. Ormar har tre lager av hud och ytterst har de fjäll. Man kan tro att deras hud känns lite som fiskarnas fjäll, men sanningen är den att ormarnas fjäll är så mjuk och så len. Alla ormar har huggtänder längst fram så att de lätt kan attackera sitt byte, hos alla ormar finns även ett gift. Sveriges giftigaste orm är huggormen, men väldigt få människor har dött av dess gift utan de allvarligaste fallen har varit när kroppen fått en allergisk chock av giftet.

 

Det finns olika sätt för ormen att ta sig fram även om det vanligaste sättet är att slingra sig fram. Några rör sig i vågor, några rör sig åt sidan och vissa förflyttar sig framåt som ett dragspel. Ormar vill för de mest leva ensamma och har sällan ett revir med undantag av Mamban. Vissa arter lever hela livet på samma plats och vissa vandrar till olika ställen.


Om du funderar på att skaffa en orm och ha som husdjur så är det bra om man verkligen är ordentligt förberedd så att ormen och du får det bra tillsammans. Om man är nybörjare så bör man kanske välja en lätthanterlig orm som inte kräver jättemycket och samtidigt inte blir enorma. En majsorm eller kungspyton är bra ”nybörjarormar”. Man behöver ha ett terrarium så stort att ormen kan sträcka ut sig ordentligt med sand eller jord.
Ormen behöver också ha rätt slags mat, vanligaste är frysta möss och fryst fisk. Man ska inte ge dem levande föda då det lätt kan hända olyckor. När de ömsar skinn behöver de extra mycket omvårdnad och kärlek.

 

Svart Mamba

 
 

Den giftigaste ormen i hela världen är svart mamba och bor i Afrika och är efter Kungskobran den största giftormen. En vuxen svart mamba kan bli mellan 2,5 m och 4,5 m. Färgen på ormen kan variera mellan grå och olivgrön och har därför inte fått sitt namn efter utseendet utan den har fått namnet efter att den är svart i munnen. De allra flesta ormar attackerar bara när de känner sig hotade eller trängda, svart mamba kan attackara utan att något provocerar den. Vilket gör den inte bara den giftigaste utan även den aggressivaste utav alla ormar.

 

Giftet i ett enda bett kan döda upp till 40 personer och det är verkligen dödande. Om man inte får botemedel snabbt efter att man blivit biten så dör man inom en halvtimme. Precis som kobran kan den resa sig och sträcka sig så högt som 1,2 m. Om Svarta Mamban får leva ifred så tar den gladeligen hand om de små skadedjuren så som gnagare och får sig en riktig festmåltid vilket gör att den är väldigt viktig för naturen.


 

Jag känner en kompis som hade en svart mamba som husdjur förut. Jag såg ormen några gånger när jag hälsade på hos kompisen. Vi ett tillfälle hade han den utanför det stora terrariet. Terrariet hade högsta säkerhetsklass eftersom ormen var så giftig. Ormen var tömd på gift så om den bet en så skulle man inte dö. Kompisen tömde den innan han släppte den någorlunda fri.

Det kändes läskigt att ha en så farlig orm nära en men den var lugn och verkade inte bry sig så mycket om mig eller kompisen. Jag tog lite bilder på ormen. Ormen var fri någon halvtimme eller så och sen fixade kompisen så den kom in i terrariet igen. Kompisen hade städat terrariet ordentligt då.

 

Kompisen har ej längre ormen eftersom det kom nya regler från jordbruksverket som förbjöd privatpersoner att ha sådana farliga ormar hemma. Även om kompisen hade motgift hemma fick han inte ha kvar ormen. Numera har han boaormar. (text FREDRIK SAMUELSSON)

 

 


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0