Sagoslott & Svanar

Nr 3 2018
Textbearbetning JB
 
 
 Neuschwanstein är ett slott i bayerska alperna i södra Tyskland. Slottet inspirerade Walt Disney att rita Törnrosa slott i tecknade filmer och bygga en mindre kopia i Disney World.
 
 
” Låt oss hoppas att statsrådet gör ett svanhopp och snarast
sjunger sin svanesång. ”
 
Kung Ludvig II av Bayern började bygga slottet 1869. Neuschwanstein ligger uppe på en höjd med magnifik utsikt, mer än hundra meter ovanför byn. Miljontals besökare och turister har under åren fascinerats av den vackra arkitekturen och den sagolika inredningen. Stora bankettsalen är det största rummet på slottet. Det är rikt utsmyckat med brutet tak, träskulpturer av svanar och ett antal gigantiska ljuskronor. Temat för målningarna i salen är myten om Parsifal och hans beskyddande av den heliga graalen. Till skillnad från den romantiska stilen i resten av slottet är sovrummet byggt i gotisk stil. Det tog 14 träsnidare fyra år att fullborda finsnickeriet runt sängen. Väggarna är dekorerade med scener från sagan om Tristan och Isolde.

 

Ludvig II föddes 1845 och blev kung av Bayern 1864. Ludvig och hans yngre bror Otto fick en mycket sträng och kylig uppfostran. Kontakten med föräldrarna bestod av gemensamma måltider med uppmaningar, hård disciplin samt faderns örfilar och aga.
Men det fanns ljuspunkter. Genom ett besök av en kulturintresserad släkting kom Ludvig i kontakt med Richard Wagners operamusik. På sin 16-årsdag såg kronprinsen för första gången en uppsättning av Lohengrin på den kungliga operan i Munchen. Från denna stund blev han en övertygad anhängare av tonsättaren Wagner.

 

Intrigen i den medeltida inramningen av Lohengrin är minst sagt kryddad. Efter att ha blivit oskyldigt anklagad för att ha mördat sin bror, ber hjältinnan Elsa till den Heliga Jungfrun om en förkämpe. Elsa vill ha en rejäl karl som ska älska och skydda henne. Den ståtlige Lohengrin kommer inglidande i en tjusig och utsmyckad båt som dras av en stor vit svan. Elsa blir, i en erotisk scen, blixtkär i Lohengrin. Innan de gifter sig med varandra måste Elsa lova att inte fråga om hans riktiga namn. Hon lovar och det blir ett vackert bröllop, men Elsas maktlystna faster Ortrud har sått ett frö av misstanke hos bruden. Liksom Eva i paradiset sviker Elsa sitt löfte till maken som avslöjar att han är den heliga graal-riddaren Lohengrin. Svanen kommer in på scenen för att föra honom bort, men fågeln har plötsligt förvandlats till Elsas bror. Det är faster Ortrud som har förbannat brodern. Utan hjälp från svanen kommer en duva från himlen och drar iväg Lohengrin med båten

 

Teaterregissörer har i alla tider avskytt att ha levande djur i uppsättningar. För att undvika kaos i Lohengrin byggde scenografen en mekanisk svan som skulle dra båten in på scen. Men mekanik och teknik har, som bekant, en tendens att inte vara helt pålitlig. Många gånger har operans mest dramatiska parti förvandlats till en komedi när svanen fått kortslutning. Eller ännu värre – plötsligt få ett eget liv och börjat löpa amok.
Vid ett tillfälle stod den berömde tenoren i kulissen och väntade på sin entré. En scenarbetare var dock för snabb och skickade in den konstgjorda svanen på scenen innan hjälten klivit i båten. Men tenoren höll sig lugn, som om han väntade på bussen. Han lade handen på scenografens axel och frågade; Ursäkta, men när går nästa svan.

 

 

Utan kung Ludvigs ekonomiska stöd hade inte kompositören Richard Wagner kunnat slutföra några av operavärldens mest betydande verk;
Nibelungens Ring, Parsifal samt Tristan och Isolde.

 

Wagner var i första hand tonsättare men också omtalad som politiskt författare med mycket radikala åsikter. Idémässigt var han mystiker, romantiker och nationalist. Wagner är idag fortfarande kontroversiell och hans musik överskuggas av de politiska skrifter om rasbiologi som han publicerade på 1850-talet. Vissa grupperingar har svårt att särskilja kompositörens fördomsfulla tidsanda och den gudomliga musiken.

 

Israel har i princip lagt förbud på att spela Wagner inom landets gränser. När musik-direktören och dirigenten Zubins Mehta och landets filharmoniska orkester framförde utvalda delar av Wagners musik vid en konsert utomhus stördes evenemanget av högljudda protester, demostrationer och flera slagsmål. Mehta fick avbryta och efter nya försök i 10 dagar gav han upp.

Till sist följer här ett debattinlägg. Analys och ställningstagande är skribentens.

Tyska arkitekter är skickliga på att återuppbygga förlorade miljöer. Folket i Frankfurt saknade sin vackra gamla bebyggelse. Nyligen invigdes flera kvarter av den historiska stadskärnan i traditionell stil. Inspirationen kommer från hur Frankfurt såg ut före andra världskriget. När får vi se nybyggen av vackra hus i Sverige?

 

Efter valet i september måste en samlingsregering omgående lösa bostadsbristen genom subventioner, lagändringar och hårda statliga krav på giriga byggbolag som bygger svindyra bostadsrätter i fula färglösa hus. Låda efter låda står så tätt att många lägenheter hamnar i skuggan. Samtidigt riskerar bubblan att spricka och högt belånande bostadsrätter faller i pris.

 

Den akuta bristen på hyresrätter är ett skrämmande bevis på att bostadsministern ( MP ) inte klarat av att få majoritet i riksdagen för en bättre bostads politik. Låt oss hoppas att statsrådet gör ett svanhopp och snarast sjunger sin svanesång. De flesta som väntat i en stillastående bostadskö i mer än 5 år hoppas på en ny stark majoritets-regering över blockgränsen som snabbt bygger bra och billiga hyresrätter. En majoritet vill se vackra hus med trivsamma lägenheter där folk har råd att bo.

I väntan på bättre tider faller kronans värde och nu är det försent att flytta utomlands. Pensionen räcker inte till en värdig escape to the sun. Det är bara att bryta ihop, gilla läget, komma igen och drömma sig bort till tonerna av Wagner, Mozart, Mahler och Leonard Bernstein som skrev musiken till Candide och West Side Story.

 
 
 

 

 
 

Kommentarer
Postat av - Anonym

jättebra

2018-08-23 @ 17:06:49

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0