Jerry Williams

Nr 6/2018
text FREDRIK SAMUELSSON
 

Jerry jobbade som ung som rörmokare. 1962 gick Jerry med i gruppen The Violents. Den gruppen skapades omkring 1959. Jerry blev sångare och frontman i gruppen. De hade en hitlåt 1962 som heter Darling nelly grey.
 År 1963 var The Violents förband till The Beatles när dessa besökte Sverige. The Violents slutade som band år 1966.

 

Jerry gick sedan med i ett band som hette Jerry Williams & The Dynamite brass. De hade en stor hitsingel 1969 som heter
Keep on. Vid den här tiden var musiken mycket soulinfluerad.
 Senare på 70 talet gick Jerry med i en annan grupp som hette Roadworks. De gjorde lite mer rak Rock n Roll. Deras störta hitsinglar är Git it och I can jive. Skivan I can jive sålde mycket bra och det är ett mycket bra album.

Under 80- talet gjorde Jerry några egna skivor. Bland de bästa kan nämnas God bless rock n roll och Working class hero. Jerry var även med i några filmer på 80 talet. Bland annat var han med i G som i gemenskap där han spelar en motorcykleknutte. Han var även med i filmen Nionde kompaniet.

 Jerrys stora succé på 80- talet kom 1989 då han släppte skivan JW. Låten som blev mest spelad från albumet är Did i tell you. Jerry fick Grammis för bästa skiva.

 

Jerry var även med och sjöng tillsammans med The Boppers i början av 90 talet. Den låten som blev mest poppis är Who´s gonna follow you home. Den gavs ut i flera olika versioner. Samma år gjorde Jerry även en version av Vintersaga som också blev populär.
 Jerry fortsatte göra skivor och den allra sista kom 2015. Den skivan heter Ghost rider och är mycket bra. Det var meningen att Jerry skulle sluta turnera år 2013 men han ändrade sig och 2017 var hans sista turnéår. Jag såg Jerry i Karlskrona på Skärgårdsfesten 2017. Det märktes inte alls att han var nästan 75 år då. Han blev svettig men gav också järnet på scenen.
 Jerry har gjort flera krog-shower som blivit populära. Den mest kända heter Live på börsen.

 

År 2009 var Jerry sommarpratare i Sommar i P1. Det var ett mycket intressant program och kan rekommenderas att lyssna på. Det kan man göra på P1´s hemsida.


Kommentarer

KOMMENTERA ARTIKELN HÄR

Namn

Kommentar

RSS 2.0