Elgitarrens historia

Nr 6/2018
text MAGNUS ANTONSSON
 
Elgitarrens början sträcker sig tillbaka till 1920-talet då de tidigaste gitarrerna med mikrofon gjordes av Gibson. Mikrofonerna tog då upp ljudet från gitarrens kropp. Man experimenterade därför att akustisk gitarr hade svårt att höras i stora band som blev allt mer populära och orkestrar. Senare på 1920-talet testade man att använda mikrofoner på så kallade lap steel-gitarrer. Man hade de liggandes när man spelade och därför kallades de för ”lap steel-gitarrer”. Den första gitarren med gitarrpickup kallades för ”the frying pan” och skapades av Adolph Rickenbacker på 1930-talet. Den kallades så därför formen liknade en stekpanna. Gibson lanserade också en gitarr med pickup, Charlie Christian Pickupen, på en gitarr som kallades ”Electric Spanish”. Det var den tidigaste elgitarren som liknar sådana vi har idag. Även i Sverige så skapades en tidig gitarrpickup på 1940-talet som hette Solist.

 

På 1940-talet så började Les Paul, Paul Bigsby och Leo Fender jobba på att skapa solida elgitarrer för att byta ut de tidigare varianterna som hade problem med distortion, feedback och övertoner. Gibson kom med prototypen som kallades ”the log” 1946. Fender kom med sin egna variant 1949. På 1950-talet så släppte både Gibson och Fender sina klassiska Les Paul (Gibson), Telecaster (Fender) och Stratocaster (Fender). Dessa gitarrmodeller tillverkas än idag. Det finns i dagsläget många fler tillverkare än dessa två, men det är Fender och Gibson som har haft stor betydelse för elgitarrens utveckling under de tidiga åren. En svensk gitarrtillverkare som har hållit på sedan 1950-talet är Hagström.

När rockmusiken kom igång på 1950-talet så fick elgitarren en mer centrerad roll. I mitten på 1950-talet så släppte gitarrtillverkaren Gretsch sin gitarr ”Gretsch 6120”. Den blev väldigt populär inom rockabillyn. Det var under denna period som Gretsch blev en rival till både Gibson, Fender och Rickenbacker. Andra kända Gretsch-gitarrer var Chet Atkins ”Country Gentleman” och ”Tennessean”.

 

En annan känd gitarrtillverkare är japanska Ibanez. En viktig period för Ibanez var på 1980-1990 talet när de tillsammans med gitarristen Steve Vai släppte Ibanez JEM och Ibanez Universe. Ibanez Universe var den första masstillverkade 7-strängade gitarren.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0